Există foarte multe alimente care cresc glicemia, însă puțini știu că aceasta poate fi ținută sub control cu ajutorul altor produse pe care le consumăm aproape zilnic. Specialiștii din episodul 12 al sezonului 4 MediCOOL au oferit informații amănunțite despre alimentație și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de sănătate ce țin de glicemie. Pacienții se prezintă în cabinetul medicului specialist pentru un control amănunțit atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea mare sau prea mic.
Sunt foarte mulți factori care influențează glucoza serică din organism. Alimentația și activitățile fizice au un rol deosebit de important în reglarea glicemiei. Mai mult decât atât, trebuie să știm că există produse care au efecte negative asupra stării noastre de sănătate.
În mod normal, un pacient trebuie să aibă o glicemie ce se situează între 70 mg/dl și 120 mg/dl. Aceasta poate oscila pe parcursul zilei, începând să crească sau să scadă. Astfel, este bine să cunoaștem alimentele ce pot afecta nivelul de zahăr din sânge.
Doctorul Mihail Pautov alături de Carmen Brumă și Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, au discutat despre produsele care au rolul de a crește glucoza serică din corp. De asemenea, specialiștii dezvăluit secretul prin care putem ține sub control această problemă, în episodul 12 din sezonul 4 MediCOOL.
Alimentația poate să influențeze în bine sau în rău sănătatea unei persoane, motiv pentru care trebuie să-i acordăm mai multă atenție. Aceasta poate fi un factor decisiv și în ceea ce privește creșterea glicemiei.
Alimente care cresc glicemia: cum avem o masă echilibrată
Sunt lucruri pe care le mâncăm în viața de zi cu zi, fără să știm că pot afecta nivelul de zahăr din sânge. Astfel de probleme pot duce la afecțiuni mult mai grave pe termen lung. Astfel, specialiștii recomandă să le ținem sub control prin sport și mese echilibrate.
Iată care sunt alimentele ce pot crește sau scade glucoza serică din organism, potrivit specialiștilor din platoul MediCOOL.
Pâinea albă este un produs care nu lipsește de pe masa românilor, însă aceasta are efecte negative asupra glicemiei dacă nu este mâncată cum trebuie. Ea poate fi înlocuită cu grisine, covrigei sau măcar cu o pâine integrală.
Atunci când ne dorim să consumăm pâine trebuie să apelăm și la alte produse care ne ajută să evităm creșterea glucozei din sânge. Astfel, specialiștii recomandă să mâncăm unt sau alte grăsimi când pe masă avem făinoase.
„Putem să adăugăm alimente care îi scad indicele glicemic, și anume absorbția. În momentul în care avem grăsime și proteină, atunci absorbția este mai lentă.” – Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Și cartofii prăjiți afectează glicemia, având un indice glicemic de 110 – 115 mg/dl. Este recomandat să mâncăm salată și fibre cu acest fel de mâncare.
Pepenele galben, merele și strugurii par produse inofensive, însă influențează negativ nivelul zahărului din sânge. Pentru a ține sub control glicemia este indicat să mâncăm astfel de fructe cu brânză sau alte grăsimi.
De asemenea, și tortul sau dulciurile sunt alimente ce pot duce chiar la diabet când sunt consumate în exces. Astfel de produse ar trebui mâncate doar după masă.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.