Chiar dacă are în compoziție zaharuri, dacă o consumi în cantități reduse, ciocolata poate fi o gustare plăcută, cu numeroase efecte benefice asupra organismului. Însă, pentru a te bucura de acest desert fără probleme, este indicat să acorzi atenție ingredientelor pe care le conține. Află la ce să fii atent când cumperi ciocolată.
Majoritatea persoanelor cumpără și consumă ciocolată, fără a acorda atenție compoziției sale. Acest aspect este important, mai ales dacă se întâmplă să mănânci frecvent această gustare deoarece cresc șansele ca aceasta să aibă un impact asupra sănătății.
La ce să fii atent când cumperi ciocolată
Compoziția sortimentelor de ciocolată poate varia în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi: tipul, rețeta și producătorul. Deoarece se pot diferenția în ce privește ingredientele folosite, este de preferat să citești cu atenție eticheta cu ingrediente.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre valoarea nutrițională a alimentelor, poți cere informații unui nutriționist. Acesta îți poate oferi explicații suplimentare și te poate ajuta să alegi cu o mai mare atenție tipul de ciocolată.
Caută cantitatea de cacao
Atunci când îți dorești să cumperi ciocolata preferată, poate fi util să te asiguri că include o cantitate de cacao mai mare de 85%, conform Times of India. O cantitate mai ridicată de cacao sugerează că această gustare poate avea o durată de valabilitate mare și o calitate mai bună.
Alege variante organice
Alegerea unor sortimente de ciocolată organică și pură te poate asigura că antioxidanții și nutrienții sunt intacte în ciocolată. Datorită nivelului redus de procesare, majoritatea componentelor naturale se mențin prezente în variantele organice.
Limitează consumul de ciocolată albă
Ciocolatele albe, cu texturi cremoase includ un conținut ridicat de zahăr. În plus, conțin mai puțină cacao sau nu conțin deloc. Din acest motiv, nu sunt la fel de sănătoase precum celelalte tipuri de ciocolată și pot avea efecte mai dăunătoare.
De asemenea, consumul de ciocolată neagră poate diminua riscul de diabet de tip 2, în timp ce ciocolata cu lapte poate favoriza acumularea de kilograme în plus.
Citește data de expirare
Cel mai sănătos este să verifici întotdeauna datele de expirare, deoarece ciocolata tinde să se deterioreze mai repede. Te poți asigura că iei o ciocolată recent ambalată și o consumi cu mult înainte de termenele de expirare.
Nu cumpăra ciocolata care pare umflată în ambalaj
Ciocolata este perisabilă, chiar dacă i se adaugă aditivi și conservanți și se poate strica dacă nu o păstrezi la temperatura potrivită. Evită să cumperi pachete cu ciocolată care sunt umflate, deoarece acest aspect indică faptul că ciocolata poate fi veche sau alterată.
Alege ciocolată cu unt de cacao
Grăsimea bună din ciocolată este untul de cacao, care este o sursă de acid stearic sănătos pentru inimă, potrivit HuffPost. Sortimentele care conțin în locul acestuia grăsimi pure de cacao cu uleiuri și emulgatori pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.
Evită ciocolata cu emulgatori
Ciocolata conține de obicei două tipuri de emulgatori, carboximetilceluloză și polisorbat 80. Acestea pot tulbura microbiomul intestinal și pot deteriora mucoasa. Odată cu trecerea timpului, acești compuși pot cauza boli inflamatorii, de aceea este de preferat să eviți consumul.
Evită ciocolata alcalinizată
Este indicat să eviți consumul de ciocolată alcalinizată. Acest termen înseamnă că procesarea cantității de cacao incluse i-au scăzut flavonoidele și alți antioxidanți care o fac benefică pentru sănătatea inimii. În general, se recomandă să excluzi ciocolata cu calități antioxidante reduse.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.