Legătura dintre endometrioză și infertilitate. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov spun de ce se influențează reciproc

Publicat: 7 august 2024, 07:12

Endometrioza și infertilitatea se influențează reciproc. Pentru alegerea metodelor de tratament în gestionarea simptomelor afecțiunii, medicul ia în considerare mai multe aspecte. Voicu Simedrea, medic ginecolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctorul Mihail. Citește despre legătura dintre endometrioză și infertilitate.

Infertilitatea este în strânsă legătură cu endometrioza deoarece apariția unei sarcini poate schimba în mod radical evoluția bolii. Medicul tratează afecțiunea în funcție de simptomele specifice și obiectivele de viitor ale fiecărei paciente.

Care este legătura dintre endometrioză și infertilitate

În endometrioză, țesutul endometrial se dezvoltă în afara uterului, potrivit Cleveland Clinic. Endometrioza poate duce la infertilitate și, în același timp, o sarcină poate să o dizolve. 50% dintre pacientele cu endometrioză au infertilitate, iar 50% dintre pacientele cu infertilitate au endometrioză.

Infertilitatea la pacientele cu endometrioză este direct proporțională cu stadiul bolii. Clasificarea Societății Americane de Medicină Reproductivă se referă la infertilitatea generată de endometrioză. În această clasificare, stadiile 3 și 4 se asociază cu infertilitatea.

Există scoruri pe baza cărora se stabilește această stadializare. În chirurgie se aplică scoruri descriptive. Scorul de infertilitate se numește scorul EFI, pe care medicii îl stabilesc la sfârșitul fiecărei intervenții pentru că-i ajută în conduita ulterioară. Astfel, pot afla ce pot recomanda pacientei ca metodă de concepeție. O femeie care suferă de endometrioză poate concepe spontan sau se poate adresa direct unui centru de reproducere asistată.

Pentru a stabili legătura dintre endometrioză și infertilitate, ia în calcul că infertilitatea poate apărea în endometrioză din mai multe cauze:

Sindromul aderențial marcat în pelvis

Infertilitatea poate apărea în endometrioză din mai multe cauze. O cauză ar fi sindromul aderențial marcat în pelvis, care contorsionează toată anatomia și care cudează trompele și le defuncționalizează. Pentru a le trata, medicul le poate permeabiliza chirurgical.

Endometrioame

Endometrioamele se dezvoltă pe ovare. Acestea sunt chisturi endometriozice, care comprimă țesutul ovarian și îl inhibă. Din acest motiv, calitatea și cantitatea ovulației se alterează în prezența endometrioamelor. Ovarele pe suprafața cărora există chisturi endometriozice vor ovula mai rar și vor produce ovule de o calitate inferioară. Calitatea ovocitului este cea mai mare problemă în reproducerea umană asistată.

Adenomioză

Adenomioza se caracterizează printr-o hipercontractilitate a uterului. În această situație, uterul are tendința să elimine orice este introdus în interiorul acestuia, inclusiv embrioni. Fibra musculară are un prag de declanșare a contracției musculare mult mai sensibil. Aceasta indică un tipar inflamator aflat la nivelul uterului.

Endometru de calitate inferioară

Pentru a stabili legătura dintre endometrioză și infertilitate, reține că în endometrioză, endometrul are o calitate inferioară pentru că există anticorpi antiendometriali, pe care organismul îi secretă ca urmare a prezenței neobișnuite a endometrului în alte zone. Organismul atacă în întregime endometrul, chiar și porțiunile localizate normal și în interiorul uterului.

Atmosferă inflamatorie în întregul pelvis

Endometrioza poate crea o atmosferă inflamatorie în întregul pelvis. Un lichid se poate împrăștia în zona pelvisului, care este bogat în factori proinflamatori, precum citochine și interleukine. În aceste condiții, ovocitul eliberat la ovulație de pe ovul, ajunge în lichidul acid și este distrus înainte să fie transportat prin trompa uterină în cavitatea uterină.

Cum se stabilește tratamentul în endometrioză

Fiecare femeie care suferă de endometrioză discută cu medicul despre planul său conceptiv. Atunci ginecologul stabilește dacă merită să păstreze aceeași metodă de a rămâne însărcinată. De exemplu, dacă o pacientă nu reușește timp de cinci ani să rămână însărcinată spontan și simptomele endometriozei avansează, nu poate continua în aceeași modalitate.

De asemenea, chiar dacă o sarcină poate vindeca endometrioza, există o componentă etică înainte de a face o astfel de recomandare deoarece se poate ca pacienta respectivă să nu-și dorească un copil. Din acest motiv, întotdeauna se discută înainte cu medicul, pentru a stabili un diagnostic. Atunci se ia în considerare legătura dintre endometrioză și infertilitate.

Pentru a se identifica nevoile pacientei cu endometrioză, anamneza înaintea stabilirii tratamentului durează mai mult timp. În funcție de obiectivele pacientei pe termen lung, ginecologul recomandă mai multe variante.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI