Antena

Osteoporoza: ce este, care sunt simptomele și cum se tratează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 octombrie 2023, 07:04

Boala „tăcută” a oaselor, cum este numită osteoporoza, fragilizează oasele și le predispune la fracturi. Multe persoane o descoperă abia după ce suferă prima fractură. Află cât de frecventă este osteoporoza, cum se depistează și cum se tratează.

Reclamă

La fiecare 3 secunde, o persoană suferă o fractură din cauza osteoporozei. La nivel mondial, în jur de 500 de milioane de femei și bărbați au această afecțiune osoasă care provoacă aproape 9 milioane de fracturi anual, conform statisticilor publicate de International Osteoporosis Foundation.

Osteoporoza este o cauză majoră de durere și invaliditate pe termen lung. Fracturile cauzate de ea apar cel mai frecvent la nivelul șoldurilor, încheieturilor mâinii sau coloanei vertebrale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este osteoporoza

Oasele se remodelează și se repară constant pe tot parcursul vieții. Un tip de celule osoase numite osteoblaste produc constant țesut osos nou. Osteoclastele, un alt tip de celule osoase, descompun țesutul osos vechi. Un organism sănătos menține în echilibru acest proces de formare de țesut osos nou și de distrucție a celui vechi. El asigură rezistență oaselor.

Osteoporoza se dezvoltă atunci când se descompune mai mult țesut osos decât se înlocuiește, explică specialiștii agenției guvernamentale americane National Institute on Aging.

Reclamă

Interiorul unui os seamănă cu un fagure de miere. La o persoană cu osteoporoză, țesutul osos, care formează „pereții” fagurelui de miere, se subțiază, iar spațiile dintre ei devin mult mai mari decât într-un os sănătos. Stratul exterior al osului devine și el mai subțire. Toate acestea fac ca el să devină mai fragil.

Cum arată osteoporoza: secțiune cu o coloană vertebrală cu densitate osoasă redusă
Secțiune de corpi vertebrali afectați de osteoporoză / Shutterstock

Când densitatea osoasă scade, oasele devin poroase. În stadiile avansate de osteoporoză, o cădere și chiar un efort ușor cum ar fi aplecarea sau tusea sunt suficiente pentru a provoca o fractură. 

Pe cine afectează osteoporoza

De obicei, osteoporoza este asociată cu îmbătrânirea, dar ea poate afecta și persoane mai tinere. Femeile aflate la menopauză sunt frecvent diagnosticate cu osteoporoză. La nivel mondial, ea afectează 21,2% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani și 6,3% dintre bărbații din aceeași categorie de vârstă. Una din 3 femei și unul din 5 bărbați se confruntă cu o fractură osteoporotică după vârsta de 50 de ani, potrivit statisticilor.

Reclamă

În primii ani de la instalarea menopauzei (în primii 2 ani, de regulă), densitatea osoasă a femeilor scade într-un ritm accelerat, odată cu reducerea nivelului de estrogen în organism. Ulterior, acest ritm se diminuează, astfel că, după vârsta de 65-70 de ani, femeile și bărbații pierd masa osoasă în proporții similare.

Osteoporoza poate afecta persoanele care au anumiți factori de risc, cum ar fi: 

  • alimentația deficitară în calciu și/sau vitamina D, dar și în proteine;
  • lipsa activității fizice sau imobilizarea prelungită la pat;
  • indicele de masă corporală scăzut sau subponderalitatea;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • administrarea îndelungată a unor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, inhibitorii pompei de protoni și medicamentele antiepileptice;
  • anumite dereglări hormonale, precum hormonii tiroidieni în exces, nivelul scăzut al estrogenului la femei și al testosteronului la bărbați;
  • îndepărtarea chirurgicală a ovarelor (ovarectomie) înainte de menopauză;
  • istoricul familial de fracturi sau osteoporoză;

Ce simptome are osteoporoza

Osteoporoza este o boală silențioasă care evoluează adesea fără simptome până la prima fractură. Persoanele care se confruntă cu ea pot să nu observe niciun simptom până la apariția fracturilor.

Uneori, pot să apară semne și simptome precum:

  • dureri de spate, care sunt cauzate de fracturi vertebrale de compresie. Aceste fracturi apar atunci când vertebrele devin fragile și unul sau mai mulți corpi vertebrali (oasele mari ale vertebrelor) se „prăbușesc” sub presiunea obișnuită a coloanei vertebrale, reducând înălțimea vertebrei respective. Durerile de spate cauzate de osteoporoză sunt resimțite în special atunci când persoana în cauză stă în picioare sau merge;
  • scădere în înălțime – peste 1,5 centimetri în decursul unui an. Ea este cauzată de aceleași fracturi vertebrale de compresie;
  • postură aplecată, cu umerii înainte și spatele curbat (cifoză), o altă consecință a fracturilor vertebrale.

