Ce efecte poate avea ceaiul de măceșe. Schimbările pe care le produce în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 12 octombrie 2023, 06:30

Ceaiul de măceșe se prepară din fructele măceșului. Acestea sunt bogate în vitamina C și compuși bioactivi precum: licopenul, fenolii și acidul elagic. Află ce efecte poate avea ceaiul de măceșe asupra organismului.

Reclamă

Măceșele încep să crească la începutul verii și se recoltează începutul toamnei. Se folosesc două tipuri principale de semințe de măceș pentru prepararea ceaiului: Rosa rugosa și Rosa canina. Ceaiul de măceșe nu conține cofeină.

Ce efecte poate avea ceaiul de măceșe

Măceșele conțin: polifenoli, carotenoizi, acizi grași esențiali, licopen și acid ascorbic. Acestea reprezintă o sursă importantă de vitamina C și pot ajuta la întărirea imunității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiul de măceșe poate fi preparat dacă folosești măceșe proaspete sau uscate, precum și pliculețe de ceai. De asemenea, poate fi obținut prin utilizarea florilor pe care le găsești în grădină.

Ceaiul de măceșe nu conține petale, dar oferă o aromă florală dulce și un gust acidulat. Acesta are o culoare roșie intensă.

Reclamă

Totodată, este important de reținut că poate cauza iritații și alergii și poate interacționa cu medicamentele. De aceea, pentru consumul său pe termen lung poate fi nevoie de sfatul unui medic.

Întărește imunitatea

Dacă te întrebi ce efecte poate avea ceaiul de măceșe, gândește-te la cantitățile sale mari de vitamine care ajută la combaterea răcelii și gripei. Acest ceai conține cantități foarte mari de vitamina C și vitamina A, care susțin sistemul imunitar. Conținutul de vitamina C este responsabil pentru aroma acestuia.

În plus, ceaiul de măceșe conține cantități mari de antioxidanți și flavonoide care susțin sănătatea imunitară și combat efectele dăunătoare ale stresului oxidativ. Acest ceai conține vitamina E, un antioxidant puternic care protejează împotriva îmbătrânirii premature și a altor boli degenerative.

Reclamă

În plus, ceaiul de măceșe este printre cele mai bune ceaiuri de toamnă. Acesta poate lupta împotriva oboselii fizice și psihice cauzate de astenie. 

Sprijină pierderea în greutate

Consumul de ceai de măceșe poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime și la accelerarea pierderii în greutate. Acesta poate scădea semnificativ grăsimea de pe abdomen în cazul persoanelor care suferă de obezitate.

Susține sănătatea digestivă

Dacă vrei să știi ce efecte poate avea ceaiul de măceșe, află că are proprietăți antiinflamatoare care ajută la calmarea: crampelor stomacale, arsurilor la stomac și balonării. Acest ceai susține îmbunătățirea absorbției de nutrienți, iar flavonoidele sale pot forma complexe cu enzimele digestive pentru a sprijini descompunerea alimentelor într-un mod mai eficient.

În plus, are acizi triterpenici care pot combate agenții patogeni ce provoacă stomac deranjat și diaree. Acești compuși includ saponine. Saponinele inhibă răspândirea agenților patogeni și protejează sănătatea digestivă, potrivit Sencha Tea Bar.

Previne artrita reumatoidă

Ceaiul de măceșe are proprietăți antiinflamatoare care pot preveni durerile de la nivelul mușchilor și articulațiilor cauzate de inflamația acestor zone. Măceșele scad inflamația prin inhibarea producției de proteine ​​inflamatoare.

Susține sănătatea inimii

Când vrei să afli ce efecte poate avea ceaiul de măceșe, amintește-ți că poate proteja sistemul cardiovascular, împotriva atacurilor de cord și a cheagurilor de sânge. Proprietățile sale antiinflamatoare contribuie la reducerea inflamației arterelor și vaselor de sânge pentru a îmbunătăți circulația. Acest lucru ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, poate reduce nivelul colesterolului din sânge.

Îmbunătățește sănătatea părului

Ceaiul de măceșe poate aduce beneficii sănătății părului, conform Tea and Coffee. Această băutură este plină de vitamine și minerale care pot susține hrănirea și întărirea părului. În plus, ceaiul de măceșe poate ajuta la stimularea creșterii părului și la prevenirea căderii acestuia.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Reclamă
PARTENERI
icon