E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 31 mai 2024, 07:01

Ficatul are o capacitate remarcabilă de regenerare. Chiar și după îndepărtarea unei porțiuni mari, poate reveni la dimensiunea sa inițială. Cu toate acestea, el nu este invincibil. Află în ce măsură poți susține regenerarea ficatului bolnav cu suplimente alimentare sau prin obiceiuri care țin de stilul de viață.

Reclamă

Cel mai mare organ intern din corpul uman, ficatul îndeplinește peste 500 de funcții diferite, de la detoxifierea sângelui, metabolizarea grăsimilor, sinteza proteinelor, producerea bilei și până la reglarea glicemiei. El produce până la un litru de bilă pe zi, lichidul care face posibilă digestia și absorbția grăsimilor în intestinul subțire.

Ficatul poate acționa ca rezervor de sânge în situații de urgență. El conține în jur de 10% din volumul total de sânge din corp în orice moment. Acest organ atât de complex este esențial pentru funcționarea optimă a organismului uman.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este sau nu posibilă regenerarea ficatului bolnav?

Mai multe organe și țesuturi din corp sunt capabile să se refacă după traumatisme sau leziuni, cum ar fi pielea, oasele și măduva osoasă. Însă, dintre toate, ficatul are cea mai mare capacitate de regenerare. El poate reveni la dimensiunile inițiale chiar și după îndepărtarea chirurgicală a 90% din volumul său, conform agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH). 

Celulele hepatice deteriorate pot fi înlocuite cu unele sănătoase atunci când ficatul suferă o leziune. De exemplu, leziunile hepatice cauzate de alcool pot fi reversibile dacă oprești consumul suficient de devreme. Regenerarea ficatului bolnav începe chiar în câteva zile sau săptămâni după ce încetezi să bei alcool. Dacă leziunile sunt mai severe, vindecarea poate dura mai multe luni.

Reclamă

Cu toate acestea, ficatul nu este invincibil. Există multe afecțiuni și substanțe care îl pot afecta dincolo de capacitatea sa remarcabilă de regenerare. Acestea includ cancerul, hepatitele, supradozele din anumite medicamente și așa-numitul ficat gras, în care se acumulează grăsime în ficat. În aceste cazuri, funcția hepatică este atât de grav afectată, încât ficatul nu se mai poate regenera și funcția sa nu mai poate fi restabilită. 

Ce poți face pentru a susține regenerarea ficatului bolnav

Pentru a susține regenerarea ficatului bolnav și a-ți crește șansele de recuperare, este important să depistezi și să tratezi afecțiunile hepatice în stadiile incipiente. 

Iată alte câteva lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului.

Reclamă

Limitează sau renunță la consumul de alcool

Alcoolul este una dintre cele mai importante cauze de leziuni hepatice. Când bei cu moderație, enzimele hepatice îl metabolizează eficient. În schimb, dacă îl consumi în cantități mari, el nu mai este metabolizat la fel de repede și afectează celulele hepatice. 

Pe măsură ce le distruge, se formează țesut cicatricial sau ceea ce se numește ciroză hepatică. Când consumul de alcool continuă, ficatul se fibrozează tot mai mult și nu mai poate funcționa optim. Oferă-i ficatului tău o pauză de la alcool pentru a-i susține regenerarea. 

Ai grijă ce medicamente iei

Ficatul este principalul organ care metabolizează medicamentele și suplimentele alimentare. Unele dintre ele pun o presiune suplimentară asupra acestui organ, iar în doze mari sau după administrarea prelungită pot cauza toxicitate hepatică. 

Exemple de medicamente care pot afecta ficatul sunt:

  • paracetamolul; 
  • antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și aspirina;
  • amoxicilina/acid clavulanic (un antibiotic);
  • statinele (medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol);
  • fenitoina, (medicament antiepileptic);
  • azatioprina (medicament imunosupresor);
  • unele suplimente pe bază de plante, cum ar fi cohoșul negru (cimicifuga) și kava (sau kava kava).

Poți reduce stresul asupra ficatului luând aceste medicamente sau suplimente alimentare doar atunci când sunt absolut necesare. Dacă administrarea este necesară, respectă exact dozele recomandate de medic sau pe cele din prospect și evită să le iei în combinație cu alcoolul. 

