Potențialele riscuri ale oțetului de mere. De ce îți poate afecta sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 decembrie 2023, 08:44

Oțetul de mere este unul dintre produsele cele mai frecvent întrebuințate în bucătărie. Totodată, folosirea acestuia fără a-l dilua, poate cauza efecte adverse în organism. Citește despre potențialele riscuri ale oțetului de mere.

Reclamă

Oțetul de mere se prepară din mere fermentate. Procesul de fermentație transformă zaharurile merelor în alcool. După aceea, bacteriile îl transformă în acid acetic. Acidul acetic și valoarea sa nutrițională îi oferă acestuia beneficiile pentru sănătate recunoscute.

Potențialele riscuri ale oțetului de mere

Chiar dacă multe persoane îi apreciază avantajele pe care le poate aduce sănătății, oțetul de mere nu poate fi consumat de oricine, mai ales când se găsește în formă concentrată, potrivit Everyday Health.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De exemplu, când simți arsuri la stomac sau dureri de dinți, se poate ca acest produs să nu fie bun pentru sănătatea ta. Dacă ai pielea sensibilă, se recomandă să eviți să-l aplici la nivel local. Iar în cazul persoanelor cu diabet este indicat să-l utilizeze cu prudență.

Poate interacționa cu alte medicamente

Oțetul de mere poate interfera cu anumite medicamente. Mai exact, te-ar putea afecta persoanele dacă îți administrezi: diuretice, laxative și insulină. Este indicat să ceri sfatul unui medic sau al unui farmacist înainte de a ingera oțet de mere pentru a te asigura că-l poți consuma.

Reclamă

Poate scădea nivelurile de potasiu

Potasiul este al treilea cel mai răspândit mineral din corp. Fiecare celulă are nevoie de acesta pentru a funcționa. Consumul unor cantități mari de oțet de mere poate provoca niveluri scăzute de potasiu. Astfel, poate determina: slăbiciune, oboseală, constipație, crampe musculare sau ritm cardiac neregulat. Acest aspect poate fi îngrijorător mai ales pentru persoanele care iau medicamente pentru scăderea potasiului, fiind printre potențialele riscuri ale oțetului de mere. Printre acestea se regăsesc diureticele care tratează tensiunea arterială ridicată.

Poate provoca și poate agrava afecțiuni la nivelul stomacului

Oțetul de mere încetinește procesul de golire a stomacului. Acest aspect poate fi benefic dacă încerci să menții senzația de sațietate și să consumi mai puține calorii în timpul zilei. Însă, poate fi dăunător dacă suferi gastropareză, o boală care apare atunci când stomacul nu se poate goli în mod normal.

Poate cauza carii dentare

Consumul de oțet de mere se asociază cu carii și eroziune dentară. În plus, se poate să-ți de o nuanță gălbuie dinților. Mai mult, poate determina deteriorarea smalțului dinților, mai ales când consumi în mod regulat oțet nediluat, conform Health Shots.

Reclamă

Poate crește riscul de hipoglicemie dacă se combină cu insulina

Otetul de mere poate fi avantajos pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deoarece ar putea ajuta la reducerea glicemiei. Totodată, persoanele cu diabet de tip 1 și cele cu diabet de tip 2, care folosesc insulină, este indicat să-l consume cu precauție.

Administrarea zilnică de oțet poate diminua rata de golire gastrică la pacienții cu diabet zaharat insulino-dependenți cu gastropareză diabetică. Golirea gastrică întârziată poate îngreunacontrolul zahărului din sânge. Astfel, poate crește numărul de episoade de scădere a zahărului din sânge, fiind printre potențialele riscuri ale oțetului de mere.

Poate cauza arsuri esofagiene

Din cauza acidității oțetului de mere, acesta poate produce iritații la nivelul gâtului. În cazuri mai severe, poate cauza arsuri acide la nivelul esofagului. Specialiștii recomandă să diluezi oțetul de mere în apă înainte de a-l consuma. Acesta reprezintă un acid și poate deteriora mucoasa esofagului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Reclamă
PARTENERI
icon