Antena

Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 decembrie 2024, 08:45

Excesul ponderal poate fi de 2 tipuri: supraponderal, care mai poartă denumirea de preobezitate, și obezitate. În ceea ce privește copiii, părinții au tendința să subestimeze greutatea acestora. Atunci când recunosc faptul că au un copil „un pic plinuț”, din punctul de vedere al medicului și graficelor folosite de acesta, el să suferă deja de obezitate. Citește despre obezitatea la copii.

Reclamă

Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriție, boli metabolice și doctor în medicină, de la Clinica Smart Nutrition, a explicat care sunt riscurile obezitații în rândul copiilor.

Obezitatea însoțește peste 200 de boli. Șansele ca un copil care suferă de obezitate să ajungă un adult care să se confrunte în continuare cu această afecțiune sunt foarte mari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Complicațiile imediate are obezitatea la copii

Dintre bolile care pot însoți obezitatea în cazul copiilor se pot enumera: diabetul zaharat, prediabetul (mai exact modificări ale valorilor glicemiei recoltate pe nemâncate, din sânge, de peste 100 mg/dl dar mai mici de 126 mg/dl dar și modificări care apar în cazul testului de toleranță la glucoza orală sau hemoglobinei glicozilate A1c).

De asemenea, pot să apară creșteri ale colesterolului sau trigliceridelor din sânge (dislipidemie, hieprcolesterolemie, hipertrigliceridemei) sau ale analizelor hepatice (și să fie că urmare a ficatului gras metabolic, nu a unei infecții cu virus hepatitic).

Reclamă

Copilul se poate plânge că îl dor articulațiile. Se poate întâmpla să nu fie acele „dureri de creștere” ci să fie date de surplusul de greutate. Copilul poate avea respirație îngreunată/șuierătoare (mai ales când face efort fizic). Acestea pot fi semnele unor afecțiuni la nivelul articulațiilor sau pulmonare. Inclusiv în cazul copiilor se pot întâlni valori crescute ale tensiunii arteriale, conform Cleveland Clinic. În general, se pot normaliza cu ajutorul scăderii în greutate.

Implicațiile psihologice ale obezității la copii

Poate cel mai impresionant este când un copil are probleme cu imaginea de sine și este afectat de remarcile negative ale altor persoane. Aceste remarci pot lasă răni adânci la nivel mental copilului sau adolescentului. El poate avea nevoie de psihoterapie sau de consultul unui medic specialist psihiatru. Astfel, poate trece peste anxietatea socială sau starea depresivă. Stările negative îl pot bloca în casă, îl pot lăsa fără prieteni și îl pot face să-și caute alinarea în mâncare. 

Contrar așteptărilor, copilul nu elimină kilogramele în plus prin procesul de creștere. Adulții au tendința să subestimeze greutatea. De cele mai multe ori, un copil considerat „plinuț” este un copil care suferă de obezitatea la copii.

Reclamă

Părintele se poate adresa medicului de familie, pediatrului, endocrinologului sau medicului specialist în nutriție și diabet. Aceștia îi pot efectua copilului un prim consult de diagnosticare a obezității. Ulterior, în România, recomandările și planul nutrițional pe care e nevoie să îl urmeze un copil cu familia lui pentru a scădea în greutate ar trebui făcut de către medicii specialiști în diabet și nutriție (sau colegii lor care au terminat Facultatea de Dietetică și Nutriție) care evaluează și copii. 

O concepție comună a acestor copii și a familiilor lor este că dacă fac sport, vor scădea în greutate. Din păcate, acest lucru se întâmplă doar în acele cazuri în care se modifică și obiceiurile alimentare. Astfel, per total, într-o zi, copilul arde mai multă energie decât și-a luat din mâncare.

Obiceiurile alimentare care provoacă obezitate

În ce privește analiza obiceiurilor alimentare ale copiilor supraponderali sau care suferă de obezitate, care cer ajutorul în clinici, medicul Mihaela Posea remarcă următoarele:

  • Foarte puțini dintre ei consumă legume la fiecare masă (mai ales la micul dejun, unde fie se consumă cereale cu lapte, fie sendvișuri, dar care nu conțin legume proaspete);
  • Atunci când consumă legume, cei mai mulți o fac sub formă preparată (supe, ciorbe, ghiveciuri, deși, în acest caz, nu le consumă în totalitate).
  • Mulți dintre ei consideră cartoful o legumă (el fiind o sursă de carbohidrați);
  • Felurile de mâncare preferate sunt cele care nu conțin legume: paste cu sos alb/brânzeturi, pizza, hamburger (chiar și făcuți în casă, dar fără legume), supele clare sau supe de pui cu tăiței, etc.
  • Ca metodă de hidratare, cei mai mulți folosesc sucurile (mai rar carbogazoase, dar toate îndulcite).

Obezitatea la copii nu este doar o problemă de aspect sau de stare emoțională. Aceasta este o boală cronică, cu care copilul și ulterior adultul, s-ar putea lupta toată viața. Aceasta nu se rezolvă de la sine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Alimente pentru slăbit la fel de eficiente ca „medicamentul-minune” Ozempic
Alimente pentru slăbit la fel de eficiente ca „medicamentul-minune” Ozempic
Alimente pentru slăbit la fel de eficiente ca „medicamentul-minune” Ozempic
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Reclamă
PARTENERI
Chec umed cu afine și caise
Rețete Fel De Fel
Chec umed cu afine și caise
Dacă vrei să prepari o rețetă de desert fraged, ușor umed, parfumat și perfect pentru vară, avem pentru tine rețeta de chec umed cu afine și caise. Combinația dintre afinele acrișoare și caisele dulci creează un contrast delicios. Iar textura moale a checului pune perfect în valoare fructele. Acest chec este simplu, dar surprinzător de rafinat, în care fructele proaspete sunt vedetele. La prima vedere, atrage prin contrastul plăcut dintre aluatul auriu, copt uniform, și petele de culoare intensă ale afinelor și caiselor. Fructele sunt distribuite în aluat într-un mod natural, iar pe suprafață se caramelizează ușor, oferind un aspect rustic și apetisant. Mai găsești pe blog și o rețetă de o rețetă de prăjitură, cu afine și caise, acoperită cu crumble. Este o prăjitură delicioasă, dar și aspectuoasă cu așa contrast de texturi și culori. Și tot din categoria deserturilor cu fructe combinate, mai poți încerca de pe blog rețeta de pandișpan cu vișine și caise. O astfel de combinație de fructe într-un blat de pandișpan pufos, cucerește negreșit pe oricine o degustă. Descrierea rețetei de chec umed cu afine și caise Textura acestui chec este moale, delicată și ușor umedă, fără a fi grea. Acest echilibru vine din folosirea iaurtului (sau a smântânii), care aduce suplețe și un gust fin, aproape cremos. În timpul coacerii, afinele eliberează un suc violet. Acesta pătrunde ușor în jurul lor, creând mici buzunare dulci-acrișoare în interiorul feliilor. În contrast, caisele coapte devin moi, suculente și parcă se topesc în aluat. Ele aduc o dulceață discretă, caldă, cu note ușor florale. Gustul este echilibrat: suficient de dulce încât să fie un desert reconfortant, dar și destul de subtil încât să poată fi servit și la micul dejun sau ca gustare. Vanilia completează perfect parfumul caiselor coapte. Checul servește simplu, alături de un iaurt rece sau o lingură de frișcă bătută. Merge bine și cu o cupă din înghețata preferată. Este genul de prăjitură care nu cere nimic, dar se potrivește cu totul. Are acel aer de vară tihnită, de weekend liniștit la țară sau de picnic în livadă, când fructele sunt în plin sezon și totul pare mai gustos și mai autentic. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas dacă dorești să prepari și tu așa delicios chec umed cu afine și caise.
icon