Mănâncă sănătos pentru a susține regenerarea ficatului bolnav

Poți susține regenerarea ficatului bolnav și cu ajutorul alimentației. Pentru sănătatea ficatului, este important să:

  • reduci consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri. Zahărul și carbohidrații rafinați favorizează acumularea de grăsimi în ficat (ficat gras);
  • limitezi consumul de alimente procesate în favoarea celor integrale. Acestea pot conține aditivi, conservanți și alte substanțe care pot agrava starea ficatului;
  • eviți consumul de grăsimi nesănătoase, în special grăsimi trans, dar și saturate. Acestea pot agrava inflamația ficatului și îngreunează regenerarea ficatului. Grăsimile sănătoase ajută la reducerea inflamației;
  • consumi alimente bogate în fibre, cum sunt  cerealele integrale, fructele și legumele proaspete. Fibrele ajută la eliminarea toxinelor și reduc încărcarea ficatului;
  • bei suficientă apă în fiecare zi pentru a facilita eliminarea toxinelor din organism.

Menține-ți o greutate optimă

Excesul ponderal contribuie la dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic (steatoza hepatică non-alcoolică). Aceasta inflamează și deteriorează ficatul, afectându-i buna funcționare. De aceea, persoanelor supraponderale și obeze li se recomandă monitorizarea periodică a sănătății ficatului prin analize specifice de evaluare a funcției hepatice, cum sunt TGP ( ALT-alaninaminotransferaza), TGO (AST-aspartataminotransferaza), ALP (fosfataza alcalină), GGT (gama-glutamiltranspeptidaza), albumina, bilirubina și timpul de protrombină. 

Prin reducerea greutății corporale, poți susține regenerarea ficatului bolnav. Studiile arată că și o scădere mică  în greutate, de 5-10% din greutatea corporală, poate reduce din grăsimea acumulată în ficat și îmbunătățește sănătatea acestui organ.

Ajută suplimentele la regenerarea ficatului bolnav?

Există pe piață multe suplimente alimentare care promit accelerarea procesului de regenerare a ficatului, dar astfel de afirmații nu au întotdeauna o susținere științifică. Iată câteva suplimente pentru care există unele dovezi că ar putea fi benefice pentru sănătatea ficatului:

Armurariul

Această plantă care crește și în România conține un compus bioactiv numit silimarină, testată în mai multe studii clinice pe pacienți cu afecțiuni hepatice. Rezultatele cu privire la eficiența ei au fost mixte.

Studiile de laborator au arătat că silimarina accelerează regenerarea ficatului bolnav, reduce inflamația ficatului și protejează celulele hepatice prin efectul său antioxidant. Conform unei recenzii, silimarina poate atenua simptomele cirozei hepatice, reduce stresul oxidativ și contribuie la normalizarea funcției hepatice. 

Anghinarea

Frunzele de anghinare și suplimentele care conțin extracte din această plantă sunt un alt remediu cunoscut pentru afecțiunile hepatice. Studiile de laborator au demonstrat că și acest remediu natural poate susține regenerarea ficatului bolnav, iar cercetările clinice au arătat un efect protector. 

Două studii realizate în 2016 și 2018 care au inclus persoane cu steatoză hepatică non-alcoolică au arătat că anghinarea a redus markerii de leziuni hepatice, în comparație cu placebo. 

Păpădia

Medicina tradițională recomandă rădăcina, frunzele și florile de păpădie ca remediu pentru afecțiunile hepatice, iar unele cercetări îi confirmă efectul protector asupra ficatului. Acestea susțin că ea poate reduce stresul oxidativ și diferiți markeri ai leziunilor hepatice, cum ar fi AST, ALT și bilirubina.

În studii pe animale, s-a constatat că păpădia poate reduce fibroza hepatică, efect care s-ar datora activității sale antioxidante. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice pentru a confirma aceste beneficii la oameni. 

Colina

Vitamina B4 sau colina susține transportul și metabolismul grăsimilor în ficat. Consumul adecvat de colină poate preveni acumularea grăsimilor în ficat și reduce astfel riscul de steatoză hepatică.

Deficitul acestei vitamine contribuie la apariția ficatului gras, motiv pentru care se crede că suplimentarea ei poate juca un rol important în susținerea funcțiilor hepatice. Cu toate acestea, nu este clar cum ar putea fi utilizată pentru a trata sau preveni ficatul gras. Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de albăstrele. Schimbările produse de această băutură în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de albăstrele. Schimbările produse de această băutură în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de albăstrele. Schimbările produse de această băutură în organism
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Reclamă
PARTENERI
icon