Antena

Există fructe care regenerează ficatul? Adevărul despre alimentația celor cu boli hepatice

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 ianuarie 2025, 07:44

Ficatul are o capacitate remarcabilă de regenerare, însă nu este invincibil. Poți susține refacerea acestui organ important printr-un stil de viață sănătos și prin anumite măsuri specifice. Există fructe care regenerează ficatul prin conținutul lor bogat în antioxidanți și în alți nutrienți cu efect hepatoprotector. Află care sunt acestea și ce alte măsuri mai pot ajuta.

Reclamă

Ficatul este singurul organ intern capabil să se regenereze și să revină la dimensiunea sa inițială. La persoanele care nu au afecțiuni hepatice, el poate recupera în doar 30 de zile până la jumătate din masa pierdută după o intervenție chirurgicală sau o leziune. Viteza de regenerare face ca această capacitate naturală să fie remarcabilă. 

Regenerarea ficatului poate fi influențată de starea sa de sănătate, de alimentație și de stilul de viață. Procesul de refacere nu este atât de eficient la persoanele care suferă de boli hepatice cronice, precum ciroza sau hepatita cronică. În astfel de cazuri, ficatul se poate regenera doar parțial sau poate începe să facă fibroze, ceea ce duce la pierderea funcției hepatice și la complicații grave.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce contează alimentația în bolile hepatice

Ficatul procesează toate alimentele și băuturile pe care le consumi zi de zi, iar sănătatea lui este influențată de alegerile pe care le faci. De aceea, ocupă un rol important să faci alegeri alimentare care să sprijine buna funcționare a acestui organ, potrivit Liver Foundation

O alimentație sănătoasă susține regenerarea ficatului. Anumite vitamine, minerale și alți nutrienți din alimente oferă materia primă necesară refacerii celulelor hepatice și, totodată, îl protejează de daunele suplimentare. În bolile hepatice, alimentația diversificată și bogată în nutrienți este esențială pentru susținerea regenerării ficatului.

Reclamă

Pe de altă parte, există multe alimente care pot agrava starea ficatului. Dacă suferi de boli hepatice, ar trebui să eviți sau să consumi în cantități foarte mici:

  • zahăr rafinat și carbohidrați simpli, care duc la acumularea de grăsimi (trigliceride) în ficat sau așa-numitul ficat gras (steatoză hepatică) dacă sunt consumați în exces;
  • grăsimi saturate și trans, care pot cauza steatoză hepatică și cresc inflamația la nivelul ficatului;
  • alcool, care produce inflamație și poate reduce capacitatea ficatului de a se regenera;
  • alimente prăjite, care conțin multe grăsimi nesănătoase și substanțe toxice cu efecte nocive asupra ficatului;
  • alimente procesate, care conțin sare în exces, aditivi, conservanți și grăsimi nesănătoase pentru ficat. Exemple sunt mezelurile, snacksurile, chipsurile și semipreparatele;
  • alimente bogate în colesterol, cum sunt organele și carnea roșie, care pot agrava o afecțiune hepatică existentă.

Există fructe care regenerează ficatul? 

Fructele conțin fructoză, un zahăr natural care se metabolizează în ficat. Dacă aportul este mare și necesarul energetic al corpului este depășit, ficatul transformă fructoza în grăsime, potrivit Harvard Health Publishing. Acest lucru poate duce la acumularea de grăsime în ficat (ficatul gras non-alcoolic) sau la creșterea grăsimilor din sânge (trigliceridelor). 

Totuși, fructele consumate în cantități moderate sunt benefice pentru sănătatea ficatului, datorită conținutului lor ridicat de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Deși nu contribuie direct la acest proces, există anumite fructe care regenerează ficatul:

Reclamă
  • Grepfrut. Naringenina și naringina, doi antioxidanți din compoziția acestui fruct, reduc inflamația și pot preveni leziunile hepatice, potrivit unui studiu din 2018 și altui studiu din 2019;
  • Lămâi. În bolile hepatice, citricele pot reduce inflamația și protejează ficatul de daune chimice și toxine suplimentare;
  • Afine. Aceste fructe conțin antocianine, un tip de antioxidanți despre care studii de laborator au arătat că pot reduce fibroza hepatică;
  • Avocado. Acest fruct conține grăsimi sănătoase și antioxidanți (vitaminele C și E, luteină) care scad inflamația și riscul de leziuni hepatice. În boala ficatului gras non-alcoolic, poate ajuta la reducerea acumulării de grăsimi în ficat;
  • Struguri. Un compus din coaja și semințele de struguri poate reduce simptomele unor afecțiuni hepatice precum ficatul mărit și ficatul gras, potrivit unui studiu de laborator;
  • Mere. Aceste fructe sunt bogate în fibre și pectină, care ajută la eliminarea toxinelor din sistemul digestiv și reduc astfel încărcătura ficatului. Pe lângă efectul detoxifiant, merele protejează ficatul de inflamație datorită antioxidanților pe care îi conțin;
  • Merișoare. În cadrul unui unui studiu, suplimentarea cu extract de merișoare a redus severitatea steatozei hepatice non-alcoolice.

