Sforăit: cauze și remedii

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 9 mai 2023, 06:16

Sforăitul apare atunci când țesutul căilor aeriene superioare al unei persoane vibrează. Acest lucru face ca persoana respectivă să respire zgomotos în timp ce doarme. Este o problemă comună, care afectează majoritatea oamenilor la un moment dat în timpul vieții. De multe ori, sforăitul nu este considerat o problemă serioasă de sănătate, iar remediile la domiciliu sunt la mare căutare. Dacă acestea nu funcționează, este posibil să fie nevoie de tratament medical. Află mai multe despre sforăit, care sunt cauzele și ce la ce remedii poți apela.

Reclamă

Uneori sforăitul indică o problemă de sănătate mai gravă. Dacă devine perturbator sau observi şi alte simptome, cel mai bine este să consulți un medic.

Sforăit: care sunt cauzele

În timpul somnului, țesuturile din gât și căile aeriene superioare sunt deschise, iar aerul pătrunde ușor în plămâni. În acest timp, țesuturile moi și limba se relaxează. Acest lucru poate bloca parțial căile respiratorii. Dacă aerul care intră și iese din căile respiratorii întâlnește rezistență, pot apărea vibrații, provocând sforăitul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Factorii care pot duce la sforăit:

  • fumat;
  • consumul de alcool;
  • folosirea unor depresive sau alte relaxante musculare;
  • dormitul pe spate;
  • congestie de la o răceală sau o alergie;
  • un sept deviat sau alte caracteristici structurale;
  • vârsta mijlocie;
  • sex masculin;
  • sarcina;
  • caracteristici genetice care afectează structura gurii și gâtului.
Reclamă

Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, aproximativ 40% dintre bărbații adulți și 24% dintre femeile adulte sforăie în mod regulat. Sforăitul este mai frecvent la vârsta mijlocie, în timp ce bărbații cu vârsta peste 70 de ani sforăie mai puţin decât bărbaţii mai tineri.

Alţi factori care declanșează sforăitul sunt obezitatea, stresul, niveluri scăzute de lipoproteine de înaltă densitate sau colesterolul crescut. Toți acești factori cresc riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, experții nu știu ce rol exact joacă sforăitul în aceste condiții sau dacă acestea sunt o cauză sau un efect.

Apneea, un simptom al sforăitului

Sforăitul este un simptom al apneei în somn. O persoană care se confruntă cu această afecțiune poate părea că încetează să mai respire pentru un timp în timp ce doarme, apoi emite sunete de sufocare sau gâfâie.

Reclamă

Există două tipuri de apnee:

Apneea obstructivă de somn implică un blocaj structural. Acest tip de apnee în somn are adesea legături cu sforăitul.

Apneea centrală în somn se datorează unei probleme cu sistemul nervos central care controlează respirația. Acest tip de apnee în somn nu este asociat cu sforăitul.

În afară de sforăitul puternic, o persoană cu apnee în somn poate prezenta și:

  • somnolență în timpul zilei;
  • insomnie;
  • dureri de cap matinale;
  • dificultăți de concentrare sau de amintire a lucrurilor;
  • iritabilitate;
  • libido scăzut sau apetit sexual.

Apneea în somn are legături cu alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă congestivă, hipotiroidismul sau problemele legate de sistemul nervos. Unele cercetări sugerează că aproximativ 50% dintre persoanele cu hipertensiune arterială se pot confrunta cu apnee în somn. Experții cred, de asemenea, că apneea în somn contribuie la creșterea tensiunii arteriale.

Remedii naturale împotriva sforăitului

Mai multe remedii naturale pot ajuta în cazul sforăitului. Multe dintre acestea ţin de comportamentul şi obiceiurile de viaţă ale persoanelor în cauză. Printre acestea se numără:

Evitarea alcoolului și a medicamentelor sedative

Medicamentele care acționează ca depresive sau sedative au ca scop relaxarea mușchilor, ceea ce poate duce la sforăit. Alcoolul acționează și ca un deprimant. Oamenii ar trebui să folosească somnifere cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală numai sub îndrumarea unui medic.

Ameliorarea obstrucției nazale

Congestia nazală are loc din cauza inflamației. Medicamentele și alte tehnici pot ajuta la reducerea congestiei și a inflamației.

