Antena

Cauzele TGP și TGO mărite. De ce cresc transaminazele

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 februarie 2025, 07:57

TGP și TGO sunt două enzime hepatice mai cunoscute ca transaminaze care se găsesc în principal în ficat. Evaluarea acestora prin analize de sânge furnizează informații despre starea de sănătate a ficatului și ocupă un rol foarte important în diagnosticul bolilor hepatice. Citește despre cele mai frecvente cauze ale TGP și TGO mărite. 

Reclamă

Enzimele sunt un tip de proteine care accelerează diferite reacții chimice din organism. În cazul enzimelor hepatice, aceste reacții includ producerea bilei și a substanțelor care ajută la coagularea sângelui, descompunerea alimentelor și a toxinelor, precum și combaterea infecțiilor. 

Ce sunt TGP și TGO

Transaminazele nu sunt singurele enzime produse de ficat, dar sunt primele evaluate atunci când este suspectată o afecțiune hepatică. Ele sunt implicate în metabolizarea aminoacizilor și se împart în două tipuri: 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Transaminaza glutam piruvică (TGP)

Cunoscută și ca alaninaminotransferaza (ALT), această enzimă este prezentă predominant în ficat. Deși poate fi găsită în cantități mici și în rinichi, inimă, mușchi și pancreas, ea este un indicator specific pentru leziunile hepatice. Un nivel crescut al TGP este un semn mai clar al afectării ficatului;

Reclamă

Transaminaza glutamică oxaloacetică (TGO)

Cunoscută și ca aspartataminotransferaza (AST), această enzimă se găsește atât în ficat, cât și în alte țesuturi, cum ar fi inima, creierul și rinichii. Din acest motiv, nu este un indicator specific pentru funcția hepatică. Un nivel crescut al TGO poate indica și alte afecțiuni, cum ar fi infarctul miocardic acut sau leziunile musculare.

TGO și TGP sunt crescute din cauza inflamației ficatului

Dacă te întrebi ce apar TGP și TGO mărite, gândește-te că diverși factori pot afecta ficatul, de la infecții virale, consum de alcool și până la medicamente hepatotoxice. În urma unei astfel de probleme de sănătate, se produce o reacție inflamatorie care lezează sau distruge celulele hepatice sau hepatocitele. 

Reclamă

În mod normal, enzimele hepatice rămân prezente în cantități mici în sânge, deoarece se află în interiorul celulelor hepatice. Concentrațiile normale din sânge sunt:

  • TGP: între 7 și 55 unități pe litru (U/L);
  • TGO: între 8 și 48 U/L. 

Aceste valori pot varia în funcție de laboratorul care efectuează testul. Intervalul de referință considerat relevant este cel oferit de laboratorul la care s-a efectuat testarea. 

Când hepatocitele se deteriorează, membranele lor se rup și conținutul celular, inclusiv enzimele TGP și TGO, se eliberează în fluxul sangvin.

Nivelul acestor enzime crește semnificativ pe măsură ce inflamația afectează un număr tot mai mare de celule hepatice. Prin urmare, creșterea TGP și TGO este un semnal de alarmă.

Cele mai frecvente cauze ale transaminazelor TGP și TGO mărite

Enzimele hepatice crescute indică o inflamație a ficatului care poate fi cauzată de boli hepatice și alte afecțiuni medicale, medicamente și infecții, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Cele mai frecvente cauze ale TGP și TGO mărite sunt:

  • steatoza hepatică sau boala ficatului gras, inclusiv cea cauzată de consumul de alcool și cea non-alcoolică. Acumularea de grăsimi în ficat poate cauza inflamații;
  • hepatitele A, B, C, hepatita alcoolică și hepatita autoimună;
  • anumite medicamente, precum cele pentru scăderea colesterolului (statinele) și paracetamolul;
  • hemocromatoza, o afecțiune în care fierul se acumulează în exces în organism și se depune în diferite organe şi ţesuturi;
  • unele suplimente alimentare pe bază de plante și vitamine, precum ceaiul de tătăneasă, fierul și vitamina A.

