Colonoscopia se numără printre procedurile la care mulți pacienți renunță să apeleze din cauza fricii și lipsei de informație. În episodul 14 din sezonul 4 MediCOOL, chirurg Gerald Filip a explicat ce este și cum se realizează aceasta.
Endoscopie digestiva inferioară, cunoscută pe numele de colonoscopie, este o investigație de care foarte multe persoane aleg să „fugă”. De asemenea, medicii recomandă această procedură celor care suferă de diferite probleme ale tractului digestiv.
Din lipsa de informație, pacienților le este teamă să se prezinte în cabinetul specialistului pentru o astfel de intervenție. Așadar, este foarte important să cunoaștem câteva detalii despre ce presupune colonoscopia și cum se realizează.
Chirurgul Gerald Filip și-a făcut apariția în episodul 14 din sezonul 4 MediCOOL pentru a scoate la iveală definiția colonoscopiei, dar și modalitatea în care aceasta de face. Specialistul a vorbit fără reținere despre această procedură importantă.
Ce este colonoscopia și cum se realizează
Endoscopie digestivă inferioară este o investigație medicală care are scopul de a depista eventuale anomalii sau modificări la nivelul mucoasei intestinului gros, al colonului și al zonei rectale.
De cele mai multe ori, frica de durere și frica de complicații sunt principalele motive pentru care pacienții renunță să apeleze la colonoscopie. În plus, și rușinea joacă un rol semnificativ în luarea acestei decizii.
Procedura se realizează atunci când o persoană depistează anumite probleme de sănătate. Printre acestea se numără sângerare, durere sau disconfort abdominal. De altfel, colonoscopia poate fi făcută și din precauție.
În episodul 14 din sezonul 4 MediCOOL, chirurgul Gerald Filip a arătat cum se procedează în cazul endoscopiei digestive inferioare. Așadar, accesul se face prin orificiul anal. Se poate folosi analgosedarea sau anestezia intravenoasă pentru a diminua durerea sau senzația de disconfort.
De regulă o colonoscopie durează între 20 de minute și 40 de minute. Totul depinde de structura organismului celui supus investigației. Adesea, această procedură este necesară fiecărui pacient cu vârsta peste 50 de ani. Colonoscopia de screening se efectuează din precauție pentru siguranța că nu există leziuni, precum polipii.
Este foarte important să știm că polipii se pot transforma în cancer la o distanță de câțiva ani. În medie 5 – 7 ani, însă nu trebuie să așteptăm.
În cazul persoanelor cu aceste leziuni, colonoscopia se face anual. Pacienții care nu prezintă polipi sau alte probleme de sănătate la nivelul intestinului trebuie să își facă apariția în cabinetul medicului la 5 ani pentru o examinare a colonului, începând cu vârsta de 50 de ani.
De asemenea, cei care au un istoric familiar de cancer colorectal este indicat să apeleze la endoscopia digestivă inferioară începând cu vârsta de 45 de ani. Deși nu au observat simptome ale bolii, medicii recomandă colonoscopia ca metodă de precauție. Astfel, este nercesar să acorde o atenție sporită modificărilor care apar, de-a lungul timpului, în corp.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.