Infertilitatea la bărbați: cauzele cele mai frecvente și simptomele lor

Publicat: 28 martie 2023, 07:05

Problemele masculine de fertilitate afectează producția de spermatozoizi sau transportul spermei. Infertilitatea la bărbați este uneori genetică. Alteori, ea este cauzată de obiceiuri nesănătoase sau de boli dobândite pe parcursul vieții. Iată care sunt cele mai frecvente probleme care scad șansele bărbaților de a avea copii.

De obicei, atunci când cuplurile nu reușesc să conceapă un copil pe cale naturală, femeile sunt primele care se investighează, dar infertilitatea nu este o problemă exclusiv feminină. Cauzele ei sunt în egală măsură feminine și masculine. 

În aproximativ o treime din cazuri, problemele de fertilitate afectează bărbații. O altă treime este consecința unor probleme feminine, iar în restul situațiilor, cauza este mixtă sau nu poate fi identificată. Tocmai de aceea, medicii recomandă ca investigațiile cuplului infertil să înceapă cu efectuarea unei spermograme. Această analiză confirmă sau infirmă rapid o problemă de fertilitate masculină.

Ce cauzează infertilitatea la bărbați

de la o producție redusă de spermă, anomalii ale spermatozoizilor și până la lipsa ejaculării, infertilitatea la bărbați poate avea cauze foarte variate. Pentru a putea procrea, bărbatul trebuie:

  • să producă spermatozoizi sănătoși, într-un număr consistent și de o calitate bună, astfel încât să fie capabili să fertilizeze un ovul ;
  • să aibă erecție și ejaculare pentru ca spermatozoizii să ajungă la ovul;

Fertilitatea masculină depinde, așadar, de capacitatea corpului de a produce spermă sănătoasă și de a o transporta în vederea fertilizării unui ovul. În oricare dintre aceste etape pot apărea diverse anomalii și disfuncții care duc la infertilitate. Iată care sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate masculină.

Anomaliile spermatozoizilor

Problemele legate de numărul și calitatea celulelor reproducătoare masculine reprezintă cele mai frecvente cauze de infertilitate la bărbați, potrivit medicilor de la Johns Hopkins University School of Medicine.

Spermatozoizii pot fi imaturi, pot avea forme anormale sau mobilitatea lor poate fi redusă. Există și cazuri în care testiculele nu produc deloc spermatozoizi. Aceste probleme pot fi cauzate de mai multe afecțiuni:

  • Boli infecțioase. Oreionul este o astfel de boală care, dacă e contractată după pubertate, afectează celulele reproducătoare masculine. Infecția cu Chlamydia și gonoreea sunt alte două boli (cu transmitere sexuală) care produc anomalii ale spermatozoizilor și le afectează mobilitatea. 
  • Disfuncții hormonale. Hormonii produși de hipofiză (sau glanda pituitară) sunt cei care controlează producția de spermatozoizi. orice disfuncție a acestei glande duce la infertilitate masculină. 
  • Boli autoimune. Deși sunt mult mai frecvente la femei, bolile autoimune afectează uneori și bărbații. Ele duc la apariția în lichidul seminal al unor anticorpi care „atacă” spermatozoizii, afectându-le forma și mobilitatea.
  • Boli genetice. Unii bărbați sunt purtători ai unor anomalii cromozomiale, cel mai frecvent la nivelul cromozomilor sexuali. Sindromul Klinefelter este cea mai întâlnită anomalie cromozomială. Ea împiedică producerea de spermatozoizi, sterilitatea fiind definitivă. Infertilitatea la bărbați poate fi cauzată și de o altă problemă genetică: microdelețiile cromozomului Y. Consecința acestei boli este reducerea producției de spermatozoizi, uneori până la absența lor totală.

Varicocelul

Dilatația venelor de la nivelul scrotului care apare în această afecțiune este cauzat de o problemă a fluxului sangvin care vascularizează testiculele. Varicocelul apare cel mai frecvent la tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani și afectează, de regulă, un singur testicul, mai frecvent pe cel stâng.

De cele mai multe ori, varicocelul este asimptomatic, dar dilatațiile mari pot să provoace dureri puternice, ascuțite. El cauzează oligospermie (scădere a numărului de spermatozoizi) și probleme de mobilitate a spermatozoizilor. Nu toți bărbații care au această afecțiune se vor confrunta cu infertilitate. 

Ejacularea retrogradă 

Ejacularea retrogradă este o situație în care sperma eliberată prin orgasm nu este eliminată prin uretră, ci ajunge în vezica urinară. Această afecțiune este cauzată de o disfuncție a sfincterului vezicii urinare, care nu se închide, așa cum ar trebui, în timpul orgasmului.

Bărbații care suferă de ejaculare retrogradă elimină cantități foarte mici de lichid seminal sau nu ejaculează deloc – așa-numitul orgasm uscat. După actul sexual, aceștia constată că urina este tulbure, fiindcă este amestecată cu spermă. Boala nu produce simptome, altele decât infertilitate. Materialul seminal poate avea spermatozoizi normali, dar cantitatea este prea mică pentru a fertiliza ovulul sau nu este expulzat deloc.

Disfuncțiile sexuale

Infertilitatea la bărbați poate fi cauzată și de o disfuncție erectilă sau de tulburări de ejaculare. Disfuncția erectilă se definește prin incapacitatea constantă și repetată de a obține sau de a menține erecția. Statisticile arată că unul din 10 bărbați suferă de tulburări de erecție pe termen lung. 

Dintre tulburările de ejaculare, cea mai frecventă este ejacularea precoce, care se produce înainte sau imediat după penetrare. O altă tulburare este ejacularea tardivă (când ejacularea se face foarte greu).

Medicamente care se asociază cu infertilitatea la bărbați

Câteva tratamente pot să modifice producția sau să afecteze numărul și calitatea spermatozoizilor din lichidul seminal. Infertilitatea la bărbați poate fi consecința administrării unora dintre aceste medicamente:

  • sulfasalazina, utilizat în tratamentul artritei reumatoide sau colitei ulcerative;
  • steroizii anabolizanți;
  • blocante ale canalelor de calciu (calciu-blocante), administrare în hipertensiunea arterială;
  • antidepresivele triciclice;
  • chimioterapia și radioterapia;
  • substanțe recreative, precum marijuana și cocaina.

Infertilitatea la bărbați și stilul de viață

Fertilitatea bărbaților poate fi afectată și de anumite obiceiuri care țin de stilul de viață. Ele afectează numărul și calitatea spermatozoizilor. Iată ce obiceiuri au cel mai mare impact asupra capacității de procreare:

Fumatul

Substanțele toxice din fumul de țigară afectează toți parametrii importanți pentru fertilitatea masculină, susține un studiu publicat în revista Frontiers in Physiology: reduc numărul spermatozoizilor din lichidul seminal, le afectează motilitatea și de modifică forma (morfologia). 

Fumatul duce la apariția stresului oxidativ, care este rezultatul unui dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din organism. Printre nenumăratele efecte nocive pe care le are asupra corpului se numără și infertilitatea. 

Excesul ponderal

Cu fiecare 9 kilograme în plus peste greutatea considerată normală la vârsta și înălțimea unui bărbat, fertilitatea lui scade cu câte 10%, arată un articol publicat de Central European Journal of Urology

Greutatea crescută reduce nivelul testosteronului și scade calitatea spermei. Mai mult, ea poate cauza și tulburări erectile, iar acestea sunt încă o cauză de infertilitate masculină.

Supraîncălzirea testiculelor

Numărul spermatozoizilor din lichidul seminal poate fi redus în urma expunerii testiculelor la temperaturi crescute. Astfel, febra, băile fierbinți, sauna, obiceiul de a lucra cu laptopul pe picioare și chiar pantalonii foarte strâmți pot afecta temporar fertilitatea bărbaților. Dacă expunerea la temperaturi crescute este constantă, fertilitatea poate fi afectată mai serios.

De cele mai multe ori, problemele de fertilitate cauzate de aceste obiceiuri sunt reversibile. Renunțarea la ele crește șansele de procreare ale unui bărbat și restabilește fertilitatea. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
PARTENERI