Tulsi este o plantă aromatică originară din India, considerată sacră în tradiția hindusă și utilizată de mii de ani în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Află mai multe despre ceaiul Tulsi: beneficii, mod de preparare și contraindicații.
În cultura și religia hindusă, Tulsi are o importanță spirituală profundă. Această plantă este considerată un simbol sacru al divinității și al purității. Tulsi există în multe case din India, iar oamenii îi închină rugăciuni despre care se crede că purifică mintea și sufletul. Numele „Tulsi” provine din limba sanscrită și înseamnă „neegalabilă” sau „singulară”.
În medicina ayurvedică, Tulsi este folosită de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale remarcabile. Se crede că poate trata o gamă largă de afecțiuni, de la răceli sau infecții, până la stres și oboseală, motiv pentru care a fost numită și „regina plantelor” sau „elixirul vieții”.
În țările vestice, Tulsi este cunoscută sub numele de busuioc sfânt sau busuioc indian. Denumirea științifică a plantei este Ocimum sanctum.
Ce este ceaiul Tulsi și cum se obține
Tulsi face parte din aceeași familie de plante cu busuiocul, Lamiaceae. Între cele două există mai multe asemănări, cum ar fi aroma și frunzele verzi, de formă eliptică. Frunzele de Tulsi pot avea și nuanțe violet sau purpurii, în funcție de varietate, iar mirosul lor este mai puternic și mai complex.
Ceaiul Tulsi se prepară prin infuzarea frunzelor sau florilor uscate ale acestei plante aromatice în apă fierbinte. Infuzia obținută poate fi consumată sub formă pură sau în combinație cu alte plante medicinale ori condimente precum ghimbirul, scorțișoara sau lămâia.
„Poți turna apă clocotită peste frunze sau flori și le lași la infuzat până la 10 minute, așa cum se prepară și alte ceaiuri”, explică dieteticianul Devon Peart pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. După infuzare, se strecoară și se bea lichidul obținut.
Planta poate fi consumată și crudă, dacă tolerezi gustul său amar și picant. În farmaciile naturiste, Tulsi este disponibilă și sub formă de pudră, capsule sau uleiuri esențiale.
Ce nutrienți conține Tulsi. Principalele proprietăți
Tulsi sau busuiocul sfânt conține uleiuri esențiale precum linaloolul și eugenolul, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acidul ursolic și rozmarinic din compoziția acestei plante au, de asemenea, o puternică acțiune antioxidantă.
Tulsi este bogată în vitamina K, un micronutrient esențial pentru coagularea sângelui, mineralizarea oaselor și sănătatea arterelor. O jumătate de cană de frunze proaspete conține aproape jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina K.
Această plantă aromatică conține și:
- vitamina A
- vitamina C
- fier
- sinc
- calciu
Ce beneficii are ceaiul Tulsi consumat zilnic
Până în prezent, majoritatea studiilor care au analizat acțiunea terapeutică a acestei plante au fost efectuate în medii de laborator. O revizuire sistematică din 2017 a 24 de studii clinice a identificat mai multe efecte pozitive ale consumului regulat de Tulsi la oameni. Totuși, doar șapte dintre aceste studii au fost clasificate drept cercetări de înaltă calitate, dintre care doar trei au utilizat abordarea dublu-orb preferată în studiile clinice.
Beneficiile potențiale ale Tulsi identificate până în prezent pot fi grupate în trei categorii principale:
Ceaiul Tulsi: beneficii metabolice
Prin proprietățile sale antioxidante, ceaiul Tulsi poate avea un efect pozitiv asupra mai multor procese metabolice, precum:
- reducerea nivelului glicemiei;
- scăderea colesterolului LDL;
- reglarea tensiunii arteriale;
- combaterea inflamației.
Aceste efecte pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu diabet, colesterol mărit, obezitate, artrită sau fibromialgie.
Remediu împotriva stresului și anxietății
Tulsi este considerată o plantă adaptogenă, care ajută organismul să gestioneze mai eficient stresul. Remediile naturiste și substanțele adaptogene acționează prin reglarea sistemului nervos și endocrin în situații de stres. Tulsi poate fi utilă și în caz de anxietate.
Ceaiul Tulsi poate avea o influență directă asupra hormonului cortizol din sânge, contribuind la reducerea excesului. Cercetările susțin aceste efecte benefice. O revizuire sistematică din 2017 a arătat că Tulsi poate crește nivelul de energie și contribuie la reducerea stresului fizic și emoțional.
Susține imunitatea și combate infecțiile
Tulsi este o plantă bogată în antioxidanți care susțin sistemul imunitar în lupta cu agenții patogeni. Acest efect benefic se datorează în special eugenolului, un polifenol prezent în frunzele acestei plante. Eugenolul are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Totodată, acționează ca un antioxidant, protejând celulele imunitare de daunele provocate de radicalii liberi.
Un studiu clinic realizat în 2011, randomizat, dublu-orb și controlat cu placebo, a constatat că adulții care au consumat zilnic extract de frunze de Tulsi, timp de patru săptămâni, au avut un răspuns imun mai bun.
Principalele contraindicații
Studiile care au investigat efectele acestei plante au avut rezultate promițătoare, însă nu este clar deocamdată care sunt dozele optime pentru obținerea beneficiilor dorite.
Până în prezent, nu a fost stabilită o limită zilnică și nu se cunosc efectele pe termen lung ale utilizării Tulsi zilnic. Sunt necesare mai multe studii clinice pentru a determina în ce doze poate fi considerată sigură. „Nu avem încă un astfel de nivel de specificitate, dar, în general, utilizarea zilnică a Tulsi s-a dovedit a fi sigură până acum”, potrivit dieteticianului Devon Peart.
Dacă decizi să încerci acest remediu, specialistul recomandă să te limitezi la ceaiul Tulsi. Pentru alte forme de administrare, precum suplimentele alimentare, discută mai întâi cu medicul tău.
Dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită complet suplimentele cu busuioc sfânt. Același lucru este valabil și dacă iei medicamente anticoagulante. Tulsi poate crește riscul de vânătăi sau sângerări. Anticoagulantele includ medicamente precum aspirina, heparina și altele.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.