Homocisteina este un aminoacid produs de corpul nostru și un indicator foarte important al stării de sănătate. Dacă ai un nivel ridicat de homocisteină în sânge, ești expus unui risc mai mare de infarct miocardic, atac cerebral, demență și alte complicații.
Homocisteina este importantă pentru organism, fiindcă este implicată în mai multe procese biochimice, inclusiv în producerea de proteine și formarea și repararea ADN-ului. Ea este produsă de corpul nostru în timpul procesului de metabolizare a unui alt aminoacid, numit metionină, care provine din alimentație.
Homocisteina este prezentă în cantitate mică în celulele din corp, deoarece organismul o convertește în alte molecule de care are nevoie. Pentru a descompune homocisteina, are nevoie de trei vitamine: B6, B9 (acidul folic) și B12.
Care sunt valorile normale ale homocisteinei
La o persoană sănătoasă, nivelul homocisteinei în sânge ar trebui să se situeze între valorile de 5 și 15 micromoli pe litru (μmol/L). Concentrația ar trebui să fie redusă pentru că aproape toată homocisteina din organism este convertită în alte substanțe.
Deși nici concentrațiile prea mici nu sunt lipsite de importanță clinică, cele crescute sunt întâlnite mai frecvent și pun mai multe probleme din perspectiva riscurilor pentru sănătate.
Hiperhomocisteinemia, cum este denumită medical creșterea homocisteinei în organism, poate semnala un deficit al vitaminelor care convertesc homocisteina în alte molecule, conform informațiilor publicate de MedlinePlus, un serviciu de informare online creat de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite. Atunci când nu reușim să ne asigurăm din alimentație suficiente vitamine din grupul B, homocisteina nu mai este descompusă și nivelul ei crește.
Alte motive pentru care homocisteina crește în organism pot fi:
- o boală genetică rară numită homocistinurie, în care organismul nu poate procesa metionina;
- bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și alte boli vasculare;
- hipotiroidismul;
- psoriazisul;
- boala renală;
- osteoporoza;
- boala Alzheimer și alte tipuri de demențe;
- administrarea anumitor medicamente.
Ce complicații poate da homocisteina crescută
Nivelurile crescute ale homocisteinei pot deteriora arterele și cresc riscul formării cheagurilor de sânge. Aceasta poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte boli de inimă și tulburări ale vaselor de sânge.
Homocisteina crescută poate să provoace complicații în sarcină. În mod normal, nivelul acesteia scade la femeile însărcinate. Când metabolismul homocisteinei este perturbat și apare un exces, el poate cauza numeroase complicații: pierderi recurente de sarcini, defecte de tub neural la făt (malformați precum spina bifida), preeclampsie și placenta abruptio.
Când ar trebui să testezi nivelul homocisteinei
Analiza de sânge prin care poate fi verificat nivelul acestui aminoacid este importantă pentru evaluarea unor riscuri. Cu toate acestea, medicii nu recomandă testarea de rutină a homocisteinei pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare, pentru că nu sunt siguri ce niveluri duc la apariția lor, conform informațiilor Medline Plus. Mai mult, studiile efectuate până în prezent au arătat că reducerea concentrației de homocisteină din organism nu scade riscul de infarct sau accident vascular cerebral.
Testarea homocisteinei este recomandată de medici dacă ai simptome care sugerează un deficit de vitamina B12 sau de acid folic. Ele pot include:
- amețeli;
- slăbiciune și oboseală;
- dureri de cap;
- palpitații (bătăi rapide sau puternice ale inimii);
- piele palidă;
- ulcere în cavitatea bucală;
- furnicături sau amorțeală a mâinilor, brațelor și picioarelor.
La copiii mici, deficitul de acid folic poate afecta creșterea și dezvoltarea fizică și intelectuală. Carența vitaminelor din grupul B apare mai frecvent în următoarele situații:
- malnutriție;
- vârstă înaintată (absorbția vitaminei B12 din alimente scade odată cu vârsta);
- consum excesiv de alcool sau consum de droguri.
Medicul poate recomanda testarea homocisteinei și dacă:
- ai avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, pentru o evaluare mai clară a riscurilor;
- ai una sau mai multe afecțiuni care cresc riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, cum ar fi nivelul crescut de colesterol LDL, hipertensiune arterială sau diabetul.
În cazul femeilor însărcinate, evaluarea homocisteinei este indicată dacă acestea au suferit pierderi de sarcini în trecut.
Cum se tratează homocisteina crescută
Dacă nivelul acestui aminoacid a crescut din cauza unui deficit de vitamine B, el poate fi scăzut prin consumul de alimente cum ar fi legumele verzi, fasolea, cerealele integrale, ciuperci, ouă, carne de pui și vită, organe și pește. În unele cazuri, medicul poate recomanda suplimente zilnice cu vitamine.
Dacă hiperhomocisteinemia este cauzată de alte probleme de sănătate, tratamentul se va concentra asupra afecțiunii de bază.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.