Odată cu trecerea timpului, lucrurile pe care le faci, încep să te definească și să-și pună amprenta asupra stării tale de sănătate. Deciziile tale în privința stilului de viață îți pot sprijini longevitatea și pot preveni apariția anumitor boli. Află ce obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult poți adopta.
Nu tot ce se întâmplă în organism are la bază moștenirea genetică. Mediul înconjurător și stilul de viață influențează peste 80% din transformările ce iau loc în corp. Deși genetica are un rol major în dezvoltarea organismului, este important să te concentrezi pe ceea ce poți schimba. Îți poți stabili rutina zilnică și mediile în care îți desfășori activitatea.
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult
În unele zone ale planetei, oamenii au o speranță de viață mult mai mare datorită unor obiceiuri simple și eficiente. Acestea poartă denumirea de Zone Albastre, printre care se regăsesc: Okinawa în Japonia, Sardinia în Italia, Ikaria în Grecia, Nicoya în Costa Rica și Loma Linda în California.
În aceste regiuni, oamenii ating vârste ce depășesc 100 de ani. Aceștia trăiesc mai mult, mai sănătos și se bucură de viață în fiecare zi. Poți încerca să le preiei acivitățile și să faci mici schimbări în rutina zilnică pentru a le urma exemplul.
Gătește mai mult acasă
Persoanele care trăiesc în Zonele Albastre rareori iau masa în oraș. Acestea aleg să-și gătească singure și deseori păstrează rețetele de familie.
Când gătești acasă poți alege în totalitate ingredientele pe care le folosești. Poți fi sigur că mănânci o porție mică. Gătitul poate fi o modalitate eficientă de a scăpa de stres deoarece te concentrezi pe o activitate plăcută. În plus, gătitul reduce riscul de mortalitate.
De asemenea, poți încerca alimente bogate în antioxidanți, precum: fructele de pădure, merele, cacao, avocado, legumele crucifere, fructele nucifere, leguminoasele, uleiul de măsline, roșiile și anghinarea.
Limitează zaharurile adăugate
Consumă mai puține alimente procesate pentru a asimila în mod natural, mai puține zaharuri. Oamenii din Zonele Albastre consumă aceeași cantitatea de zaharuri ca oricare altă persoană, dar doar o cincime din acestea se formează din zaharurile adăugate.
Adaugă activități în rutina zilnică
Cei mai longevivi oameni de pe planetă nu depun eforturi fizice foarte mari, dar trăiesc în medii care îi împing să se miște mai mult. Activitățile simple ca grădinăritul și curățarea casei te pot împingi să faci mult mai multă mișcare, fiind obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult.
Mișcarea îți îmbunătățește starea mentală deoarece favorizează producția de endorfine. Endorfinele sunt neurotransmițători, care induc starea de bine.
Activitățile fizice scad riscul de a dezvolta nenumărate afecțiuni fizice și mentale. De obicei, se recomandă să faci între 30 și 60 de minute pe zi mișcare. Experții spun că o simplă plimbare de 2 minute după masă, poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Prioritizează somnul și eliberarea de stres
Lipsa cronică de somn poate crește riscul de apariția a numeroase afecțiuni, precum: migrene, fibromialgie, afecțiuni ale inimii sau cancer. Factorii de stres constant sau frecvenți pot declanșa inflamația cronică, care este asociată cu fiecare boală majoră legată de vârstă, conform Eating Well.
Crearea unui program de odihnă, de trei zile pe săptămână, a câte 15 minute poate avea un impact semnificativ. Oamenii care trăiesc în Zonele Albastre au o rutină specială pentru a înlătura stresul, cum ar fi întâlnirile cu ceilalți membri ai comunității sau rugăciunile. Activitățile care implică aspecte ale comunității sociale, pot amplifica efectele, fiind obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult.
Fii mai conștiincios
Conștiința se referă la capacitatea unei persoane de a fi autodisciplinată, organizată, eficientă și orientată spre obiective. Oamenii conștienți pot avea o tensiune arterială mai scăzută, mai puține afecțiuni psihiatrice, un risc mai scăzut de apariție a diabetului și mai puține șanse de a dezvolta probleme cardiace sau articulare.
Conștiinciozitatea se asociază cu o durată de viață mai lungă și cu apariția a mai puține probleme de sănătate la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată. Persoanele conștiente sunt mai puțin susceptibile de a participa la activități periculoase sau de a reacționa negativ la stres. Au mai multe șanse să aibă o viață profesională de succes sau să fie mai responsabile de sănătatea lor, potrivit Healthline.
Împarte mâncarea cu cei din jur
Cei mai longevivi oameni de pe planetă se nasc sau aleg să trăiască în cercuri sociale care susțin comportamentele alimentare sănătoase. Familiile care iau masa împreună tind să consume mai multe fructe, legume și alimente bogate în nutrienți.
Iar mesele cu cei apropiați îți pot îmbunătăți sănătatea mintală. Când iei cina cu prietenii sau familia cresc șansele de a te simți mai fericit, mai acceptat în comunitate și mai mulțumit de viață.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.