Antena

Ceaiul Tulsi – beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 iulie 2025, 09:22

Tulsi este o plantă aromatică originară din India, considerată sacră în tradiția hindusă și utilizată de mii de ani în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Află mai multe despre ceaiul Tulsi: beneficii, mod de preparare și contraindicații. 

Reclamă

În cultura și religia hindusă, Tulsi are o importanță spirituală profundă. Această plantă este considerată un simbol sacru al divinității și al purității. Tulsi există în multe case din India, iar oamenii îi închină rugăciuni despre care se crede că purifică mintea și sufletul. Numele „Tulsi” provine din limba sanscrită și înseamnă „neegalabilă” sau „singulară”.

În medicina ayurvedică, Tulsi este folosită de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale remarcabile. Se crede că poate trata o gamă largă de afecțiuni, de la răceli sau infecții, până la stres și oboseală, motiv pentru care a fost numită și „regina plantelor” sau „elixirul vieții”. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În țările vestice, Tulsi este cunoscută sub numele de busuioc sfânt sau busuioc indian. Denumirea științifică a plantei este Ocimum sanctum

Ce este ceaiul Tulsi și cum se obține

Tulsi face parte din aceeași familie de plante cu busuiocul, Lamiaceae. Între cele două există mai multe asemănări, cum ar fi aroma și frunzele verzi, de formă eliptică. Frunzele de Tulsi pot avea și nuanțe violet sau purpurii, în funcție de varietate, iar mirosul lor este mai puternic și mai complex. 

Reclamă

Ceaiul Tulsi se prepară prin infuzarea frunzelor sau florilor uscate ale acestei plante aromatice în apă fierbinte. Infuzia obținută poate fi consumată sub formă pură sau în combinație cu alte plante medicinale ori condimente precum ghimbirul, scorțișoara sau lămâia.

„Poți turna apă clocotită peste frunze sau flori și le lași la infuzat până la 10 minute, așa cum se prepară și alte ceaiuri”, explică dieteticianul Devon Peart pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. După infuzare, se strecoară și se bea lichidul obținut. 

Planta poate fi consumată și crudă, dacă tolerezi gustul său amar și picant. În farmaciile naturiste, Tulsi este disponibilă și sub formă de pudră, capsule sau uleiuri esențiale.

Reclamă

Ce nutrienți conține Tulsi. Principalele proprietăți

Tulsi sau busuiocul sfânt conține uleiuri esențiale precum linaloolul și eugenolul, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acidul ursolic și rozmarinic din compoziția acestei plante au, de asemenea, o puternică acțiune antioxidantă.

Tulsi este bogată în vitamina K, un micronutrient esențial pentru coagularea sângelui, mineralizarea oaselor și sănătatea arterelor. O jumătate de cană de frunze proaspete conține aproape jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina K. 

Această plantă aromatică conține și:

  • vitamina A
  • vitamina C
  • fier
  • sinc
  • calciu

Ce beneficii are ceaiul Tulsi consumat zilnic

Până în prezent, majoritatea studiilor care au analizat acțiunea terapeutică a acestei plante au fost efectuate în medii de laborator. O revizuire sistematică din 2017 a 24 de studii clinice a identificat mai multe efecte pozitive ale consumului regulat de Tulsi la oameni. Totuși, doar șapte dintre aceste studii au fost clasificate drept cercetări de înaltă calitate, dintre care doar trei au utilizat abordarea dublu-orb preferată în studiile clinice.

Beneficiile potențiale ale Tulsi identificate până în prezent pot fi grupate în trei categorii principale:

Ceaiul Tulsi: beneficii metabolice

Prin proprietățile sale antioxidante, ceaiul Tulsi poate avea un efect pozitiv asupra mai multor procese metabolice, precum:

  • reducerea nivelului glicemiei;
  • scăderea colesterolului LDL;
  • reglarea tensiunii arteriale;
  • combaterea inflamației.

Aceste efecte pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu diabet, colesterol mărit, obezitate, artrită sau fibromialgie.

Remediu împotriva stresului și anxietății

Tulsi este considerată o plantă adaptogenă, care ajută organismul să gestioneze mai eficient stresul. Remediile naturiste și substanțele adaptogene acționează prin reglarea sistemului nervos și endocrin în situații de stres. Tulsi poate fi utilă și în caz de anxietate

Ceaiul Tulsi poate avea o influență directă asupra hormonului cortizol din sânge, contribuind la reducerea excesului. Cercetările susțin aceste efecte benefice. O revizuire sistematică din 2017 a arătat că Tulsi poate crește nivelul de energie și contribuie la reducerea stresului fizic și emoțional. 

Susține imunitatea și combate infecțiile

Tulsi este o plantă bogată în antioxidanți care susțin sistemul imunitar în lupta cu agenții patogeni. Acest efect benefic se datorează în special eugenolului, un polifenol prezent în frunzele acestei plante. Eugenolul are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Totodată, acționează ca un antioxidant, protejând celulele imunitare de daunele provocate de radicalii liberi.

Un studiu clinic realizat în 2011, randomizat, dublu-orb și controlat cu placebo, a constatat că adulții care au consumat zilnic extract de frunze de Tulsi, timp de patru săptămâni, au avut un răspuns imun mai bun. 

Principalele contraindicații

Studiile care au investigat efectele acestei plante au avut rezultate promițătoare, însă nu este clar deocamdată care sunt dozele optime pentru obținerea beneficiilor dorite. 

Până în prezent, nu a fost stabilită o limită zilnică și nu se cunosc efectele pe termen lung ale utilizării Tulsi zilnic. Sunt necesare mai multe studii clinice pentru a determina în ce doze poate fi considerată sigură. „Nu avem încă un astfel de nivel de specificitate, dar, în general, utilizarea zilnică a Tulsi s-a dovedit a fi sigură până acum”, potrivit dieteticianului Devon Peart. 

Dacă decizi să încerci acest remediu, specialistul recomandă să te limitezi la ceaiul Tulsi. Pentru alte forme de administrare, precum suplimentele alimentare, discută mai întâi cu medicul tău. 

Dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită complet suplimentele cu busuioc sfânt. Același lucru este valabil și dacă iei medicamente anticoagulante. Tulsi poate crește riscul de vânătăi sau sângerări. Anticoagulantele includ medicamente precum aspirina, heparina și altele.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

SHARE:
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon