O alimentație echilibrată și exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea creșterii nedorite în greutate. În același timp, unele aspecte aparent neimportante te pot face să acumulezi kilograme în plus. Citește despre obiceiuri care te fac să iei în greutate.
Anumite deprinderi zilnice îți pot împiedica procesul de slăbire sau îți pot crește în mod constant greutatea corporală și masa de grăsimi. Totuși, modificările stilului de viață îți pot opri organismul să mai depoziteze grăsimi în exces.
Obiceiuri care te fac să iei în greutate
Atunci când începi să consumi mai multe calorii decât de obicei sau faci mai puține exerciții fizice, te aștepți ca numărul de calorii, care crește constant, să te facă să acumulezi kilograme în plus. Însă, se poate întâmpla ca unele creșteri ale greutății corporale să nu aibă motive evidente.
Dacă vrei să-ți susții procesul de slăbire sau să gestionezi o greutate optimă, este indicat să descoperi de ce nu poți face acest lucru, chiar dacă ai activitate fizică constantă și o dietă echilibrată. Deseori, câteva obiceiuri simple pot fi principalele cauze.
Nu dormi suficient de multe ore
Lipsa somnului se asociază cu o creștere nedorită în greutate. Acest aspect este cauzat de o serie de factori, inclusiv modificări hormonale și lipsă de motivație pentru a face exerciții fizice. În plus, persoanele care nu dorm suficient au mai multe șanse să rețină grăsime pe abdomen sau grăsime viscerală. Prezența unor cantități mari de grăsimi viscerale se asociază cu un risc mai mare de afecțiuni cronice, precum afecțiuni cardiace și diabet de tip 2.
Nu consumi suficientă apă
Omiterea unui aport adecvat de apă se regăsește printre aceste obiceiuri care te fac să iei în greutate. Dacă nu bei suficientă apă, deshidratarea îți poate provoca senzație de sete. Senzația de sete poate fi confundată cu senzația de foame de către organismul uman. Din acest motiv, te poate face să consumi mai multe alimente decât ai nevoie, conform Healthline.
Stai prea mult timp jos
Majoritatea oamenilor stau aproximativ 9 ore pe zi pe scaun. Deși poate părea inofensiv, persoanele care stau jos mai mult timp sunt mai predispuse să devină supraponderale. Mai mult, prezintă riscuri mai ridicate de afecțiuni cronice și deces prematur.
Te confrunți cu stări de stres constant
Când stările de stres devin prea puternice, organismul intră în modul de supraviețuire. Acesta secretă cortizol, denumit și hormonul stresului, ceea ce determină creșterea apetitului. Astfel, poți ajunge să mănânci alimente bogate în calorii și în perioadele de stres. Această combinație te poate face să acumulezi kilograme în plus, potrivit Nourish by WebMD.
Mănânci prea repede
De obicei, oamenii se grăbesc să mănânce deoarece sunt foarte ocupați. Mâncatul rapid poate fi printre aceste obiceiuri care te fac să iei în greutate. Oamenii care mănâncă rapid au o predispoziție mai mare să devină supraponderali sau obezi. Corpul are nevoie de timp pentru a transmite creierului că ai mâncat suficient. Astfel, dacă mănânci prea repede, poți consuma mai multe alimente decât ai nevoie pentru a obține senzație de sațietate.
Nu ai timp să te relaxezi
Lipsa timpului pentru relaxare te-ar putea face să te simți stresat în mod constant. Stresul constant se asociază cu acumularea de grăsime pe abdomen. Nivelurile ridicate de stres te pot face să consumi în mod inconștient alimente nesănătoase pentru a ameliora starea negativă și a te simți mai bine. În acest caz, există alimente care te fac să iei în greutate, cum ar fi mâncarea fast food, chipsurile sau dulciurile.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.