Amețelile, în cele mai multe cazuri, sunt cauzate de probleme ale urechii interne și sunt tratabile. Vertijul este un tip de amețeală care se simte ca și cum toate se rotesc în jurul tău. Cauzele frecvente ale amețelii legate de urechea internă includ: vertijul pozițional paroxistic benign (BPPV), migrena și inflamația aparatului de echilibru al urechii interne (nevrita vestibulară). Amețelile pot fi cauzate și de alte afecțiuni, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, unele probleme cardiace, anxietate sau glicemia scăzută. Află care e diferența dintre amețeală și vertij.
Amețelile includ o gamă largă de senzații, inclusiv starea de delir, leșin, instabilitate sau dezechilibru. Vertijul este un tip de amețeală care se simte ca și cum totul se rotește în jurul tău.
Diferența dintre amețeală și vertij
Vertijul e adesea cauzat de boli care afectează urechea internă, cum ar fi vertijul pozițional paroxistic benign (BPPV), migrena și inflamația aparatului de echilibru al urechii interne (numită nevrită vestibulară).
Amețelile pot fi cauzate și de tensiune arterială scăzută, unele probleme cardiace (cum ar fi aritmiile cardiace), tulburări de anxietate precum atacuri de panică sau (mai puțin frecvent) de hipoglicemie (glicemie scăzută).
În timp ce anumitor persoane le este dificil să-și descrie starea, o descriere a amețelii unei persoane și a circumstanțelor în care aceasta apare poate fi foarte utilă pentru a ajunge la un diagnostic rapid şi eficient.
Simptome ale ameţelii și simptome ale vertijului
Simptomele de bază ale amețelii sunt:
- o senzație de mișcare (inclusiv de rotire), fie a ta, fie a mediului extern;
- instabilitate, inclusiv faptul că este dificil să mergi în linie dreaptă;
- dezechilibru;
- senzație de leșin.
Alte simptome care pot însoți amețelile sunt:
- durere de cap;
- greață și vărsături;
- țiuit sau alte sunete în urechi (tinitus);
- dificultăți de auz;
- mers greoi și pierderea coordonării (ataxie);
- mișcări neobișnuite ale ochilor (nistagmus);
- dificultatea de a vedea clar când te mişti, de exemplu când citești un semn ori la volan, când conduci.
Simptomele pentru vertij sunt:
- senzatia de lesin;
- un fals sentiment de mișcare;
- instabilitate;
- pierderea echilibrului;
- senzația de plutire sau înot;
- greață, vărsături.
Simptomele vertijului pot dura secunde sau zile și se pot repeta, scrie mayoclinic.
Urechea interioară și menținerea echilibrului
În interiorul urechii interne se află o serie de canale umplute cu lichid. Aceste canale sunt orientate în unghiuri diferite și, pe măsură ce capul se mișcă, mișcarea fluidului în interiorul acestor canale îi spune creierului cât de departe, cât de repede și în ce direcție se mișcă capul. Aceste informații sunt apoi folosite de creier pentru a mișca ochii într-o cantitate egală și opusă, astfel încât imaginea care este „văzută” de ochi să nu se estompeze și să rămână clară.
Principalele cauze ale amețelii
O gamă largă de afecțiuni și boli pot provoca amețeli, inclusiv:
- probleme ale urechii interne – tulburările urechii interne reprezintă aproximativ jumătate din toate cazurile de amețeli persistente. Astfel de tulburări includ boala Meniere, vertijul pozițional paroxistic benign (BPPV) și nevrita vestibulară.
- tulburări de anxietate – stresul sau anxietatea pot juca un rol în cauzarea amețelii sau, mai frecvent, pot fi un factor care contribuie la amețeli din alte cauze, cum ar fi boala urechii interne.
- tulburări ale creierului – o cauză comună a amețelii este migrena, chiar și fără durerea de cap pe care majoritatea oamenilor o asociază cu o migrenă. Foarte rar, alte cauze ale amețelii pot include accident vascular cerebral sau alte boli ale creierului.
- alte afecțiuni – unele cazuri de amețeli se datorează unor afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi tensiune arterială scăzută, infecție, unele probleme cardiace (cum ar fi aritmiile cardiace) și hipoglicemie (glicemie scăzută). Medicamentele care sunt utilizate pentru a trata afecțiuni precum epilepsia, bolile coronariene și hipertensiunea arterială pot provoca, de asemenea, amețeli la unele persoane.
Principalele cauze ale vertijului
Vertijul pozițional paroxistic benign (VPPB) apare atunci când particulele mici de calciu sunt dislocate din poziția lor normală și se acumulează în urechea internă, la nivelul unui canalicul semicircular. Astfel, se emit semnale false centrilor nervoși despre mișcările capului.
Boala Meniere e o afecțiune a urechii interne despre care se crede că este cauzată de acumularea de lichid și schimbarea presiunii în ureche.
Nevrita vestibulară sau labirintita este o problemă a urechii interne, asociată cu o infecție virală. Infecția provoacă inflamație în urechea internă, iar acest lucru duce la un dezechilibru al nervilor interni.
Doctorul Mihail Pautov alături de Ioana Vodă, medic specialist ORL, au explicat în emisiunea Medicool care este diferența între amețeală și vertij.