Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 aprilie 2024, 06:42

Menta este o plantă aromatică, folosită ca ingredient la prepararea băuturilor și a mâncărurilor. Pe lângă întrebuințările obișnuite, poate avea efecte pozitive asupra sănătății, deseori fiind utilizată în medicina alternativă datorită proprietăților sale. Află care sunt beneficiile consumului de mentă.

Reclamă

Menta face parte din specia Mentha, care aparține de familia Lamiaceae. Acoperă aproximativ 15-20 de soiuri de plante, inclusiv cele de: mentă franțuzească, mentă creață sau izmă bună. Majoritatea oamenilor apreciază aceste plante deoarece transmit o senzație de răcoare.

Beneficiile consumului de mentă

Menta poate fi utilă dacă o consumi. Poate avea efecte favorabile asupra sănătății când o aplici pe piele, îi inhalezi aroma sau o înghiți sub forma unei capsule. Aceasta este o plantă ierboasă, ce poate fi consumată proaspătă sau uscată în diferite preparate și infuzii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De-a lungul istoriei, oamenii au folosit diferite specii de plante de mentă în medicină. Acestea oferă o gamă largă de calități antioxidante și potențiale îmbunătățiri sănătății, potrivit Medical News Today.

Ameliorarea sindromului colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare comună a tractului digestiv. Se caracterizează prin simptome digestive precum: dureri de stomac, balonare și modificări ale tranzitelor intestinale. Tratamentul include adesea modificări ale dietei și administrarea de medicamente.

Reclamă

Uleiul de mentă conține un compus numit mentol, despre care se crede că ajută la atenuarea simptomelor datorită efectelor sale relaxante asupra mușchilor tractului digestiv. În acest caz, capsulele cu ulei pot fi mai utile decât consumul de frunze de mentă crude.

Conținutul bogat în nutrienți

Printre beneficiile consumului de mentă se regăsește conținutul bogat în nutrienți. Menta este o sursă bună de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi care este esențială pentru sănătatea ochilor și susținerea vederii nocturne.

Menta asigură o sursă mai puternică de antioxidanți decât majoritatea ierburilor și condimentelor cunoscute. Antioxidanții te ajută să-ți protejezi corpul de stresul oxidativ, un tip de deteriorare a celulelor cauzată de radicalii liberi. Unele specii de mentă conțin concentrații de: mangan, fibre, fier sau acid folic.

Reclamă

Efectele anti-alergice

Alergia este o reacție exagerată a sistemului imunitar după contactul cu substanțe inofensive pentru majoritatea oamenilor. În mod eronat, sistemul imunitar declanșează o reacție de apărare excesivă. 

Familia plantelor de mentă oferă o gamă de compuși vegetali care au efecte anti-alergenice. Plantele de mentă conțin un agent antioxidant și antiinflamator numit acid rozmarinic. Acidul rozmarinic ar putea reduce simptomele de astm. Totodată, conținutul extractului de mentă din uleiuri și unguente poate fi mult mai puternic decât menta alimentară.

Ameliorarea indigestiei

Ameliorarea indigestiei este unul dintre beneficiile consumului de mentă. Indigestia poate apărea atunci când alimentele rămân în stomac prea mult timp, înainte de a trece prin restul tractului digestiv. S-ar putea ca alimentele să treacă prin stomac mai repede atunci când oamenii iau ulei de mentă în timpul meselor. Uleiul de mentă ar putea ameliora simptomele acestui tip de indigestie. În acest caz, uleiul de mentă oferă mai multe calități decât consumul de frunze proaspete sau uscate.

Mascarea respirației cu miros neplăcut

Cele mai multe dintre aceste specii de plante pot masca respirația cu miros neplăcut timp de câteva ore. Cu toate acestea, ele acoperă doar mirosul și nu reduc bacteriile sau alți compuși care o cauzează. Pe de altă parte, când consumi ceai de mentă și mesteci frunze proaspete, acestea ar putea să distrugă bacteriile dăunătoare.

Îmbunătățirea funcționării creierului

Inhalarea aromei uleiurilor esențiale din mentă ar putea îmbunătăți funcționarea creierului, în special a memoriei. Mirosul acestor uleiuri în timp ce conduci, ți-ar putea crește vigilența și ar putea scădea nivelurile de frustrare, anxietate și oboseală. Aroma uleiului are un efect revigorant și reduce senzația de oboseală, conform Healthline.

Tratarea simptomelor răcelii

Beneficiile consumului de mentă includ tratarea simptomelor răcelii. Mulți oameni consideră că mentolul ar putea fi un decongestionant nazal eficient care te poate scăpa de congestie și poate îmbunătăți fluxul de aer și respirația. Totuși, mentolul nu funcționează ca un decongestionant, dar îi poate face pe oameni să simtă că respiră pe nas mai ușor. Acesta poate calma puțin persoanele afectate de răceală sau gripă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon