Un pahar cu lapte pe zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu 5%. Un studiu a analizat efectele consumului unui aport mai ridicat de calciu în dietele femeilor și impactul includerii mai multor produse în alimentație.
În cadrul cercetării a fost analizată alimentația a aproximativ 542.778 de femei. Aceasta s-a desfășurat pe parcursul unei monitorizări care a durat 16 ani. Rezultatele studiului sugerează că includerea a peste 300 de miligrame de calciu în dietă se poate asocia cu un risc de 17% mai redus de a suferi de cancer intestinal.
Un pahar cu lapte pe zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu 5%
Cercetarea s-a concentrat pe starea de sănătate a femeilor aflate în postmenopauză. Însă, efectele protectoare ale consumului de calciu se pot aplica și bărbaților și persoanelor mai tinere.
Lucrarea științifică a investigat cum 97 de alimente pot afecta sănătatea sistemului digestiv, conform The Guardian. Oamenii de știință sugerează că un consum optim de calciu poate proteja împotriva cancerului intestinal. În același timp, susțin că alcoolul și carnea roșie sau procesată pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.
Studiul estimează că fiecare 20 de grame de alcool consumat zilnic se pot asocia cu un risc cu 15% mai ridicat de cancer intestinal. Aceasta înseamnă aproximativ cantitatea prezentă într-un pahar mare cu vin. În același timp, consumul a doar 30 de grame de carne roșie și procesată pe zi se poate lega de o creștere cu 8% a riscului de a dezvolta această boală.
„Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conțin.” a declarat Keren Papier, doctor, prim autor al studiului și epidemiolog nutrițional senior la University of Oxford.
Peste 12.000 de femei participante la studiu au dezvoltat cancer intestinal. Totodată, produsele alimentare și nutrienții din alimentația lor au fost investigate pentru a evalua potențialele legături, potrivit BBC.
Produsele lactate pot proteja împotriva cancerului colorectal
Calciul este un mineral esențial pentru întărirea oaselor și menținerea sănătății dinților. Acesta poate proteja inclusiv împotriva unor tipuri de cancer. Printre cele mai mari cantități se pot găsi în produse lactate, precum: lapte, iaurt și brânză.
Potrivit rezultatelor studiului publicat în Nature Communications, cercetătorii au concluzionat că produsele lactate pot avea un rol în protejarea împotriva cancerului colorectal. Acesta poate fi determinat preponderent sau în totalitate de consumul de calciu.
„S-a descoperit cum calciul are un efect similar atât în sursele de produse lactate, cât și în cele nelactate, sugerând că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului.” a mai afirmat Keren Papier.
Se estimează că peste jumătate din cancerele intestinale pot fi prevenite cu ajutorul unor modificări ale ale stilului de viață. Alimentația ocupă unul dintre cele mai importante roluri. Menținerea unei greutăți echilibrate, consumul unei cantități mai mari de fibre, limitarea consumului de alcool, susținerea unei activități fizice regulate și oprirea fumatului pot ajuta la diminuarea riscului de a suferi de aceste afecțiuni.
Dieta ocupă un rol important în menținerea sănătății organismului. Unul din cinci cazuri de cancer intestinal se poate asocia cu consumul unei cantități mari de carne roșie sau procesată.
O cercetare amplă publicată în BMC Medicine a identificat rezultate benefice inclusiv în cazul consumului de lapte de soia. Conform evaluării a 17 studii de control și a 19 rezultate, acesta poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii.