Antena

De ce apare refluxul gastroesofagian. Care sunt cauzele acestei tulburări digestive

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 aprilie 2025, 13:05

Refluxul gastroesofagian poate apărea din mai multe cauze, inclusiv ca urmare a consumului unor alimente. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre simptomele sale în episodul 9, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește de ce apare refluxul gastroesofagian.

Reclamă

Mihail Pautov a prezentat cum se produce digestia, a explicat ce este refluxul gastroesofagian, a vorbit despre cauzele sale, a discutat despre efectele pe care le poate avea consumul anumitor alimente în stomac și a realizat un experiment în platoul emisiunii MediCOOL.

Cum are loc digestia

În corpul uman, sistemul digestiv începe din gură, care este urmată de esofag. Odată ce este mestecată, mâncarea se combină cu saliva, iar golul alimentar ajunge în stomac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O problemă care se întâmplă foarte des din stomac este refluxul gastroesofagian. Atunci apare o arsură gastrică, mai exact o arsură în piept. În afară de aceasta, se pot dezvolta în stomac gastrita și ulcerul.

În următoarea etapă, mâncarea stă în stomac aproximativ 30 de minute, timp în care se îmbibă în acid. Stomacul este acid și trebuie să rămână astfel pentru o digestie optimă. După aceea, mâncarea călătorește prin intestin, unde începe absorbția și digestia. Există sucuri pancreatice și sucuri biliare, care pătrund în duoden și se amestecă cu restul de mâncare.

Reclamă

Când se trece de această etapă a digestiei, din intestine mâncarea pătrunde în colon, unde se formează fecalele. Din acele fecale, se absoarbe apa. În această zonă, se pot dezvolta alte probleme de sănătate, cum ar fi: diaree, constipație sau o combinație între cele două tulburări digestive.

De ce apare refluxul gastroesofagian

În cazul refluxului gastroesofagian, în momentul în care mâncarea pătrunde în stomac și începe secreția de suc gastric, sucul gastric are un pH sub 1. Este atât de acid încât dacă s-ar pune pe mână, ar cauza o rană în câteva minute, deoarece trebuie să digere tot ce consumi.

Între esofag și stomac există un sfincter, cu rolul de a se închide și a nu lăsa conținutul să pătrundă înapoi. Atunci când se instalează o problemă la acest nivel, conținutul din stomac poate să se întoarcă și poate să provoace arsură. Pentru a stabili cum se manifestă refluxul gastroesofagian, Mihail Pautov a efectuat un experiment în cadrul emisiunii MediCOOL.

Reclamă

,,Regula de bază atunci când mâncăm, este să împărțim stomacul în trei porțiuni. Prima porțiune este pentru ceea ce mâncăm, a doua treime este pentru ceea ce bem și a treia porțiune trebuie să fie lăsată liberă pentru respirație.”

– Mihail Pautov, medic specialist

În cadrul unei simulări din platou, s-au amestecat mai multe alimente. S-a presupus că un pacient a mâncat ciorbă. Aceasta rămâne în partea inferioară a stomacului, chiar dacă stai în poziție orizontală sau alergi. Dacă se adaugă saleuri, nu se manifestă modificări. Sfincterul poate să fie chiar disfuncțional, dacă se efectuează o activitate ușoară, nu apar simptome.

Dacă la conținutul existent, se adaugă o prăjitură, când stai în poziție orizontală sau alergi, poți suferi o arsură gastrică. De multe ori, pereții gastrici își simt nevoia de presiune pentru că presiunea aceea anunță că s-a ajuns la o senzație de sațietate.

Ce poate acționa asupra acidității de la nivelul stomacului

Dacă te întrebi de ce apare refluxul gastroesofagian, gândește-te că în unui pacient obez, stomacul nu mai are suficient spațiu pentru mâncare. Este, practic, înghesuit de toată grăsimea din abdomen. Atunci grăsimea apasă și ajunge mai sus. Sfincterul nu mai face față deoarece pereții stomacului apasă mâncarea. Acidul poate ajunge până aproape de faringe. O altă cauză a refluxului gastric este sarcina.

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate cauza, atunci când mănânci carbohidrați în cantitate mare, apar arsuri gastrice. Sunt studii care au comparat o dietă bogată în carbohidrați în cazul unor persoane, care sufereau de acest reflux gastroesofagian. Oamenii de știință le-au oferit o dietă bogată în carbohidrați și o dietă cu un conținut redus în carbohidrați.

Persoanele implicate în studiu care au trecut la o dietă săracă în carbohidrați au avut mai puține arsuri gastrice, mai puțin reflux gastric, mai puțină durere în zona epigastrului și au avut inclusiv un somn mai sănătos. Acest tip de dietă a inclus: mai puține saleuri, mai puține produse de patiserie și mai puțină pâine. Sunt mai multe studii, care demonstrează că o dietă care este bogată în carbohidrați, o să determine acest reflux gastroesofagian.

Ce efecte pot avea unele alimente în stomac

Odată ce afli de ce apare refluxul gastroesofagian, poți lua în considerare că, de multe ori, unele persoane se gândesc că dacă au această arsură gastrică, ar trebui să alcalinizeze stomacul. Din acest motiv, pot crede că pot rezolva problema dacă beau puțină apă alcalină. Totuși, chiar dacă beau apă alcalină, stomacul rămâne acid.

Stomacul este atât de acid încât nicio apă alcalină n-o să ajute să-l alcalinizeze și să trateze acest reflux gastric. Atunci când se bea apă alcalină se poate ameliora puțin această arsură de la nivelul esofagului. Practic, nu există receptori pentru această arsură în stomac. În zona esofagului sunt receptori pentru simptome de arsuri.

De asemenea, când consumi produse de patiserie, stomacul devine mai acid pentru a digera acei carbohidrați. Pentru a digera carbohidrații, în special, când sunt amestecați cu grăsimile, de exemplu, cum ar fi cele prezente într-o merdenea, stomacul o să apese mai mult pentru că este un mușchi.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
articol cu video
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
articol cu video
Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață
Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață
Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață
Reclamă
PARTENERI
icon