Pentatlonul împotriva sedentarismului: ce exerciții fizice poți face în anotimpul rece

Publicat: 9 ianuarie 2025, 07:29

Pe parcursul anotimpului rece poți avea tendința de a renunța la activitățile fizice, de aceea este de preferat să urmezi un program de exerciții. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au vorbit despre antrenamentele fizice iarna, în episodul 14, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre pentatlonul împotriva sedentarismului.

Carmen Brumă și Mihail Pautov au explicat ce înseamnă un stil de viață sedentar, au argumentat importanța activității fizice în sezonul rece și au exemplificat mai multe exerciții fizice organizate sub forma unui pentatlon în platoul emisiunii.

Pentatlonul împotriva sedentarismului

30% din populația globului e sedentară. Organizația Mondială a Sănătății consideră că un om sedentar este o persoană, care stă mai mult de 6 ore pe scaun sau întinsă. Studiile sugerează că sedentarismul poate crește riscul de deces din orice cauză cu 71%.

,,E atât de important să facem exerciții iarna pentru că tindem să fim sedentari. E frig afară, e alunecuș și e mai întuneric. Mușchii noștri slăbesc și riscăm să ne accidentăm.”

– Mihail Pautov, medic specialist

,,Iarna ai nevoie de hidratare chiar dacă nu simți la fel de pregnant senzația de sete.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Pentatlonul denumește un tip de competiție, pe baza căreia Carmen Brumă a preluat un model de antrenament. În cadrul acestui tip de program se pot include sarcini fizice pe care orice adult sănătos ar trebui să fie capabil să le îndeplinească cu ușurință, indiferent de vârstă:

Exercițiul 1:

Să se ridice de la podea prin forță proprie folosind maxim un braț pentru susținere. Pentru a face primul exercițiu din pentatlonul împotriva sedentarismului, stai întins pe saltea și te ridici fără niciun braț, cu un picior peste celălalt. Încordezi abdomenul și te ridici în picioare. Dacă nu reușești să te ridici imediat, te poți sprijini de un braț.

Dacă nu reușești să-l execuți din prima, poți încerca un exercițiu care te ajută să faci ridicarea completă. Stai în șezut, întinde picioarele și trece un picior peste celălalt. După aceea, încordezi abdomenul, lași greutatea înspre partea din față a corpului și ridici șezutul. Se fac cinci exerciții pe o parte și cinci pe cealaltă parte. În decurs de o săptămână poți face ridicarea completă.

Exercițiul 2:

Să ridice o valiză de 10 kilograme în compartimentul de bagaje. Dacă nu poți face acest lucru, te poți antrena acasă cu două sticle cu apă, pe care le poți ridica. Acest exercițiu simplu te poate ajuta să lucrezi mai multe grupe de mușchi.

Exercițiul 3:

Să-și țină echilibrul stând într-un picior, 30 de secunde, de preferat 15 secunde cu ochii închiși. Pentru a executa al treilea exercițiu din pentatlonul împotriva sedentarismului, într-un spațiu interior, te sprijini de un obiect, cum ar fi un scaun, și duci genunchiul în față, apoi în spate. Te ajută foarte mult să stabilizezi și să lucrezi musculatura genunchiului. După aceea, ridici genunchiul sus și închizi ochii pentru a învăța să-ți menții echilibrul.

Exercițiul 4:

Să stea atârnat de o bară 12 secunde. În cazul bărbaților se recomandă ca acest exercițiu să dureze mai mult timp. Forța mâinilor este foarte importantă. Aceasta este un parametru asociat din ce în ce mai des cu o stare de bună de sănătate și cu o stare bună de funcționalitate. De asemenea, ridicarea plaselor și a baxurilor cu apă poate avea aceleași efecte.

Exercițiul 5:

Să urce minim 4 etaje în mai puțin de 3 minute. Aceste etaje ar trebui să aibă 10 trepte pentru a putea depune suficient efort fizic.

,,Forța în mâini este asociată cu longevitatea. Oamenii care trăiesc mai mult au multă forță în mâini.” – Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai frecvent întâlnite traumatisme iarna. Ce poți face pentru a le preveni
Cele mai frecvent întâlnite traumatisme iarna. Ce poți face pentru a le preveni
Cum poți merge mai repede pentru a pierde în greutate. Cât de eficientă este această activitate fizică simplă
Cum poți merge mai repede pentru a pierde în greutate. Cât de eficientă este această activitate fizică simplă
Cum să combați oboseala cronică în lunile reci. Trucuri pentru mai multă energie
Cum să combați oboseala cronică în lunile reci. Trucuri pentru mai multă energie
PARTENERI