Cum se diagnostichează 

Pentru că progresează fără simptome evidente și pentru că poate afecta sever calitatea vieții, diagnosticarea precoce a osteoporozei este foarte importantă. Ea se realizează ușor, prin evaluarea densității minerale osoase în anumite zone ale scheletului, de obicei la nivelul șoldurilor, coloanei lombare și colului femural.

Testul care măsoară densitatea osoasă se numește osteodensitometrie (DEXA – Dual Energy X-ray Absorptiometry) și utilizează raze X în doză mică. Doza de radiații absorbite în corp este de 10 ori mai mică decât în urma unei radiografii pulmonare. 

DEXA este recomandată ca analiză de screening pentru:

  • femeile cu vârsta peste 65 de ani;
  • persoanele de orice vârstă, femei sau bărbați, care au factori de risc pentru osteoporoză.

Cum se tratează

În lipsa unui tratament adecvat, osteoporoza evoluează către forme severe, în care fracturile se produc foarte ușor, chiar și după un strănut mai puternic. Tratamentul aceste afecțiuni urmărește încetinirea sau stoparea pierderii de masă osoasă pentru a preveni fracturile.

În funcție de stadiul de evoluție, pot fi recomandate schimbări legate de stilul de viață și medicamente. Exercițiile practicate regulat, renunțarea la fumat și alcool și alimentația sănătoasă pot opri evoluția bolii. Cu toate acestea, ele pot să nu fie suficiente dacă ai pierdut mult din densitatea osoasă. În astfel de cazuri, sunt indicate tratamente farmacologice, care pot include:

  • calciu;
  • vitamina D;
  • medicamente antiresorbtive (care încetinesc distrugerea osoasă), precum: bifosfonați, calcitonină, blocanți RANKL, estrogen și tratamente care modifică acțiunea estrogenului în corp (modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici);
  • medicamente osteoformatoare (care ajută la reconstruirea oaselor), precum analogii de hormoni paratiroidieni.
  • inhibitori de sclerostină, un tratament nou, cu dublă acțiune: scade resorbția osoasă, dar stimulează totodată sinteza de țesut osos nou.

Cum poți preveni căderile

Dacă ai osteoporoză, o cădere ușoară este suficientă pentru a provoca o fractură. Fracturile osteoporotice pot să nu se vindece corect sau să implice o perioadă mai lungă de recuperare decât cele obișnuite, deoarece nu se creează suficient os nou pentru vindecare. Ele afectează calitatea vieții din cauza durerilor persistente, imobilizării prelungite și pierderii mobilității și independenței.

Pentru a-ți reduce riscul de fracturi, este esențial să previi căderile. Iată câteva recomandări oferite de medicii National Institute on Aging:

  • Efectuează exerciții care cresc forța și echilibrul;
  • Ridică-te încet și folosește un baston sau un cadru de mers pentru mai multă stabilitate;
  • Fixează ferm pe podea covoarele din casă cu benzi antiderapante;
  • Ține-te de balustrade atunci când urci sau cobori scările; nu lăsa obiectele pe care le transporți în brațe să-ți blocheze vederea treptelor;
  • Iluminează adecvat scările și coridoarele lungi și întunecate;
  • Fixează cablurile electrice aproape de pereți, pentru a nu te împiedica în ele;
  • Instalează bare de susținere în cadă și lângă toaletă și folosește covoare antiderapante în baie;
  • Evită să mergi pe podele alunecoase, proaspăt spălate;
  • În bucătărie, ține la îndemână vesela pe care o folosești des;
  • Folosește cu atenție scările exterioare pe vreme rea și folosește de fiecare dată de balustrade.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pudra proteică: ce conține, beneficii, efecte adverse. Este sau nu sănătoasă?
Pudra proteică: ce conține, beneficii, efecte adverse. Este sau nu sănătoasă?
Pudra proteică: ce conține, beneficii, efecte adverse. Este sau nu sănătoasă?
Obiceiuri pentru sănătatea oaselor. Cum îți poți sprijini sistemul osos
Obiceiuri pentru sănătatea oaselor. Cum îți poți sprijini sistemul osos
Obiceiuri pentru sănătatea oaselor. Cum îți poți sprijini sistemul osos
Exerciții pentru sănătatea oaselor. Cum îți pot susține sistemul osos
Exerciții pentru sănătatea oaselor. Cum îți pot susține sistemul osos
Exerciții pentru sănătatea oaselor. Cum îți pot susține sistemul osos
Reclamă
PARTENERI
icon