Există mituri despre diferite aspecte ale fertilității, iar cel mai popular este asociat folosirii contraceptivelor. Carmen Ianioțescu, medic ginecolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 7, la MediCOOL. Descoperă mituri despre fertilitate și concepție.
Carmen Ianioțescu a definit ce înseamnă infertilitatea, a discutat despre efectele folosirii contraceptivelor și a explicat cum funcționează procedurile de fertilizare in vitro.
Mituri despre fertilitate și concepție
Printre cele mai răspândite mituri sunt cele legate de infertilitate. Acestea circulă deoarece multe cupluri întâmpină dificultăți în concepția pe cale naturală. Pentru a verifica informațiile și a evita dezinformarea este important ca întotdeauna să ceri părerea unui specialist.
În cadrul emisiunii MediCOOL au fost discutate trei dintre miturile asociate fertilității pentru a li se stabili acuratețea:
Infertilitatea este în principal de cauză feminină: Fals
Infertilitatea este imposibilitatea unui cuplu de a concepe un copil în decurs de 12 luni în care au avut loc contacte sexuale neprotejate. Aceasta reprezintă o problemă de fertilitate a cuplului, nu doar o problemă feminină.
Cauzele de fertilitate feminină pot fi estimate la aproximativ 30-33%. Cauzele de infertilitate masculină se estimează la aproximativ 20%. Însă, în ultima perioadă tendința de infertilitatea masculină se menține în creștere.
Aproximativ 35-40% din cauzele de infertilitate sunt mixte, mai exact ambii parteneri, atât femeia, cât și bărbatul suferă de aceste probleme. Există un procent destul de mic de 8-10% de infertilitate idiopatică sau inexplicabilă. Practic, analizele ambilor parteneri se încadrează în parametri normali, dar sarcina întârzie să apară.
,,Atunci când avem de-a face cu infertilitate este o problemă de rezolvat a cuplului.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Contraceptivele orale provoacă infertilitate: Fals
Contraceptivele sunt un tratament hormonal care conține estrogen și progesteron. Efectul lor acționează strict pe durata administrării. Ideea că aceasta poate provoca infertilitate se regăsește printre aceste mituri despre fertilitate și concepție.
Multe paciente cred că dacă au administrat în adolescență și în prima parte a vieții contraceptive orale, nu vor mai putea rămâne însărcinate pentru că efectul lor rămâne în organism și se elimină după foarte mult timp.
,,Efectul este strict pe perioada de administrare a contraceptivului.”
– Carmen Ianioțescu, medic ginecolog
Contraceptivul poate fi recomandat nu numai pentru a preveni o sarcină, ci și în scop de tratament. Se poate administra acest tratament medicamentos în scop curativ când este nevoie să fie oprită ovulația.
Indiferent de vârstă, FIV-ul poate rezolva infertilitatea: Fals
Multe dintre aceste mituri despre fertilitate și concepție sunt asociate procedurilor de concepție. Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere umană asistată complexă în care ovocitul preluat de la femeie este fertilizat cu un spermatozoid preluat de la partenerul acesteia sau de la donator, în funcție de caz.
Multe persoane cred că procedurile complexe de reproducere umană pot funcționa, chiar dacă femeia nu mai este la o vârstă adecvată concepției. Cea mai bună vârstă pentru a obține o sarcină se încadrează de la 18 până la 30 de ani.
După 36 de ani, calitatea ovocitelor și rezerva ovariană scade, de aceea șansele de a avea o sarcină se reduc. După 40 de ani se diminuează foarte mult calitatea ovocitelor și crește semnificativ riscul de anomalii cromozomiale și aneuploidii.
În general, după 43 de ani femeile nu mai pot și nu li se recomandă să încerce să aibă un copil în urma unor proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite proprii. Multe paciente nu doresc să apeleze la donare de ovocite și-și doresc să încerce să obțină o sarcină cu ovocite proprii și după această vârstă, ceea ce este dificil. Uneori, după 45 de ani devine chiar contraindicat.
,,Șansele sunt foarte mici după această vârstă. Vor investi foarte mulți bani și emoții în încercări de proceduri de fertilizare in vitro, pe care din start știm că vor fi nereușite.”
– Carmen Ianioțescu, medic ginecolog
-La ce vârstă ar fi indicat ca o femeie să-și doneze propriile ovocite pentru a le folosi viitor?
-Există posibilitatea de crioprezervare de ovocite. Se poate recomanda unei femei până la vârsta de 35 de ani. Cu cât se efectuează mai devreme, de exemplu la 25-30 de ani, calitatea ovocitelor va fi mai bună. Șansa de concepție va fi mult mai crescută chiar dacă ovocitele vor fi mult crioprezervate, devitrificate și fertilizate in vitro ulterior.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.