  • benzi nazale;
  • corticosteroizi și spray-uri nazale hidratante;
  • antihistaminice;
  • un umidificator de cameră;
  • schimbarea pozițiilor de somn.

Poziția de dormit poate afecta sforăitul

O persoană care doarme pe spate poate determina relaxarea limbii și blocarea căilor respiratorii.

Gestionarea greutății

La o persoană cu obezitate, țesutul adipos poate înconjura și îngusta căile respiratorii, obstrucționând fluxul de aer, ceea ce poate duce la sforăit. Menținerea unei greutăți moderate poate reduce riscul de sforăit.

Aparate orale

Un aparat bucal adaptat la comandă, similar cu un dispozitiv de reținere sau un dispozitiv de protecție pentru gură, poate ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise prin mișcarea limbii și a maxilarului ușor înainte.

Exerciții pentru gât

Exercițiile pentru gât pot ajuta la întărirea mușchilor gâtului și la prevenirea slăbirii acestora în timpul somnului la unii oameni.

Renunțarea la fumat

Fumul este un iritant care poate duce la inflamarea țesuturilor. Căile aeriene superioare sunt un pasaj îngust, astfel încât chiar și cantități mici de inflamație pot restricționa fluxul de aer. Renunțarea la fumat poate ajuta la reducerea acestui risc și la reducerea probabilității altor boli și afecțiuni.

O igienă bună a somnului

Dezvoltă un program bun de igienă a somnului obținând un somn constant, pe un pat confortabil, într-o cameră întunecată și răcoroasă. Experții leagă somnul inadecvat cu creșterea în greutate, ceea ce poate duce la sforăit.

Acolo unde este posibil, urmați aceste sfaturi:

  • asigură-te că patul este confortabil;
  • asigură-te că încăperea este răcoroasă și liniștită;
  • folosește jaluzele sau perdele grele pentru a restricționa lumina exterioară;
  • respectă un program regulat de somn și trezire, chiar și în weekend;
  • evită să te uiţi la televizor sau să butonezi telefonul înainte de culcare;
  • evită consumul de mese copioase și consumul de lichide aproape de ora de culcare;
  • evită cofeina și nicotina;
  • păstrează smartphone-urile și alte dispozitive în afara camerei.

Tratamente medicale împotriva sforăitului

Dacă sforăitul unei persoane sau apneea în somn este severă, medicul poate sugera un tratament împreună cu măsurile legate de stilul de viață.

Presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP)

Acesta este tratamentul de primă linie pentru persoanele cu apnee obstructivă în somn. O persoană poartă în timpul somnului o mască specializată care furnizează aer sub presiune.

Intervenţie chirurgicală

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate ajuta la rezolvarea sforăitului sever. Sunt disponibile mai multe opțiuni pentru persoanele care sforăie sau au apnee în somn, dar rezultatele sunt adesea dificil de prezis și mai puțin robuste decât CPAP. Acestea Includ:

  • Implanturile palatale, care implică inserarea unor tije mici de fibre în palatul moale pentru a rigidiza țesutul liber;
  • Septoplastia poate ajuta la îndreptarea unui sept nazal deviat;
  • Uvulopalatofaringoplastia elimina excesul de ţesut din palatul moale şi uvula;
  • Radiofrecvența întărește țesutul liber în jurul gâtului și limbii;
  • Avansarea genioglosului implică deplasarea atașării limbii înainte pentru a permite mai mult spațiu de respirație.

Sforăitul intens și apneea în somn pot perturba somnul, ducând la oboseală și dificultăți de concentrare. Lipsa somnului poate crește, de asemenea, riscul unor probleme de sănătate mintală.

Dacă o persoană se confruntă cu sforăit sever şi cu alte simptome, este necesar consultul medicului pentru a ajuta la determinarea cauzelor care stau la baza sforăitului și pentru a sugera modalități de a opri sau de a reduce sforăitul.

Doctorul Mihail Pautov alături de medicul Ioana Voda au explicat în emisiunea Medicool de ce sforăitul este prezent la majoritatea oamenilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
articol cu video
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Reclamă
PARTENERI
icon