Antena

Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 aprilie 2024, 08:43

Endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia permite examinarea esofagului, stomacului și duodenului. Posibilele leziuni și formațiuni pot fi vizualizate numai dacă pregătirea pentru endoscopie a fost realizată corect. Află ce dietă ar trebui să urmezi și ce ai de făcut înaintea acestei investigații.

Reclamă

Cu ajutorul endoscopiei digestive superioare, pot fi investigate, dar și tratate afecțiunile digestive. Ulcerul gastric, refluxul gastroesofagian, boala Crohn, colita ulcerativă, cancerul gastrointestinal pot fi diagnosticate prin intermediul acestei metode de investigații. În scop terapeutic, ea poate fi utilizată pentru a îndepărta polipii și alte leziuni anormale, pentru a opri sângerările digestive și a trata stricturile esofagiene. 

Examinarea și intervențiile se realizează cu ajutorul unui un tub subțire și flexibil numit endoscop, care se introduce în cavitatea bucală până la segmentul digestiv vizat. Acesta este prevăzut cu o cameră video și cu alte instrumente necesare pentru examinare sau pentru intervenții chirurgicale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Endoscopia digestivă superioară se realizează cu sedare ușoară (analgosedare) sau cu sedare profundă (anestezie generală), în funcție de complexitatea procedurii și de preferințele pacientului. Sedarea ușoară este o sedare conștientă realizată prin administrarea intravenoasă a unor medicamente cu efect relaxant care produc o ușoară somnolență. Sedarea profundă induce un somn profund și necesită un consult preanestezic cu cel puțin 24 de ore înainte de procedură.

Ce presupune pregătirea pentru endoscopie

De pregătirea pentru endoscopie depind într-o mare măsură acuratețea și siguranța acestei investigații. Cu o pregătire adecvată, tractul digestiv superior va fi curățat și ușor de vizualizat, ceea ce facilitează diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive. 

Reclamă

La consultația premergătoare endoscopiei, este foarte important să-i comunici medicului ce tratamente urmezi. Unele medicamente, dar și anumite vitamine sau alte suplimente alimentare pot duce la complicații precum sângerarea. Medicul poate decide întreruperea temporară a acestora pentru a evita astfel de complicații în timpul procedurii. 

De asemenea, informează medicul gastroenterolog care va efectua endoscopia dacă suferi de boli cronice cardiace sau pulmonare, diabet zaharat sau anemie, precum și dacă ești alergic la anumite medicamente.

Iată ce implică pregătirea pentru endoscopie, conform specialiștilor Stanford Medicine:

Reclamă

Cu 7 zile înainte de endoscopie

Oprește administrarea fierului, aspirinei și altor medicamente care conțin acid acetilsalicilic. Paracetamolul (acetaminofenul) nu interferează cu procedura. 

Cu 5 zile înainte de endoscopie

Oprește administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene. Din această clasă de medicamente fac parte: ibuprofenul, flurbiprofenul, naproxenul, ketoprofenul, diclofenacul, indometacinul, metamizolul, piroxicamul, meloxicamul și altele. 

Cu o zi înainte de endoscopie

Pentru ca examinarea să fie realizată în condiții optime, este necesar ca stomacul să fie gol. De aceea, se recomandă să nu mai consumi alimente solide după miezul nopții dacă procedura se realizează a doua zi dimineața.

În ziua endoscopiei

Nu consuma lichide, nu fuma și nu mesteca gumă cu cel puțin 8 ore înainte de procedură. Poți lua înghițituri mici de apă cu 4 ore înaintea endoscopiei. 

Ce se întâmplă în timpul endoscopiei

Înainte de a efectua investigația, ți se va monta o branulă pentru administrarea sedativelor sau anestezicului. După sedare, apare o senzație de liniștire și o stare de somnolență. Vei fi întins pe pat, pe partea stângă, iar un dispozitiv de protecție din plastic, de unică folosință, îți va fi plasat în cavitatea bucală pentru a-ți proteja dinții, gura și endoscopul. Prin acest dispozitiv, medicul gastroenterolog introduce endoscopul și îl conduce spre esofag, stomac și duoden. 

Imaginile captate de endoscop sunt redate pe un ecran, iar medicul va examina în detaliu tractul digestiv superior pentru a detecta eventuale anomalii. De regulă, examinarea în sine durează doar 5-10 minute, dar se poate prelungi dacă se prelevează și țesut pentru examinări de laborator sau dacă se efectuează tratamente endoscopice. 

În timpul examinării, este posibil să te confrunți cu senzație de vomă și/sau eructații. După încheierea investigației, medicul va retrage cu grijă endoscopul din tractul digestiv. 

Dacă ai optat pentru sedare, vei fi monitorizat pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a fi externat. Este recomandat să ai un însoțitor la plecarea din clinică, să nu conduci mașina și să nu consumi alcool după procedură. Este posibil să resimți un disconfort sau durere la nivelul faringelui pentru restul zilei. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Reclamă
PARTENERI
icon