Există alte alimente care regenerează cu adevărat ficatul?

Procesul natural de regenerare a ficatului este susținut de un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată. Unul dintre cele mai bune moduri de a înțelege importanța nutriției pentru sănătatea ficatului este să înțelegi impactul inflamației și rolul antioxidanților asupra acestui organ, conform organizației internaționale Global Liver Institute

Studiile arată arată că antioxidanții ajută ficatul să lupte împotriva moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. Ei sunt esențiali în prevenirea daunelor cauzate de stresul oxidativ și contribuie la prevenirea bolilor hepatice.

Cercetările susțin că dieta mediteraneană este benefică pentru persoanele cu steatoză hepatică. Consumul de fructe și legume, cereale integrale, fasole și alte leguminoase, nuci și semințe, precum și de grăsimi sănătoase pot reduce acumularea de grăsime în ficat.

Iată ce alte alimente și băuturi pot susține detoxifierea și regenerarea ficatului:

  • Uleiul de măsline. Prin conținutul ridicat de acizi grași nesaturați, uleiul de măsline poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice, potrivit unui unui studiu;
  • Peștele gras. Somonul, macroul, heringul și sardinele sunt o sursă foarte bună de acizi grași Omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii. Studiile susțin că Omega-3 ajută la reducerea grăsimii acumulate în ficat și a riscului de cancer hepatic;
  • Usturoiul. Compușii de sulf din usturoi activează enzimele hepatice. În studii, el a redus acumularea de grăsimi în ficat;
  • Nucile. Migdalele, alunele, nucile și alte nucifere conțin acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți care pot contribui la reducerea inflamației hepatice și la prevenirea acumulării excesive de grăsimi în ficat;
  • Ceaiul verde. Antioxidanții pe care îi conține, în special catechinele, protejează celulele hepatice și susține regenerarea lor. 

Cât de mult ajută suplimentele pentru ficat?

Suplimentele nu sunt un substitut pentru un stil de viață sănătos, dar pentru unele există dovezi că pot susține regenerarea ficatului. Cu toate acestea, ar trebui administrate doar la recomandarea unui medic, în doze personalizate. 

Pe lângă unele fructe care regenerează ficatul, cele mai utilizate suplimente includ:

  • Silimarina. Acest extract natural obținut din semințele plantei armurariu se folosește de secole în medicina tradițională ca remediu pentru afecțiunile hepatice. Silimarina susține detoxifierea ficatului și regenerarea celulelor hepatice;
  • Curcumina. Ingredientul activ principal din rădăcina de turmeric, curcumina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Studiile susțin că poate reduce inflamația ficatului și ajută la prevenirea bolilor hepatice cronice;
  • Vitamina E. Acest antioxidant puternic poate reduce inflamația și stresul oxidativ la nivelul ficatului. Suplimentele cu vitamina E sunt recomandate în tratamentul ficatului gras non-alcoolic pentru a îmbunătăți funcția hepatică;
  • Fosfolipidele esențiale. Aceste grăsimi cu rol esențial în structura și funcționarea celulelor ajută la refacerea membranei hepatocitelor, celulele principale ale ficatului. Există mai multe tipuri de fosfolipide esențiale, iar cea mai eficientă în regenerarea ficatului este fosfatidilcolina;
  • N-acetilcisteina. Acest aminoacid derivat din cisteină este un precursor al glutationului, un antioxidant foarte important care protejează celulele de stresul oxidativ și susține regenerarea lor. N-acetilcisteina are un efect protector asupra ficatului;
  • Anghinarea. Suplimentele cu extract de anghinare sunt recomandate în afecțiunile hepatice. Studiile de laborator au arătat că anghinarea poate susține regenerarea ficatului bolnav.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt
E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt
E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Reclamă
PARTENERI
icon