Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de moarte prematură. Oamenii de știință au arătat că acest moment al zilei poate fi cel mai benefic pentru sănătate. Rezultatele sugerează că băutura nu poate avea aceleași efecte dacă o bei în alte intervale orare.
Cercetarea a analizat obiceiurile alimentare ale 40.725 de adulți. Inițial, aceștia au participat la US National Health and Nutrition Examination Survey în perioada 1999 și 2018. A fost luată în considerare cantitatea de cafea consumată și momentul consumului. Aproximativ 36% aveau obiceiul de a bea cafea dimineața, iar 16 % beau cafea mai târziu pe parcursul zilei.
Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de moarte prematură
Rezultatele obținute în urma studiului publicat în European Heart Journal au fost verificate pe 1.463 de persoane. Pe parcursul unei săptămâni, aceștia au completat informații în jurnale despre alimentele și băuturile pe care le-au consumat.
În cadrul cercetării, au fost incluse atât cafeaua cu cofeină, cât și cea decofeinizată, conform CNN Health. Intervalele orare au fost împărțite în trei perioade: dimineața (de la 4 a.m. la 11.59 a.m.), după-amiaza (de la 12.00 la 16.59 a.m.) și seara (de la 17.00 la 3.59 a.m.).
Oamenii de știință au observat două modele de timp de consum: dimineața și restul zilei. Perioada medie de supraveghere a fost de aproximativ 9.8 ani. Pe durata sa, au avut loc 4.295 de decese din toate cauzele. 1.268 de participanți au decedat din cauza bolilor cardiovasculare și 934 din cauza cancerului.
„Nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci momentul din zi în care bei cafea este important. De obicei, nu dăm sfaturi cu privire la moment în îndrumările noastre alimentare, dar poate că ar trebui să ne gândim la asta în viitor.” a declarat Lu Qi, autor al studiului, profesor și expert în nutriție și epidemiologie de la Tulane University din New Orleans, potrivit The Guardian.
Consumul de cafea dimineața poate fi mai benefic pentru inimă
Persoanele care au băut cafea dimineața au prezentat cu 16% mai puține șanse de deces din orice cauză. În același timp, riscul de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare s-a redus cu 31% pentru aceștia, spre deosebire de cei care nu au consumat deloc.
Lucrarea științifică sugerează că o doză de cafea consumată dimineața poate avea efecte mai benefice asupra sănătății inimii decât una consumată seara. Se poate întâmpla deoarece consumul de cafea mai târziu pe parcursul zilei poate perturba ritmurile circadiene și nivelul hormonilor precum melatonina. Ca urmare, poate afecta somnul, nivelurile de inflamație și tensiunea arterială, ceea ce poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății inimii.
De exemplu, ca urmare a consumului de cafea seara, nivelurile reduse de melatonină se pot asocia cu o tensiune arterială mai ridicată și stres oxidativ. Din acest motiv, poate crește riscul de a suferi de boli cardiovasculare.
Rezultatele studiului publicat în European Heart Journal sugerează că obiceiul de a consuma cafea dimineața se poate asocia puternic cu un risc mai redus de mortalitate în comparație cu consumul de cafea mai târziu în cursul zilei.
De asemenea, un alt studiu a arătat cum consumul de cafea poate crește speranța de viață cu aproximativ 2 ani. În cadrul său au fost evaluați cei peste 2000 de compuși vegetali din compoziția cafelei.