Antena

Metode de gestionare a alergiei la ambrozie. Cum poți face față simptomelor sezoniere

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 septembrie 2024, 07:18

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvente și mai supărătoare alergii sezoniere. De obicei, simptomele apar atunci când inspiri polenul plantei și pot deveni dificil de controlat. Citește despre metode de gestionare a alergiei la ambrozie.

Reclamă

Ambrozia este o plantă cu flori. Dacă suferi de alergie la polenul acesteia, sistemul imunitar îl percepe în mod eronat ca fiind un invadator dăunător pentru sănătatea organismului. Atunci se poate manifesta inflamația căilor nazale.

Metode de gestionare a alergiei la ambrozie

Denumirea de febra fânului indică un tip de reacție alergică și se încadrează în categoria rinitelor alergice sezoniere. Aceasta determină simptome precum: inflamarea căilor nazale, senzație de mâncărime la nivelul feței, strănut, nas înfundat, dureri de cap, erupții cutanate sau rinoree, conform MedicineNet. Multe dintre formele sale se pot asemăna cu cele ale unei răceli obișnuite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când imunitatea reacționează în mod exagerat la un alergen, creează proteine ​​specializate numite anticorpi cu scopul de a ataca alergenul. Chiar și o expunere minimă la polenul de ambrozie poate declanșa acest proces.

Ambrozia crește în spații deschise, cum ar fi zonele de lângă autostrăzi și câmpurile libere. Toamna, cele mai multe cazuri de febra fânului se declanșează din cauza polenului de ambrozie, care poate călători prin aer, fără a-l putea detecta. Alergia la ambrozie se regăsește printre cele mai întânite forme de alergii.

Reclamă

Plantele de ambrozie eliberează polen în aer mai ales între lunile august și octombrie. Numărul de particule de polen se menține cel mai ridicat la orele dimineții și în zilele cu vânt puternic. Ploile pot reduce această densitate.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale ambroziei se pot regăsi: strănut, congestie nazală, rinoree, roșeață, inflamație, ochi înlăcrimați, tuse sau senzație de usturime. Dacă suferi de alte alergii, poți avea mai multe șanse să dezvolți o alergie la polen. Poți încerca metode de gestionare a alergiei la ambrozie, dacă vrei să tratezi aceste simptome.

Un alergolog îți poate efectua câteva teste cutanate sau de sânge pentru a stabili un diagnostic și-ți poate recomanda tratamente, potrivit Very Well Health.

Reclamă

Medicamente

Chiar dacă nu poate fi vindecată, poți încerca metode de gestionarea a alergiei la ambrozie, care de obicei includ administrarea medicamentelor fără prescripție medicală și a celor recomandate de medic, cum ar fi: decongestionante, antihistaminice și corticosteroizi nazali.

Imunoterapie

Imunoterapia se referă la administrarea unor injecții, care includ alergeni. Treptat, cantitatea de alergeni se mărește pentru a diminua simptomele alergiei la ambrozie. Există și picături sau tablete cu extract de ambrozie, care se pot ține sub limbă, ceea ce poartă denumirea de imunoterapie sublinguală.

Excluderea anumitor alimente din dietă

Anumite fructe, legume, semințe și plante proaspete pot conține proteine ​​asemănătoare cu polenul de ambrozie. În acest caz, poate fi necesar să eviți consumul de alimente, precum: banane, mușețel, echinacea, castraveți, mango, pepene roșu, anghinare, dovlecel și pepene galben.

De asemenea, polenul poate provoca alergii la produsele apicole, cum ar fi mierea, unde există un concentrat din această substanță.

Reducerea expunerii la particulele de polen

Printre aceste metode de gestionare a alergiei la ambrozie se poate regăsi evitarea expunerii la particulele de polen. Poți face acest lucru, dacă adopți câteva schimbări simple, cum ar fi:

  • reducerea activităților în aer liber între orele 5 și 10 dimineața, când concentrațiile de polen se mențin cele mai ridicate
  • evitarea petrecerii timpului în aer liber când vântul este puternic
  • păstrarea ferestrelor închise pentru a preveni pătrunderea polenului în casă
  • uscarea așternuturilor și hainelor în casă pentru a evita sursele de polen extern
  • organizarea plimbărilor într-o zonă cu concentrații reduse de polen sau unde nu există polen.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Reclamă
PARTENERI
icon