Antena

Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 decembrie 2024, 08:45

Excesul ponderal poate fi de 2 tipuri: supraponderal, care mai poartă denumirea de preobezitate, și obezitate. În ceea ce privește copiii, părinții au tendința să subestimeze greutatea acestora. Atunci când recunosc faptul că au un copil „un pic plinuț”, din punctul de vedere al medicului și graficelor folosite de acesta, el să suferă deja de obezitate. Citește despre obezitatea la copii.

Reclamă

Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriție, boli metabolice și doctor în medicină, de la Clinica Smart Nutrition, a explicat care sunt riscurile obezitații în rândul copiilor.

Obezitatea însoțește peste 200 de boli. Șansele ca un copil care suferă de obezitate să ajungă un adult care să se confrunte în continuare cu această afecțiune sunt foarte mari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Complicațiile imediate are obezitatea la copii

Dintre bolile care pot însoți obezitatea în cazul copiilor se pot enumera: diabetul zaharat, prediabetul (mai exact modificări ale valorilor glicemiei recoltate pe nemâncate, din sânge, de peste 100 mg/dl dar mai mici de 126 mg/dl dar și modificări care apar în cazul testului de toleranță la glucoza orală sau hemoglobinei glicozilate A1c).

De asemenea, pot să apară creșteri ale colesterolului sau trigliceridelor din sânge (dislipidemie, hieprcolesterolemie, hipertrigliceridemei) sau ale analizelor hepatice (și să fie că urmare a ficatului gras metabolic, nu a unei infecții cu virus hepatitic).

Reclamă

Copilul se poate plânge că îl dor articulațiile. Se poate întâmpla să nu fie acele „dureri de creștere” ci să fie date de surplusul de greutate. Copilul poate avea respirație îngreunată/șuierătoare (mai ales când face efort fizic). Acestea pot fi semnele unor afecțiuni la nivelul articulațiilor sau pulmonare. Inclusiv în cazul copiilor se pot întâlni valori crescute ale tensiunii arteriale, conform Cleveland Clinic. În general, se pot normaliza cu ajutorul scăderii în greutate.

Implicațiile psihologice ale obezității la copii

Poate cel mai impresionant este când un copil are probleme cu imaginea de sine și este afectat de remarcile negative ale altor persoane. Aceste remarci pot lasă răni adânci la nivel mental copilului sau adolescentului. El poate avea nevoie de psihoterapie sau de consultul unui medic specialist psihiatru. Astfel, poate trece peste anxietatea socială sau starea depresivă. Stările negative îl pot bloca în casă, îl pot lăsa fără prieteni și îl pot face să-și caute alinarea în mâncare. 

Contrar așteptărilor, copilul nu elimină kilogramele în plus prin procesul de creștere. Adulții au tendința să subestimeze greutatea. De cele mai multe ori, un copil considerat „plinuț” este un copil care suferă de obezitatea la copii.

Reclamă

Părintele se poate adresa medicului de familie, pediatrului, endocrinologului sau medicului specialist în nutriție și diabet. Aceștia îi pot efectua copilului un prim consult de diagnosticare a obezității. Ulterior, în România, recomandările și planul nutrițional pe care e nevoie să îl urmeze un copil cu familia lui pentru a scădea în greutate ar trebui făcut de către medicii specialiști în diabet și nutriție (sau colegii lor care au terminat Facultatea de Dietetică și Nutriție) care evaluează și copii. 

O concepție comună a acestor copii și a familiilor lor este că dacă fac sport, vor scădea în greutate. Din păcate, acest lucru se întâmplă doar în acele cazuri în care se modifică și obiceiurile alimentare. Astfel, per total, într-o zi, copilul arde mai multă energie decât și-a luat din mâncare.

Obiceiurile alimentare care provoacă obezitate

În ce privește analiza obiceiurilor alimentare ale copiilor supraponderali sau care suferă de obezitate, care cer ajutorul în clinici, medicul Mihaela Posea remarcă următoarele:

  • Foarte puțini dintre ei consumă legume la fiecare masă (mai ales la micul dejun, unde fie se consumă cereale cu lapte, fie sendvișuri, dar care nu conțin legume proaspete);
  • Atunci când consumă legume, cei mai mulți o fac sub formă preparată (supe, ciorbe, ghiveciuri, deși, în acest caz, nu le consumă în totalitate).
  • Mulți dintre ei consideră cartoful o legumă (el fiind o sursă de carbohidrați);
  • Felurile de mâncare preferate sunt cele care nu conțin legume: paste cu sos alb/brânzeturi, pizza, hamburger (chiar și făcuți în casă, dar fără legume), supele clare sau supe de pui cu tăiței, etc.
  • Ca metodă de hidratare, cei mai mulți folosesc sucurile (mai rar carbogazoase, dar toate îndulcite).

Obezitatea la copii nu este doar o problemă de aspect sau de stare emoțională. Aceasta este o boală cronică, cu care copilul și ulterior adultul, s-ar putea lupta toată viața. Aceasta nu se rezolvă de la sine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon