Medicamente în trusa de vacanță: ce e indicat să ai în bagaj

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 10 mai 2023, 10:10

Când te gândești la o vacanţă în străinătate, sigur îți dorești un sejur confortabil și plăcut. Pregătirile implică împachetarea hainelor potrivite condiţiilor meteorologice, a obiectelor necesare pentru igiena personală și obiecte pentru confort pe durata sejurului. Totuşi, e nevoie și de medicamente în trusa de vacanță. Află ce e indicat să ai la tine.

Reclamă

Medicamentele de care ai nevoie depind mult de nevoile tale la momentul respectiv și țara pe care plănuiești să o vizitezi. Cele mai comune tratament din trusa de vacanță sunt cele pentru somn, diaree, malarie, durere și anxietate.

Medicamente în trusa de vacanță

Atunci când decizi ce să iei, este de asemenea important să reții că, chiar dacă un medicament este disponibil în ţara de origine, furnizarea acestuia poate fi restricționată sau chiar interzisă în momentul în care ajungi tu acolo. Acestea sunt situații pe care nu ai cum să le controlezi decât dacă ești precaută. Deci, ar trebui să verifici în prealabil pentru a te asigura că sejurul nu va fi perturbat de situaţii neplăcute din acest punct de vedere. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Medicamente pentru somn

Dormitul în avion, în timp ce ești ţintuită într-un scaun mic şi nu foarte confortabil, poate fi destul de dificil pentru mulţi oameni. Ca atare, medicamentele pentru somn obţinute cu prescripţie medicală şi recomandate de la medic pentru utilizare pe termen scurt pot fi de mare folos. De asemenea, ar trebui să te gândești dacă într-adevăr trebuie să dormi în timpul acestei călătorii. Dacă zborul este prea lung, s-ar putea să ai nevoie să te deplasezi din când în când. Mișcarea și întinderea picioarelor sunt recomandate în timpul zborului pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a proteja împotriva cheagurilor de sânge ce se pot forma.

Medicamente pentru o digestie corectă

Diareea prezintă cel mai mare risc infecțios pentru călătorii, în funcţie de locul în care mergi. Diareea este asociată cu simptome de crampe stomacale, greaţă şi scaune moi. Totuşi, medicii recomandă să nu oprești diareea, deoarece acest lucru va împiedica corpul să elimine agentul patogen care cauzează problema. 

Reclamă

Cel mai bine este să lași diareea să treacă și să te hidratezi bine. Bea mai multe lichide decât de obicei. De asemenea, pot fi necesare produse de rehidratare orală. Acestea funcționează prin înlocuirea tuturor zaharurilor și sărurilor pierdute din organism din cauza scaunelor moi. Sunt disponibile în plicuri sau tablete efervescente care pot fi amestecate cu apă, făcându-le ușor de transportat și de utilizat.

Uneori, tratamentul diareei va necesita medicamente suplimentare, cum ar fi antibioticele. În orice caz, trebuie să consulți un medic sau farmacist înainte de a utiliza medicamente pentru diaree, mai ales dacă aceasta este persistentă, dacă ai febră sau dacă modificări anormale în scaune.

Medicamente pentru malarie

Pentru anumite zone, există medicamente pe care e indicat să le iei înainte de călătorie pentru a preveni îmbolnăvirea în timpul vacanţei. Dacă mergi în anumite zone din Africa, India și America Centrală, de exemplu, poate fi necesar să ai astfel de pastile cu tine. Pentru a fi eficiente, aceste tipuri de medicamente trebuie luate înainte, în timpul și după călătorie. Așa că, este recomandat să planifici din timp cu medicul tău atunci când călătorești în astfel de zone. 

Reclamă

Medicamente pentru durere 

Mulți oameni folosesc analgezice pentru ameliorarea durerii pe termen scurt. Chiar dacă pot fi disponibile la farmacie în unele țări, uneori pot fi greu de obținut în străinătate din cauza barierelor lingvistice sau a regulilor diferite despre furnizare.

Medicamente pentru anxietate

Unii oameni suferă de anxietate atunci când zboară cu avionul. Un medic poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală pentru a preveni aceste stări.

Restricții privind medicamentele în timpul vacanţelor

În unele țări se cer documente speciale dacă ajungi în aeroport cu anumite medicamente. De exemplu, în Singapore, este necesară o licență pentru cantități sau doze mai mari de codeină. Dacă călătorești în Indonezia cu codeină, poate fi necesar să soliciți o scrisoare de la ambasadă. Restricțiile impuse medicamentelor nu se limitează la cele care necesită prescripție medicală. În Singapore, guma de mestecat cu nicotină care nu este înregistrată în Singapore este o substanță interzisă.

Este important să verifici cu medicul tău dacă un medicament este potrivit pentru nevoile pe care le ai. Fiecare persoană este diferită. Nu toate medicamentele sunt sigure, în special în rândul copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și al vârstnicilor. De asemenea, este o idee bună să întrebi farmacistul despre cerințele de depozitare pentru orice medicamente pe care vrei să le transporți în trusa de vacanță.

Și, amintește-ți că, indiferent de modul în care achiziționezi medicamentul acasă, este important să verificai cerințele din țara de destinație. Ca regulă generală, este recomandat să verifici la ambasadă și să iei cu tine rețeta sau scrisoarea medicală. În unele cazuri e de preferat să ai cu tine și cutia de medicamente.

Doctorul Mihail Pautov alături de Ela Crăciun, jurnalist, au vorbit în emisiunea Medicool despre medicamentele pe care e indicat să le iei în vacanță, mai ales dacă vin și copiii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Reclamă
PARTENERI
icon