Când există presiune sau durere în zona capului, e dificil faci diferența între o durere de cap tipică sau o migrenă. Când majoritatea oamenilor aud termenul migrenă, se gândesc adesea la o durere de cap severă. De altfel, este importantă diferențierea unei migrene de o durere de cap normală și invers. Află totul despre durerile de cap.
Aceste informații te pot ajuta să ajungi rapid la tratamente care să te scape de aceste dureri. De asemenea, pot ajuta la prevenirea viitoarelor dureri. Deci, cum poți face diferența dintre o durere de cap obișnuită și o migrenă?
Totul despre durerile de cap
Durerile de cap sunt dureri neplăcute, care pot cauza presiune și disconfort. Durerea poate varia de la ușoară la severă și, de obicei, apare pe ambele părți ale capului. Unele zone specifice în care pot apărea dureri de cap includ fruntea, tâmplele și ceafa.
O durere de cap poate dura de la 30 de minute până la o săptămână. Potrivit Clinicii Mayo, cel mai frecvent tip de durere de cap este o cefalee tensională. Factorii declanșatori pentru acest tip de durere de cap includ stresul, încordarea musculară și anxietatea.
Durerile de cap tensionale nu sunt singurul tip de cefalee. Din rândurile de mai jos poți afla cum să faci mai ușor diferența între ele.
Cefalee
Cefaleea este o durere de cap puternică care apare când sunt dureri de cap puternice, ce apar pe o parte a capului și vin în reprize. Se resimte pe ambele părți ale capului și este descrisă ca o bandă strânsă în jurul capului. Practic, este ca o presiune în creștetul capului, o presiune în ceafă, o presiune în tâmple, potrivit descrierilor persoanelor care se confruntă cu acest tip de durere.
Dureri de cap sinusale
Adesea confundate cu migrena, durerile de cap sinusale apar concomitent cu simptome ale infecției sinusurilor, cum ar fi febră, nas înfundat, tuse, congestie și presiune facială.
Durere de cap chiari
O durere de cap Chiari este cauzată de un defect congenital cunoscut sub numele de malformație Chiari, care face ca craniul să împingă părți ale creierului, provocând adesea durere în partea din spate a capului.
Dureri de cap „fulgerătoare”
O durere de cap „fulgerătoare” este o durere de cap foarte severă care se dezvoltă în 60 de secunde sau mai puțin. Ar putea fi un simptom al unei hemoragii subarahnoidiene, o afecțiune medicală gravă care necesită asistență medicală imediată. Poate fi cauzată și de un anevrism, accident vascular cerebral sau alte leziuni. Sună imediat la urgenţe dacă ai o durere de cap de acest fel.
Ce este migrena
Pentru a știi totul despre durerile de cap, e important să cunoști și ce sunt migrenele și cum se manifestă ele. Acestea reprezintă dureri de cap intense sau severe și au adesea și alte simptome decât cele menționate mai sus.
- greaţă;
- durere în spatele unui ochi sau a urechii;
- durere la tâmple;
- puncte sau lumini intermitente în privire;
- sensibilitate la lumină și/sau sunet;
- pierderea temporară a vederii;
- vărsături.
În comparație cu tensiunea sau alte tipuri de dureri de cap, durerea provocată de o migrenă poate fi de la moderată până la severă. Unii oameni pot avea dureri de cap atât de severe încât ajung la Urgenţe. Migrena va afecta de obicei doar o parte a capului. Cu toate acestea, este posibilă şi apariţia unei migrene care afectează ambele părți ale capului. Alte diferențe includ calitatea durerii: o durere de cap cauzată de o migrenă va provoca o durere intensă care poate fi pulsantă și va face dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice.
Durerile de cap provocate de migrene sunt de obicei împărțite în două categorii: migrenă cu aură și migrenă fără aură. O „aură” se referă la senzațiile pe care le experimentează o persoană înainte de a avea o migrenă. Acestea apar de obicei cu 10-30 de minute înainte. Acestea pot include:
- starea de letargie şi probleme în a gândi limpede;
- vizualizarea unor lumini intermitente sau linii neobişnuite;
- senzaţie de furnicături sau amorțeală pe față sau pe mâini;
- existenţa unui simț neobișnuit al mirosului, gustului sau atingerii.
Simptome ale migrenelor
Cei care se confruntă des cu migrenele pot prezenta simptome cu o zi sau două înainte de apariția migrenei reale. Cunoscută ca faza „prodrom”, aceste semne mai subtile pot include:
- constipație;
- depresie;
- căscat frecvent;
- iritabilitate;
- rigiditate a gâtului;
- pofte alimentare neobișnuite.
Chiar dacă majoritatea durerilor de cap răspund la tratamentul cu analgezice, cel mai indicat este să ceri ajutorul medicului atunci când simți că nu mai poți controla situația.
Doctorul Mihail Pautov alături de medicul specialist neurolog Bogdan Pană au explicat în emisiunea Medicool de ce avem dureri de cap și cum putem să le tratăm fără medicamente.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.