Antena

Potențialele riscuri ale oțetului de mere. De ce îți poate afecta sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 decembrie 2023, 08:44

Oțetul de mere este unul dintre produsele cele mai frecvent întrebuințate în bucătărie. Totodată, folosirea acestuia fără a-l dilua, poate cauza efecte adverse în organism. Citește despre potențialele riscuri ale oțetului de mere.

Reclamă

Oțetul de mere se prepară din mere fermentate. Procesul de fermentație transformă zaharurile merelor în alcool. După aceea, bacteriile îl transformă în acid acetic. Acidul acetic și valoarea sa nutrițională îi oferă acestuia beneficiile pentru sănătate recunoscute.

Potențialele riscuri ale oțetului de mere

Chiar dacă multe persoane îi apreciază avantajele pe care le poate aduce sănătății, oțetul de mere nu poate fi consumat de oricine, mai ales când se găsește în formă concentrată, potrivit Everyday Health.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De exemplu, când simți arsuri la stomac sau dureri de dinți, se poate ca acest produs să nu fie bun pentru sănătatea ta. Dacă ai pielea sensibilă, se recomandă să eviți să-l aplici la nivel local. Iar în cazul persoanelor cu diabet este indicat să-l utilizeze cu prudență.

Poate interacționa cu alte medicamente

Oțetul de mere poate interfera cu anumite medicamente. Mai exact, te-ar putea afecta persoanele dacă îți administrezi: diuretice, laxative și insulină. Este indicat să ceri sfatul unui medic sau al unui farmacist înainte de a ingera oțet de mere pentru a te asigura că-l poți consuma.

Reclamă

Poate scădea nivelurile de potasiu

Potasiul este al treilea cel mai răspândit mineral din corp. Fiecare celulă are nevoie de acesta pentru a funcționa. Consumul unor cantități mari de oțet de mere poate provoca niveluri scăzute de potasiu. Astfel, poate determina: slăbiciune, oboseală, constipație, crampe musculare sau ritm cardiac neregulat. Acest aspect poate fi îngrijorător mai ales pentru persoanele care iau medicamente pentru scăderea potasiului, fiind printre potențialele riscuri ale oțetului de mere. Printre acestea se regăsesc diureticele care tratează tensiunea arterială ridicată.

Poate provoca și poate agrava afecțiuni la nivelul stomacului

Oțetul de mere încetinește procesul de golire a stomacului. Acest aspect poate fi benefic dacă încerci să menții senzația de sațietate și să consumi mai puține calorii în timpul zilei. Însă, poate fi dăunător dacă suferi gastropareză, o boală care apare atunci când stomacul nu se poate goli în mod normal.

Poate cauza carii dentare

Consumul de oțet de mere se asociază cu carii și eroziune dentară. În plus, se poate să-ți de o nuanță gălbuie dinților. Mai mult, poate determina deteriorarea smalțului dinților, mai ales când consumi în mod regulat oțet nediluat, conform Health Shots.

Reclamă

Poate crește riscul de hipoglicemie dacă se combină cu insulina

Otetul de mere poate fi avantajos pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deoarece ar putea ajuta la reducerea glicemiei. Totodată, persoanele cu diabet de tip 1 și cele cu diabet de tip 2, care folosesc insulină, este indicat să-l consume cu precauție.

Administrarea zilnică de oțet poate diminua rata de golire gastrică la pacienții cu diabet zaharat insulino-dependenți cu gastropareză diabetică. Golirea gastrică întârziată poate îngreunacontrolul zahărului din sânge. Astfel, poate crește numărul de episoade de scădere a zahărului din sânge, fiind printre potențialele riscuri ale oțetului de mere.

Poate cauza arsuri esofagiene

Din cauza acidității oțetului de mere, acesta poate produce iritații la nivelul gâtului. În cazuri mai severe, poate cauza arsuri acide la nivelul esofagului. Specialiștii recomandă să diluezi oțetul de mere în apă înainte de a-l consuma. Acesta reprezintă un acid și poate deteriora mucoasa esofagului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon