Papiloamele cutanate au aspectul unor excrescențe care apar mai ales pe gât, la axile, pe pleoape sau sub sâni în cazul femeilor. Adesea, ele sunt confundate cu negii sau cu alunițele. Află în continuare din ce cauze apar papiloame pe gât, cât de periculoase sunt și care sunt cele mai recomandate opțiuni de tratament pentru ele.
Papiloamele nu sunt contagioase și nici periculoase, dar sunt inestetice și creează disconfort atunci când cresc în dimensiuni și le traumatizezi accidental. Ele mai sunt denumite acrocordoane și pot afecta orice persoană, dar apar mai frecvent după vârsta de 25-30 de ani.
Aceste formațiuni cutanate au aspectul unor excrescențe pediculate de culoarea pielii sau maronii. Diametrul lor variază de la câțiva milimetri și până la 3 centimetri, iar înălțimea poate ajunge la 5 centimetri, cam cât un bob de strugure. Jumătate dintre adulți vor avea cel puțin un papilom la un moment dat, potrivit medicilor de la Cleveland Clinic.
Deși nu creează motive de îngrijorare, este important să mergi la medic pentru un diagnostic diferențial. Există afecțiuni ale pielii cu un aspect asemănător, dar cu riscuri mai mari pentru sănătate. Melanomul nodular, al doilea cel mai frecvent și mai agresiv tip de cancer de piele, poate fi confundat cu papiloame pe gât, trunchi sau cap.
Ce sunt papiloamele care apar adesea pe gat
Papiloamele sunt proliferări ale celulelor epiteliale scuamoase care alcătuiesc învelișul pielii (epidermul), al mucoaselor din cavitatea orală și tractul digestiv, precum și al canalelor excretoare ale glandelor (cum sunt canalele mamare). Ele conțin fibre de colagen laxe, celule grase și vase de sânge mici acoperite cu piele.
Papiloamele care se formează pe piele și mucoase sunt benigne și nu prezintă risc de malignizare. Ele nu sunt agresive și nu se răspândesc necontrolat pe corp. Adesea, papiloamele sunt confundate cu negii tegumentari sau verucile vulgare. Potrivit medicilor NHS, Serviciul Naţional de Sănătate britanic, cele două dar sunt afecțiuni cutanate diferite prin:
- consistență: papiloamele sunt moi la atingere, în vreme ce negii au o consistență mai tare;
- formă: papiloamele atârnă pe piele, fiind foarte puțin prinse în țesutul cutanat, în timp de negii sunt mai puțin proeminenți și au un aspect mai plat;
- contagiozitate: negii se răspândesc foarte rapid, iar apariția mai multor formațiuni simultan indică o infectare produsă recent.
Atunci când cresc în dimensiune, papiloamele pot să provoace simptome, precum:
- mâncărimi;
- senzație de arsură;
- sângerări în caz de traumatizare.
Scărpinatul sau frecarea unui papilom poate duce la inflamarea lui, situație în care se umflă și devine dureros.
De ce apar papiloame pe gât: posibile cauze
Majoritatea papiloamelor sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV, din enlg. Human Papillomavirus) care este, de fapt, un grup de aproape 200 de virusuri înrudite care provoacă afecțiuni diferite. De obicei, papiloamele sunt cauzate de tipurile 6 și 11 ale HPV, care fac parte din categoria tipurilor cu risc scăzut – care nu evoluează către cancer, spre deosebire de altele (care produc cancerul de col uterin, cancere genitale și anale).
Pentru că sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde diferit la virus, nu toți cei care intră în contact cu el vor face papiloame pe gât sau în alte zone ale corpului.
Papiloamele se pot forma în numeroase zone de pe corp sau din interiorul corpului, acolo unde există celule epiteliale scuamoase: pe piele, pe conjunctivă (membrana transparentă care acoperă ochii până la cornee), în cavitatea bucală, în faringe, laringe și trahee, precum și în zona ano-genitală.
Tipuri de papiloame
Denumirea papiloamelor diferă în funcție de localizare, astfel:
- Papiloamele care se formează pe suprafața pielii sunt numite papiloane cutanate sau acrocordoane. De regulă, ele se formează în zonele unde pielea formează pliuri și există umiditate sau fricțiune (frecare între două pliuri de piele), cum sunt gâtul, axilele, pleoapele, sub sâni în cazul femeilor, dar și în zona genitală;
- Papiloamele care apar în zona genitală sunt numite negi genitali;
- Papiloamele care se formează pe laringe sunt denumite papiloame laringiene;
- Papiloamele care se dezvoltă în cavitatea orală se numesc bucale, iar cele de pe limbă – linguale;
- Papiloamele care apar în canalele mamare sunt numite papiloame intraductale și sunt formațiuni benigne;
- Papiloamele care se formează pe pleoapa superioară sau inferioară a ochiului se numesc palpebrale și pot să provoace o jenă oculară dacă au dimensiuni mari.
De ce apar papiloame pe gât în sarcină
Papiloamele pot să apară la orice persoană care intră în contact cu virusul HPV, dar există câțiva factori predispozanți. Astfel, aceste formațiuni sunt favorizate de:
- Excesul ponderal. Persoanele supraponderale sau obeze se confruntă mai des cu papiloame, din cauza pliurilor mai numeroase ale pielii și a transpirației mai abundente;
- Diabet zaharat. Această boală afectează sistemul imunitar, iar papiloamele apar mai frecvent pe fondul imunității scăzute;
- Hiperhidroză. Această afecțiune este caracterizată prin transpirație excesivă care este un factor de risc pentru apariția papiloamelor;
- Boli tiroidiene. Dereglările hormonale induse de afecțiunile glandei tiroide favorizează formarea papiloamelor;
- Sindromul ovarelor polichistice, prin dezechilibrul hormonal specific aceste afecțiuni;
- Istoricul familial. Persoanele care au în familie persoane de papiloame, deși mecanismul genetic nu este pe deplin înțeles;
- Sarcina. Pe durata sarcinii, modificările hormonale produc o activare a infecțiilor cu virusul HPV existente în stare latentă în corp.
Gravidele au un risc mai mare de a dezvolta papiloame noi, iar dacă aveau și înainte de sarcină, ele se pot multiplica sau pot crește în dimensiuni pe parcursul sarcinii. Papiloamele din sarcină nu sunt un motiv de îngrijorare. Tratarea lor este recomandată după naștere.
Tratamentul corect pentru papiloamele de pe gât
Evoluția papiloamelor este imprevizibilă. Ele pot dispărea de la sine, fără tratament, atunci când țesutul se răsucește și nu mai este alimentat cu sânge. Se poate întâmpla însă ca papiloamele să devină mai numeroase sau să crească în dimensiuni.
Atunci când sunt traumatizate și se inflamează, medicul dermatolog poate recomanda un antibiotic cu aplicare locală sau cu administrare sistemică pentru a preveni infecțiile locale.
Nu există un tratament împotriva virusului HPV care le provoacă, dar sunt disponibile mai multe metode de îndepărtare a papiloamelor. Pentru că sunt inofensive, ele nu necesită tratament de obicei, dar acest lucru depinde de localizare și de disconfortul creat. Astfel, îndepărtarea papiloamelor este recomandată dacă le traumatizezi frecvent (papiloame pe gât lezate cu lănțișoare sau cu gulerul de la cămașă, de exemplu) sau când sunt inestetice și creează disconfort psihic.
Îndepărtarea papiloamelor se efectuează sub anestezie locală și se poate realiza prin:
- cauterizare, care presupune arderea țesutului în exces;
- tratament laser, procedură care folosește un fascicul de lumină de mare intensitate pentru a distruge papilomul, fără a distruge țesuturile învecinate;
- crioterapie, procedură prin care papiloamele sunt înghețate cu azot lichid aplicat pe suprafața lor și apoi îndepărtate;
- excizie chirurgicală clasică, realizată de medicul dermatolog.
După oricare dintre aceste tratamente, se recomandă evitarea expunerii la soare până la vindecarea completă a pielii. Este important, de asemenea, să nu se îndepărteze crustele formate.
Tratamente naturiste pentru papiloamele de pe gât
Îndepărtarea papiloamelor la domiciliu, prin orice metode, nu este recomandată. Mai ales excrescențele de mari dimensiuni pot sângera abundent dacă sunt traumatizate. De aceea, procedurile de excizie se realizează întotdeauna de către medicul dermatolog, fiindcă acesta poate controla sângerarea.
Pe piață există dispozitive și creme recomandate pentru tratamentul papiloamelor, însă ele pot crea complicații precum cicatricele, infecțiile locale, îndepărtarea incompletă a papilomului (ceea ce va duce la reapariția lui), afectarea pielii sănătoase din jur sau traumatizarea unei formațiuni care ar putea să nu fie papilom, ci cancer cutanat.
Cât despre remediile naturiste, eficiența acestora în tratarea papiloamelor nu a fost probată științific. Cele mai populare tratamente naturiste pentru papiloame sunt uleiul de ricin, uleiul de arbore de ceai, oțetul de mere, extractul de propolis, dar și usturoiul. Acestea se aplică pe papilom, prin tamponare ușoară și se lasă să se usuce.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.