Antena

Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 septembrie 2024, 12:01

Alergia la ambrozie se regăsește printre cele mai frecvente alergii sezoniere. Majoritatea celor care au această elergie se confruntă cu simptomele provocate de un răspuns imunitar al organismului atunci când intră în contact cu polenul. Citește despre alergia la ambrozie.

Reclamă

În general, ambrozia crește în zonele rurale și în spațiile deschise unde ajunge multă lumină de la soare. În lunile de primăvară târzie și toamna, plantele de ambrozie eliberează boabe minuscule de polen pentru a fertiliza alte plante de ambrozie.

În funcție de caracteristicile climei din fiecare locație, ambrozia poate începe să-și răspândească polenul încă din ultima săptămână a lunii iulie și poate continua până la mijlocul lunii octombrie. Vântul îi poate purta polenul la sute de kilometri distanță, iar acesta se poate menține pe durata unei ierni blânde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alergia la ambrozie: cauze și simptome

În mod normal, imunitatea apără organismul împotriva invadatorilor dăunători, cum ar fi virusurile și bacteriile, pentru a evita bolile. Dacă suferi de alergie la ambrozie, sistemul imunitar consideră în mod greșit polenul de ambrozie ca fiind o substanță periculoasă. Din acest motiv, el produce substanțe care luptă împotriva polenului, chiar dacă el este inofensiv.

Simptomele alergiei la ambrozie pot varia în funcție de perioadele anului, zona în care locuiești, schimbările de vreme și caracteristicile propriului organism. Printre cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie se pot regăsi: ochi înlăcrimați, senzație de mâncărime la nivelul ochilor, rinoree, congestie nazală, strănut, tuse, disconfort în gât, presiune la nivelul sinusurilor, piele umflată sub ochi, calitate a slabă a somnului, afectare a mirosului sau gustului.

Reclamă

În unele cazuri, expunerea la polenul de ambrozie poate provoca eczemă alergică. Această erupție cutanată care cauzează senzație de mâncărime și durere este deseori însoțită de umflături de dimensiuni reduse și vezicule. Se poate dezvolta în 24 până la 48 de ore după expunere. De obicei, erupția cutanată se poate vindeca de la sine în decurs de două sau trei săptămâni, potrivit Healthline.

Persoanele alergice la alte substanțe prezintă o predispoziție mai mare de a se confrunta cu alergia la ambrozie. Poți avea un risc ridicat dacă ești alergic la: mucegai, acarienii de praf, păr de animale de companie și alte tipuri de polen. În plus, poți avea un risc mai crescut de alergie dacă ai persoane în familie care suferă de această afecțiune.

Diagnostic și metode de tratament

De obicei, medicul de familie poate diagnostica o alergie la ambrozie. Acesta te poate trimite la un alergolog pentru a efectua teste alergologice și a confirma diagnosticul. Alergologul îți poate pune mai multe întrebări despre istoricul medical.

Reclamă

Cele mai utilizate teste alergologice sunt:

  • Teste cutanate: medicul înțeapă pielea cu o cantitate mică de alergeni diferiți pentru a observa la care dintre aceștia îți reacționează. După 15 minute, examinează zona pentru orice semne, care pot indica o potențială alergie.
  • Teste de sânge: Acestea măsoară cantitatea de anticorpi IgE din sânge, care sunt specifici ambroziei sau altor alergeni. Nu au aceeași precizie ca testarea pielii, dar pot fi eficiente în unele situații, conform Forbes.

Medicamente

Este dificil să eviți polenul de ambrozie, de aceea poți avea reacții alergice în mod continuu. Medicul îți poate recomanda mai multe tratamente pentru a gestiona alergia la ambrozie, cum ar fi: antihistaminice, corticosteroizi nazali, decongestionante sau combinații între acestea.

Imunoterapie

Dacă medicamentele nu dau rezultate, alergologul îți poate recomanda tratamente cu injecții. Acestea sunt o formă de imunoterapie care implică o serie de injecții cu alergeni. Cantitatea de alergeni din injectare crește treptat, în timp. Injecțiile modifică răspunsul corpului la alergen, ceea ce poate contribui la ameliorarea severității simptomelor. De asemenea, există imunoterapie sublinguală, care include administarea de extracte, picături sau pastile sub limbă timp de 2 minute.

Schimbări ale stilului de viață pentru a evita alergia la ambrozie

Pentru a preveni reacțiile alergice poți încerca să adopți câteva schimbări simple ale stilului de viață pentru a evita contactul cu alergenul:

  • folosește un filtru sau un purificator portabil de înaltă eficiență pentru particule;
  • evită să ieși dimineața, când numărul de particule de polen este cel mai mare;
  • curăță imediat îmbrăcămintea după ce ai purtat-o în aer liber pentru că poate reține polen;
  • aspiră casa săptămânal cu un aspirator care include un filtru de înaltă eficiență pentru particule;
  • usucă hainele într-un uscător pentru a evita să le lași afară.

Modificări în alimentație

Unele alimente și plante conțin proteine ​​asemănătoare cu cele din polenul de ambrozie, de aceea pot declanșa o reacție alergică. În această categorie se pot include: echinacea, pepene verde, dovlecel, banane, muşeţel, pepene galben și castraveți.

De asemenea, alergia la ambrozie poate duce la o alergie la produsele apicole. Aceasta se poate întâmpla deoarece în miere se găsește un concentrat de polen.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon