Antena

Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 septembrie 2024, 12:01

Alergia la ambrozie se regăsește printre cele mai frecvente alergii sezoniere. Majoritatea celor care au această elergie se confruntă cu simptomele provocate de un răspuns imunitar al organismului atunci când intră în contact cu polenul. Citește despre alergia la ambrozie.

Reclamă

În general, ambrozia crește în zonele rurale și în spațiile deschise unde ajunge multă lumină de la soare. În lunile de primăvară târzie și toamna, plantele de ambrozie eliberează boabe minuscule de polen pentru a fertiliza alte plante de ambrozie.

În funcție de caracteristicile climei din fiecare locație, ambrozia poate începe să-și răspândească polenul încă din ultima săptămână a lunii iulie și poate continua până la mijlocul lunii octombrie. Vântul îi poate purta polenul la sute de kilometri distanță, iar acesta se poate menține pe durata unei ierni blânde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alergia la ambrozie: cauze și simptome

În mod normal, imunitatea apără organismul împotriva invadatorilor dăunători, cum ar fi virusurile și bacteriile, pentru a evita bolile. Dacă suferi de alergie la ambrozie, sistemul imunitar consideră în mod greșit polenul de ambrozie ca fiind o substanță periculoasă. Din acest motiv, el produce substanțe care luptă împotriva polenului, chiar dacă el este inofensiv.

Simptomele alergiei la ambrozie pot varia în funcție de perioadele anului, zona în care locuiești, schimbările de vreme și caracteristicile propriului organism. Printre cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie se pot regăsi: ochi înlăcrimați, senzație de mâncărime la nivelul ochilor, rinoree, congestie nazală, strănut, tuse, disconfort în gât, presiune la nivelul sinusurilor, piele umflată sub ochi, calitate a slabă a somnului, afectare a mirosului sau gustului.

Reclamă

În unele cazuri, expunerea la polenul de ambrozie poate provoca eczemă alergică. Această erupție cutanată care cauzează senzație de mâncărime și durere este deseori însoțită de umflături de dimensiuni reduse și vezicule. Se poate dezvolta în 24 până la 48 de ore după expunere. De obicei, erupția cutanată se poate vindeca de la sine în decurs de două sau trei săptămâni, potrivit Healthline.

Persoanele alergice la alte substanțe prezintă o predispoziție mai mare de a se confrunta cu alergia la ambrozie. Poți avea un risc ridicat dacă ești alergic la: mucegai, acarienii de praf, păr de animale de companie și alte tipuri de polen. În plus, poți avea un risc mai crescut de alergie dacă ai persoane în familie care suferă de această afecțiune.

Diagnostic și metode de tratament

De obicei, medicul de familie poate diagnostica o alergie la ambrozie. Acesta te poate trimite la un alergolog pentru a efectua teste alergologice și a confirma diagnosticul. Alergologul îți poate pune mai multe întrebări despre istoricul medical.

Reclamă

Cele mai utilizate teste alergologice sunt:

  • Teste cutanate: medicul înțeapă pielea cu o cantitate mică de alergeni diferiți pentru a observa la care dintre aceștia îți reacționează. După 15 minute, examinează zona pentru orice semne, care pot indica o potențială alergie.
  • Teste de sânge: Acestea măsoară cantitatea de anticorpi IgE din sânge, care sunt specifici ambroziei sau altor alergeni. Nu au aceeași precizie ca testarea pielii, dar pot fi eficiente în unele situații, conform Forbes.

Medicamente

Este dificil să eviți polenul de ambrozie, de aceea poți avea reacții alergice în mod continuu. Medicul îți poate recomanda mai multe tratamente pentru a gestiona alergia la ambrozie, cum ar fi: antihistaminice, corticosteroizi nazali, decongestionante sau combinații între acestea.

Imunoterapie

Dacă medicamentele nu dau rezultate, alergologul îți poate recomanda tratamente cu injecții. Acestea sunt o formă de imunoterapie care implică o serie de injecții cu alergeni. Cantitatea de alergeni din injectare crește treptat, în timp. Injecțiile modifică răspunsul corpului la alergen, ceea ce poate contribui la ameliorarea severității simptomelor. De asemenea, există imunoterapie sublinguală, care include administarea de extracte, picături sau pastile sub limbă timp de 2 minute.

Schimbări ale stilului de viață pentru a evita alergia la ambrozie

Pentru a preveni reacțiile alergice poți încerca să adopți câteva schimbări simple ale stilului de viață pentru a evita contactul cu alergenul:

  • folosește un filtru sau un purificator portabil de înaltă eficiență pentru particule;
  • evită să ieși dimineața, când numărul de particule de polen este cel mai mare;
  • curăță imediat îmbrăcămintea după ce ai purtat-o în aer liber pentru că poate reține polen;
  • aspiră casa săptămânal cu un aspirator care include un filtru de înaltă eficiență pentru particule;
  • usucă hainele într-un uscător pentru a evita să le lași afară.

Modificări în alimentație

Unele alimente și plante conțin proteine ​​asemănătoare cu cele din polenul de ambrozie, de aceea pot declanșa o reacție alergică. În această categorie se pot include: echinacea, pepene verde, dovlecel, banane, muşeţel, pepene galben și castraveți.

De asemenea, alergia la ambrozie poate duce la o alergie la produsele apicole. Aceasta se poate întâmpla deoarece în miere se găsește un concentrat de polen.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
articol cu video
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon