Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul

Publicat: 3 octombrie 2024, 07:36 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 12:17

Lipsa somnului afectează mai multe funcții ale organismului, mai ales metabolismul glucidic. Gabriel Pănculescu, medic diabetolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre legătura dintre tulburările de somn și diabet.

Gabriel Pănculescu a discutat despre modificările hormonale care se produc în organism atunci când nu dormi bine o noapte, a explicat care sunt rolurile anumitor hormoni în corpul uman și a oferit sfaturi pentru a echilibra efectele negative ale unei nopți în care nu ai putut să te odihnești suficient.

Legătura dintre tulburările de somn și diabet

Atunci când nu reușești să te odihnești suficient într-o noapte, aceasta îți poate produce modificări hormonale. În corpul uman, există trei hormoni responsabili în special pentru metabolismul glucidic atât ziua, cât și noaptea:

  • Grelina este hormonul senzației de foame. Practic, dacă grelina are niveluri crescute, atunci o să simți o senzație puternică de foame.
  • Leptina este hormonul antagonist, care combate grelina. Acesta este hormonul sațietății. El îți transmite când ai mâncat suficient.
  • Insulina controlează glicemia, practic zahărul din sânge.

În zilele în care nu dormi destul, nivelurile acestor hormoni se schimbă. Grelina, în cazul unui adult sănătos, provoacă senzație de foame. Leptina scade, ceea ce reduce senzația de sațietate. De obicei, acestea te pot împinge să consumi gustări nesănătoase, chiar și la ore târzii în noapte.

Insulina are rolul de a transporta zahărul în celule. Lipsa somnului îi diminuează nivelul. Dacă nu ai destulă insulină în organism pentru a combate conținutul nutritiv al gustărilor, aceasta va crește glicemia. Totodată, rezistența la insulină din corp crește. În aceste condiții, chiar și nivelurile reduse de insulină nu pot acționa pentru că întâmpină o foarte mare rezistență la insulină în organism.

Efectele lipsei somnului asupra analizelor de sânge

Legătura dintre tulburările de somn și diabet se poate identifica la analize. Lipsa somnului afectează atât de mult metabolismul încât dacă un adult sănătos ar efectua analize de sânge în ziua următoare, acestea s-ar asemăna cu ale unui pacient prediabetic.

Aceasta se poate întâmpla deoarece nivelurile glicemiei s-ar menține foarte ridicate din cauza efectului hormonilor. Pe lângă acțiunea acestor hormoni care afectează metabolismul, atunci când nu dormi se ridică și nivelurile altor hormoni.

De exemplu, se produce o secreție mai mare de cortizol. Cortizolul este hormonul care te menține activ, asigură energie și te ajută să rămâi în stare de veghe. Însă, acest hormon are un efect hiperglicemiant și poate cauza creștere ponderală. Cortizolul funcționează ca antiinflamator și asigură efecte benefice, dar acțiunea acestuia pe durata zilei poate deveni dăunătoare.

Totuși, efectele secundare se pot ameliora dacă ai mai multă grijă să mănânci mai sănătos ca de obicei în următoarea zi. Este important să consumi alimente cu un conținut ridicat de nutrienți și să eviți alimentele bogate în zahăr. În același timp, te poate ajuta să te odihnești în timpul zilei dacă ai timp.

,,Ar trebui să încerci să eviți tocmai alimentele, care au mult zahăr. Ar trebui să încerci să mănânci mai sănătos în special în ziua de după. Dacă poți să te odihnești, să mai dormi puțin peste zi te ajută. Este important să te concentrezi pe consumul de legume pentru că dau vitamine cu care funcționezi mai bine și să eviți alimentele care au mult zahăr.”

– Gabriel Pănculescu, medic diabetolog

,,Zahărul procesat îți face rău, dar într-o astfel de zi îți face mult mai rău.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
PARTENERI