Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului

Publicat: 8 ianuarie 2025, 07:23

Pentru a trata efectele dăunătoare ale expunerii la frig, poți opta pentru tratamente naturiste. George Bacarna, medic ORL, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 14, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre remedii naturale pentru răceală.

George Bacarna a explicat de ce apar durerile de urechi, a oferit câteva exemple de remedii naturiste pentru a trata simptomele de răceală, a explicat cum se prepară acestea și a prezentat cum acționează ingredientele lor în organism.

Cauze ale durerilor de urechi iarna

Pentru a evita durerile de urechi iarna, este indicat să porți o căciulă sau o bandană. Acestea sunt în principal provocate de expunerea la frig. Frigul produce vasoconstricție, mai precis strânge vasele de sânge din zona respectivă. Acesta este un mecanism reflex al corpului pentru a limita pierderea de căldură. În momentul în care scade fluxul sanguin la nivelul urechii, celulele și țesuturile suferă.

Cele mai sensibile la expunerea la aer rece sunt terminațiile nervoase. Când suferința nervilor este mai ușoară cauzează senzații de furnicături, care mai poartă denumirea medicală de parestezii. Dacă suferința se accentuează apare durerea. Frecarea urechii de regulă nu aduce rezultate, dar încălzirea sa poate fi benefică. Aceasta inversează efectele temperaturilor scăzute și susține circulația sângelui în zona respectivă.

Este important să iei în considerare că urechea, spre deosebire de alte părți din organism, are o piele foarte sensibilă și un strat de grăsime foarte fin. Mai exact, stratul său izolator termic este foarte puțin reprezentat. Pavilionul său nu are mușchi pentru a produce căldură. Atunci rămâne foarte expusă și are foarte multe terminații nervoase, de aceea se menține foarte sensibilă la efectele dăunătoare ale frigului.

Când ai o contractură musculară, apar dureri la expunerea la frig. De exemplu, o problemă de sănătate la nivelul coloanei cervicale se poate agrava. Printre mușchii de la nivelul cefei există la suprafață mănunchiuri de nervi. Acestea au forme de ramuri care se întind către ureche.

Există un nerv care se extinde în fundul urechii, în canalul auditiv. În momentul în care contractura musculară presează nervul respectiv sau vasul de sânge care îl hrănește, se dezvoltă un grad de suferință a nervului afectat. Atunci se manifestă o durere în fundul urechii.

Remedii naturale pentru răceală

În afară tratamentele clasice cu prescripție medicală, dacă simptomele provocate de viroze nu sunt grave, se poate opta pentru unele remedii naturale pe care le poți prepara singur acasă.

O bună parte dintre aceste tratamente naturiste sunt populare datorită capacității de a lupta împotriva bolilor. Acestea se caracterizează prin proprietăți medicinale benefice pentru sănătatea organismului.

Miere

Mierea conține o serie de substanțe cu efect antimicrobian și antiviral. Aceasta scade replicarea virală. În acest mod, nu permite virozei să evolueze. Mierea are proprietăți antioxidante și proprietăți de stimulare a celulelor imunitare. În același timp, oferă un aport de energie foarte ridicat.

,,Îmi fac un sirop în care jumătate de ceșcuță este miere, jumătate de ceșcuță este suc de lămâie. Amestec foarte bine. În special când mă doare gâtul, îl iau o dată la jumătate de oră.”

– Mihail Pautov, medic specialist

,,E foarte bună combinația aceasta pentru că uneori când e gâtul foarte uscat, dacă iei doar miere, e prea uscată și te irită mai tare. Mierea combinată cu lămâia se potențează reciproc.”

– George Bacarna, medic ORL

Ghimbir și usturoi

Ghimbirul și usturoiul sunt remedii naturale pentru răceală foarte importante pentru că au un conținut bogat în substanțe antimicrobiene și antivirale. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și de fluidificare a secrețiilor la nivelul nasului, sinusurilor și plămânilor. Pot fi consumate crude sau le poți amesteca în ulei la prepararea mâncării.

Dacă vrei să le eviți gustul și mirosul, poți consuma capsule, comprimate și preparate cu extract de usturoi, care se pot administra oral.

Supă de pui

Supa de pui ocupă un rol important în tratarea răcelilor. Când ești răcit, îți scade apetitul. În această situație, supa de pui este un aliment mai ușor digerabil. Aceasta poate aduce numeroase beneficii prin aportul de lichide și de minerale pe care îl conține. În acest mod, îți poți hidrata mai eficient corpul.

Un nivel de hidratare optim facilitează eliminarea tuturor secrețiilor din nas, trahee și plămâni. Acestea se pot expectora mai ușor pentru a elibera căile respiratorii mai eficient. Datorită aminoacizilor din compoziție, supa de pui asigură proprietăți antiinflamatoare.

Sare combinată cu apă

Sarea combinată cu apa se poate folosi în mai multe scopuri, inclusiv pentru inhalații și se regăsește printre aceste remedii naturale pentru răceală. Se pot fierbe un litru de apă cu o lingură de sare, la care se pot adăuga uleiuri esențiale sau preparate farmaceutice care conțin uleiuri esențiale. Se pot folosi uleiuri esențiale din: mentă, eucalipt, arbore de ceai, cuișoare și ghimbir. Unii specialiști recomandă să adaugi în amestec inclusiv usturoi sau miere.

Poți îmbiba în soluția rezultată un prosop pe care îl poți pune pe cap sau poți face un cornet dintr-un ziar sau carton. Este indicat să direcționezi aburii rezultați către nas. Evită inspirarea aburului fierbinte, deoarece poate irita în plus căile respiratorii.

Clătirea cu apă și sare

Clătirea gurii cu apă și sare are mai multe efecte benefice. În acest caz, contează cantitatea de sare pe care o adaugi. Dacă folosești prea multă sare și soluția pe care o utilizezi devine mult prea iritantă, usucă zonele cu care intră în contact și cauzează vomă.

,,Îmi place să pun la o cană călduță o linguriță rasă de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat. Ideea e să o ții cât mai mult în gât. Apa cu sare scade iritația, are proprietăți antiinflamatoare și scade congestia locală.”

– George Bacarna, medic ORL

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 57.000 de infecții respiratorii înregistrate în ultima săptămână. Complicațiile gripei au provocat 4 decese
Peste 57.000 de infecții respiratorii înregistrate în ultima săptămână. Complicațiile gripei au provocat 4 decese
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Cum să combați oboseala cronică în lunile reci. Trucuri pentru mai multă energie
Cum să combați oboseala cronică în lunile reci. Trucuri pentru mai multă energie
PARTENERI