Alte cauze ale creșterii enzimelor hepatice includ:

  • deficitul de alfa-1 antitripsină, o proteină produsă de ficat;
  • cancerul;
  • boala celiacă;
  • ciroza hepatică;
  • anemia hemolitică;
  • sindromul metabolic;
  • afecțiuni musculare, precum polimiozita;
  • boli tiroidiene;
  • boala Wilson;
  • colangita sclerozantă primară;
  • ciroza biliară primară.

Simptomele cauzate de TGP și TGO mărite

Majoritatea persoanelor care au transaminazele mărite nu prezintă simptome. Dacă afectarea ficatului este cauza creșterii TGP și TGO, pot apărea simptome precum:

  • dureri abdominale;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • senzație de greață și vărsături;
  • urină închisă la culoare;
  • oboseală nejustificată;
  • senzații de mâncărimi ale pielii;
  • icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor);
  • scaune deschise la culoare.

Ce înseamnă când doar TGP este mărită

Transaminaza glutam piruvică sau TGP este o enzimă prezentă într-o cantitate mai mare în celulele hepatice decât TGO. Atunci când doar TGP este mărită, aceasta poate însemna că există o problemă specifică legată de ficat. 

De obicei, nivelul crescut al TGP indică o inflamație hepatică, iar aceasta poate fi cauzată de:

  • hepatitele virale sau hepatita autoimună;
  • ficatul gras;
  • consumul excesiv de alcool;
  • medicamentele hepatotoxice.

Pentru o evaluare corectă a cauzelor TGP și TGO mărite, sunt necesare și alte analize de laborator și investigații suplimentare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Există fructe care regenerează ficatul? Adevărul despre alimentația celor cu boli hepatice
Există fructe care regenerează ficatul? Adevărul despre alimentația celor cu boli hepatice
Există fructe care regenerează ficatul? Adevărul despre alimentația celor cu boli hepatice
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Reclamă
PARTENERI
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat
Rețete Fel De Fel
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat sunt o variantă modernă și delicioasă a celebrelor fursecuri italienești crocante. Au o aromă profundă și o textură irezistibilă. Cuvântul biscotti vine din latinul bis coctus, care înseamnă copt de două ori. Este o tehnică folosită pentru a prelungi durata de viață a fursecurilor. Originea biscotti este legată de regiunea Prato din Toscana, unde versiunea clasică era făcută cu migdale întregi. Datorită texturii lor uscate și crocante, biscotti au fost ideali pentru a fi păstrați pe termen lung, de la proviziile marinarilor până la gustările monahilor. În timp, biscotti s-au răspândit și au fost adaptați în diverse variante. Pot fi îmbogățiți cu fistic, fructe confiate, ciocolată, condimente sau diverse nuci. Rețeta de față aduce o notă bogată și decadentă, potrivită atât pentru un desert elegant, cât și pentru înmuiat într-un cappuccino sau vin dulce (vin santo), după tradiția italiană. Descoperă și rețeta clasică de biscotti toscani cu migdale. Descrierea rețetei de biscotti cu alune și ciocolată în aluat Acești biscotti păstrează forma clasică de felii tăiate oblic dintr-un baton copt de două ori. Însă adaugă un strat de savoare prin combinația între alune prăjite și ciocolată încorporată în aluat. Sunt crocanți, dar nu duri. Au o culoare bogată de cacao, un parfum intens și o consistență ușor mai fină decât biscotti clasici cu bucăți de ciocolată. Alunele de pădure întregi sau tocate adaugă textura crocantă perfectă. Sunt un deliciu elegant pentru iubitorii de ciocolată! Sunt perfecți pentru a fi înmuiați în cafea sau chiar în lapte cald. Tot din bucătăria italiană îți mai recomandăm să încerci rețeta de biscuiți Amaretti. Este o rețetă de biscuiți pe bază de migdale măcinate fin sau făină de migdale. Biscuiții ies foarte fragezi și aromați și pot fi consumați ca atare sau folosiți în diverse rețete de prăjituri și torturi. Din bucătăria ungurească și cea austriacă îți recomandăm rețeta de biscuiți Preckedli. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de biscotti cu alune și ciocolată în aluat.
icon