Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului. Ce spun specialiștii despre potențialele efecte

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 iunie 2024, 08:57

Multe persoane care suferă de afecțiuni la nivelul ficatului apeleză la mai multe tipuri de tratamente. Ștefan Stângaciu, apifitoterapeut, și Andrei Voiosu, medic gastroenterolog, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 11, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului.

Reclamă

Ștefan Stângaciu și Andrei Voiosu au vorbit despre metodele care pot fi aplicate pentru a trata afecțiunile ficatului. Aceștia au discutat despre capacitatea de acțiune a medicamentelor clasice și a remediilor naturiste, mai ales a celor folosite în apifitoterapie.

Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului

În România, foarte multe persoane suferă de steatoză hepatică, ficat gras și alte probleme de sănătate asociate sănătății ficatului. Acestea aleg să opteze pentru diferite tipuri de tratament care pot fi medicamentoase sau alternative.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există bolnavi care optează pentru apifitoterapie pentru a trata mai multe probleme medicale, inclusiv cele din zona hepatică. Acest tip de medicină alternativă ajută fiziologia ficatului, mai precis partea care vizează circulația sângelui în ficat și mai ales fluiditatea bilei.

De exemplu, o pesoană care suferă de boala ficatului gras se poate confrunta cu o agravare a simptomelor dacă urmează o alimentație obișnuită. Dacă nu primește un sfat nutrițional foarte corect, bila se încarcă, devine mai densă și atunci nu se poate elimina o cantitate mare de toxine și de reziduuri din ficat. În medicina de tip apifitoterapeutic, medicina complementară, se poate opta pentru o varietate de remedii care ameliorează fluiditatea bilei.

Reclamă

,,Deocamdată nu avem tratamente medicamentoase care să fie eficiente pentru boala ficatului gras. Se folosesc medicamente pentru anumite boli și complicații ale ficatului gras. Cele mai eficiente pentru tratarea sau prevenirea ficatului gras sunt: stilul de viață sănătos, alimentația echilibrată, exercițiul fizic și evitarea toxicelor hepatice. Știm mai multe despre ceea ce dăunează ficatului decât despre ceea ce aduce beneficii ficatului.”

– Andrei Voiosu, medic gastroenterolog

Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului poate fi dificil de examinat. Medicilor le este dificil să evalueze rezultatele oferite de apifitoterapie. Mulți oameni care urmează tratamente convenționale pentru bolile ficatului primesc suplimente nutritive și protectoare hepatice. Aceștia nu au posibilitate să cuantifice sau să măsoare rezultatele pe care le are o astfel de intervenție asupra ficatului.

Poate fi foarte dificil de stabilit ce înseamnă un ficat sănătos. Ficatul poate funcționa normal și poate avea rezultate bune la analize. O boală hepatică avansată se poate dezvolta fără a avea simptome.

Reclamă

Există persoane care suferă de ciroză, dar analizele ficatului arată că acest organ funcționează bine deoarece compensează. Din acest motiv, se poate instala o afecțiune denumită ciroză compensată. Se estimează că ficatul are nevoie de 20-30% țesut sănătos pentru a funcționa normal, chiar dacă are funcțiile la limită.

Rezultatele apifitoterapiei

Specialiștii în apifitoterapie susțin că există persoane cu o patologie hepatică, cu ameliorări ale simptomelor. Chiar dacă ficatul este 80% blocat de afecțiuni precum steatoză hepatică, tumori sau ciroză, dacă medicul se concentrează pe susținerea celulelor din zonă se poate ajunge la o stabilizare foarte bună. Pentru funcționare, există peste 100000 de reacții biochimice pe secundă într-o celulă.

,,Dacă se află zeci de mii de substanțe diferite într-un loc, care interacționează foarte complex, din punctul meu de vedere, dacă vin doar cu o monosubstanță precum cea dată de industria farmacetică, este imposibil să se regleze ce se află în celulă. În schimb, dacă vin cu fitocomplexe sau apicomplexe, am sute, mii de substanțe diferite. De exemplu, polenul de albină are tot ce-i trebuie ficatului.”

– Ștefan Stângaciu, apifitoterapeut

-Ce înseamnă concret apifitoterapie?
-Apifitoterapia se referă la administrarea tuturor produselor apicole. Sunt aproximativ zece produse apicole de bază inclusiv: miere, miere de mană, propolis, ceară de albine sau aer de stup. Aerul de stup poate fi util pentru a trata astmul bronșic, bronșita și sinuzita deoarece este antibacterian. Aerul de stup se extrage cu ventilatoare speciale.

,,Sunt multe astfel de remedii care par atractive. Trebuie să rămânem deschiși la genul acesta de opțiune, dar ca medic mă încred în știința care este dovedită prin anumite studii, care trebuie să aibă o anumită formă, un anumit concept, să demonstreze pe o schema riguroasă. În momentul acela putem să aplicăm și astfel de lucruri. Ca medici ne încredem în tratamentele dovedite.”

– Andrei Voiosu, medic gastroenterolog

Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului este frecvent dezbătută. O parte dintre specialiștii în apifitoterapie susțin că medicii care se concentrează pe terapia alopată, sunt 99% focalizați pe monomolecule și nu au timp să studieze studiile clinice care vizează apifitoterapia. În multe cazuri apifitoterapia se poate combina cu tratamentul medicamentos dat de medicina clasică.

,,Dacă atac o bacterie foarte complexă, cu o singură moleculă, această bacterie mai devreme sau mai târziu va găsi metode să se apere. Sunt studii științifice în care o bacterie se apară împotriva unei molecule prin 6 mecanisme. Propolisul include multiple molecule antibacteriene prin multiple mecanisme. Dacă am timp să văd cum acționează polifenolii din propolis, o să văd că acționează pe multiple direcții și atunci acea bacterie se va apăra mult mai greu împotriva acestui remediu.”

– Ștefan Stângaciu, apifitoterapeut

Chiar dacă medicii pun la îndoială medicina alternativă, apifitoterapeuții recomandă combinarea medicinei complementare cu medicina clasică. Se poate ca odată ce antibioticul se selectează corect, cu antibiograma, propolisul-miere să fie ales corect și atunci apare efectul de sinergie. Unele studii arată că dacă se utilizează propolis împreună cu antibiotic, se pot obține rezultate mult mai bune. Propolisul și antibioticul se pot susține reciproc.

,,Putem să avem o stare de bine prin anumite metode, dar atunci când lucrurile devin serioase, când avem de-a face cu o boală, e atât de important să ajungi la un specialist care să te trateze cu metode verificate.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Metode de înfrumusețare tradiționale vs. metode de înfrumusețare dermatologice. Cum se pot completa cele două abordări
Metode de înfrumusețare tradiționale vs. metode de înfrumusețare dermatologice. Cum se pot completa cele două abordări
Metode de înfrumusețare tradiționale vs. metode de înfrumusețare dermatologice. Cum se pot completa cele două abordări
Proprietățile medicinale ale ceaiului de tei. Ce beneficii și riscuri poate avea pentru sănătate
Proprietățile medicinale ale ceaiului de tei. Ce beneficii și riscuri poate avea pentru sănătate
Proprietățile medicinale ale ceaiului de tei. Ce beneficii și riscuri poate avea pentru sănătate
articol cu video
Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii. Când se intervine cu tratamentele moderne
Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii. Când se intervine cu tratamentele moderne
Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii. Când se intervine cu tratamentele moderne
Reclamă
PARTENERI
icon