Antena

Efectele alcoolului asupra inimii. Ce spun cardiologii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 decembrie 2023, 07:03

Alcoolul are un impact dăunător asupra sănătății inimii, iar un consum crescut poate cauza probleme grave de sănătate. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 14, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre efectele alcoolului asupra inimii.

Reclamă

Ștefan Busnatu a prezentat care sunt riscurile consumului ridicat de alcool și a precizat ce limite generale se recomandă să respecți atunci când consumi băuturi alcoolice. De asemenea, a menționat ce simptome necesită intervenția rapidă a specialiștilor.

Efectele alcoolului asupra inimii

Alcoolul are două efecte principale asupra inimii. Primul efect este acut, cauzat de un consum brusc și crescut de alcool. Următorul efect se manifestă prin acumularea simptomelor pe care le generează consumul îndelungat de alcool.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Studiile din zona cardiologiei arată cum cantitatea de alcool care se consumă într-un anumit timp diferă în funcție de mai multe caracteristici individuale. Totodată, există recomandări generale.

Dacă un bărbat consumă în decurs de două ore în jur de 70-80 de grame de alcool pur, prezintă un risc foarte mare de intoxicație. Acestea ar fi echivalentul pentru aproximativ cinci pahare cu vin. În cazul unei femei, dacă în decurs de două ore bea 50-60 de grame de alcool, cu aproximație 4 pahare de vin, se expune acestui risc. Astfel, se pot manifesta efectele alcoolului asupra inimii.

Reclamă

-Dacă bei 5 pahare cu băuturi alcoolice în două ore, ce se poate întâmpla?
-În situația aceasta, există posibilitatea ca sistemul de conducere al impulsurilor prin inimă, mai exact centrul de comandă care condiționează cât de repede trebuie să bată inima, să se deregleze. E posibil să se instaleze tulburări de ritm, pe care să le resimți ca episode de palpitații.

-Ce ar trebui să fac dacă am băut 5 pahare în două ore și încep să am palpitații?
-În principiu, mai ales în cazul consumului de alcool, apar ritmuri cu frecvență crescută. Pentru că alcoolul are și un efect colateral de vasodilatație, cel al scăderii tensiunii arteriale, există riscul ca în condițiile în care apar palpitații, să se manifeste stări de amețeală. În cel mai rău caz, pot duce la episoade de pierderi de conștiență.

Cum se reacționează dacă apar simptome îngrijorătoare

Amețeala tipică provocată de intoxicația alcoolică cerebrală și amețeala provocată de hipotensiune se diferențiază. Manifestarea ca palpitație reprezintă un element de alarmă, fiind printre efectele alcoolului asupra inimii. Dacă ai palpitații și începi să simți amețeală, atunci situația este destul de îngrijorătoare și se recomandă să le comunici celor din jur pentru a ști cum să acționeze.

Reclamă

-Cum se acționează în această situație?
-Cel mai important într-o astfel de situație este de a stabiliza tensiunea. Hidratarea are un rol important, mai ales când apar aceste manifestări. Dacă persoana tinde să amețească, este indicat să stea întinsă cu picioarele puțin mai ridicate. Astfel, se asigură fluxul de sânge necesar pentru inimă și organele vitale. Dacă manifestările acestea persistă timp de 5-10 minute și există posibilitatea de a măsura tensiunea, iar aceasta se află sub 90 mm Hg, se recomandă să suni la 112.

Efectele consumului cronic de alcool

Efectele pe termen lung ale consumului cronic de alcool se raportează la o persoană care consumă cantități crescute pe o perioadă de câțiva ani. În această situație, alcoolul ca moleculă are efect toxic la nivelul celulii musculare din mușchiul inimii.

La nivel general, specialiștii au stabilit care sunt cantitățile maxime de alcool. Pentru un bărbat limita este de maximum două unități de alcool pur, aproximativ 20 de ml de alcool pe zi. Pentru o femeie, limita este de 10 ml de alcool pe zi. Totodată, acestea reprezintă cantități crescute, care influențează inima. Din acest motiv, pot apărea efectele alcoolului asupra inimii.

,,Recomandarea este să nu depășești aceste cantități.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Dacă le depășești te duci în această zonă de efect cronic asupra inimii. Prin faptul că molecula de alcool generează o toxicitate în celula musculară, progresiv, îi scade capacitatea de contracție. Pe termen lung, în decurs de 5-10 ani de expunere cronică la cantități crescute de alcool, conduce la scăderea capacității mușchiului inimii de a pompa. E o așa-numită insuficiență cardiacă, dar o insuficiență cardiacă de etiologie toxic nutrițională.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Inima devine din ce în ce mai slabă, din cauza acestui efect toxic cronic al alcoolui.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon