Semne ale deficienței de calciu. Cum poți identifica lipsa acestui mineral

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 mai 2024, 08:54

Deficiența de calciu poartă denumirea de hipocalcemie și indică nivelurile scăzute ale acestui mineral în sânge. Pentru a-i preveni dezvoltarea sau agravarea, poate fi util să recunoști simptomele acestei afecțiuni. Citește despre semne ale deficienței de calciu.

Reclamă

Calciul este un mineral esențial pentru funcționarea corpului uman deoarece îndeplinește un rol important în mai multe procese. Acesta contribuie la menținerea sănătății oaselor, ajută la coagularea sângelui și sprijină contracția musculară.

Semne ale deficienței de calciu

Nivelurile scăzute de calciu se pot manifesta sub diferite forme, în funcție de caracteristicile fiecărui organism. Pentru a preveni instalarea unor simptome sau boli, poate fi eficient să identifici o potențială deficiență încă din primele zile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orice simptom se poate manifesta diferit. Unele persoane pot întâmpina simptome bruște de hipocalcemie, în timp ce altele le dezvoltă treptat odată cu trecerea timpului. Totodată, pot depinde frecvent de cauza de bază și de severitatea deficienței de calciu.

Pe lângă produsele lactate, poți obține calciu din surse vegetale. Spre exemplu, laptele de soia și semințele de chia pot fi ușor incluse în dietă.

Reclamă

Tensiune arterială scăzută

Tensiunea arterială scăzută se regăsește printre aceste semne ale deficienței de calciu. Calciul îndeplinește un rol esențial în funcționarea mușchilor netezi, inclusiv a celor care căptușesc pereții vaselor de sânge. Când nivelurile de calciu scad prea mult, modificarea poate afecta capacitatea acestor mușchi de a se contracta. Schimbarea poate cauza relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce uneori la reducerea tensiunii arteriale. Aceasta poartă denumirea de hipotensiune arterială.

Afecțiuni osoase

Când organismul are niveluri reduse de calciu, te poți confrunta cu un risc ridicat de a dezvolta afecțiuni osoase, cum ar fi osteopenia, pierderea densității osoase, și osteoporoza, slăbirea oaselor. Marea majoritate a oamenilor află că suferă de afecțiuni care le afectează sănătatea oaselor atunci când își fracturează un os, potrivit Health.

Tulburări psihice

Tulburările psihice pot fi semne ale deficienței de calciu. O deficiență de calciu îți poate afecta adesea sănătatea mintală deoarece acest mineral are un rol esențial pentru producerea și eliberarea de neurotransmițători în creier. Aceștia îți influențează starea de spirit și bunăstarea emoțională. Dezechilibrele nivelului de calciu pot determina diferite simptome fizice și comportamentale, inclusiv: iritabilitate, anxietate sau depresie.

Reclamă

Probleme dermatologice

Calciul este implicat în reglarea funcției glandelor sudoripare și sebacee, mai exact al celor care produc ulei la nivelul pielii. Glandele sebacee excretă un ulei numit sebum, care ajută la menținerea sănătății și hidratării pielii și părului. Hipocalcemia poate afecta funcționarea normală a acestor glande, ceea ce poate determina diminuarea producției de ulei și poate contribui la uscarea pielii, părului și unghiilor.

Oboseală

Oboseala este un simptom foarte general care poate apărea din cauza mai multor factori, conform Onlymyhealth. Lipsa de calciu afectează fibrele nervoase. Aceasta determină epuizarea celulelor, ceea ce te poate face să te simți epuizat într-un timp scurt după ce se întâmplă această schimbare.

Dureri și spame musculare

Durerile și spasmele musculare pot fi semne ale deficienței de calciu. Când nivelurile de calciu sunt insuficiente, aceasta afectează procesele sistemului muscular, ceea ce provoacă crampe și spasme. Hipocalcemia poate crește sensibilitatea joncțiunii neuromusculare, de aceea poate irita mușchii și poate determina contracții involuntare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauzele insomniei. De ce nu poți să dormi și ce este de făcut
Cauzele insomniei. De ce nu poți să dormi și ce este de făcut
Cauzele insomniei. De ce nu poți să dormi și ce este de făcut
Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon