La nivelul pielii, se pot manifesta unele simptome, care pot indica o problemă de sănătate a ficatului. Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre semnele bolilor de ficat pe piele.
Adrian Săftoiu a discutat despre principalele semne ale bolilor de ficat, care pot sugera prezența unei boli de ficat, a exemplificat cu ajutorul unui model în cadrul emisiunii cum se manifestă, a precizat ce analize se fac pentru a le identifica și a vorbit despre incidența hepatică la nivel global.
Semnele bolilor de ficat pe piele
Bolile de ficat se pot manifesta prin mai multe simptome vizibile, care pot apărea în diferite zone ale organismului. Dacă le observi, este important să ceri consultul unui medic pentru a preveni și trata eventuale afecțiuni.
Cu ajutorul unui model, în cadrul emisiunii MediCOOL, au fost exemplificate o serie de semne pe piele, care pot indica unele probleme de sănătate.
Steluțe cutanate vasculare
Multe dintre semnele cutanate ale afecțiunile hepatice apar pe bust. În general, apar semne pe piele, în cazul bolilor hepatice avansate. Bolile hepatice precoce, de obicei, nu au semne cutanate.
Steluțele cutanate vasculare apar când ficatul începe să sufere. Unul dintre semnele cirozei hepatice indică deja o boală hepatică avansată. În acest caz, ficatul este deja modificat și are foarte multă fibroză, mai exact foarte multă depunere de fibre de colagen și un anumit tip de noduli de regenerare. În situația aceasta, se manifestă ca simptome, aceste steluțe cutanate vasculare. Termenul în engleză este de „spider angiomas”, deoarece arată exact ca o specie de păianjeni.
Steluțele cutanate vasculare se pot observa foarte ușor la nivelul pielii. Dacă se pune puțină presiune fix pe porțiunea centrală, fluxul de sânge dispare în periferie. Deci fluxul de sânge are o direcție din centru către periferie.
-Dacă observi că ai aceste simptome, ce poți face?
-Unul dintre mituri este că steluțele vasculare apar numai în ciroza hepatică. Acestea nu apar numai în ciroza hepatică. Se pot observa inclusiv: în alte afecțiuni, în sarcină sau la pacientele care iau contraceptive orale. Este preferabil un consult de medicină internă sau de gastroenterologie, alături de unul dermatologic pentru a stabili un diagnostic. Semnele cutanate întotdeauna pot să ascundă mai multe probleme de sănătate. În această situație, este important să fie examinate cu atenție, poate chiar dermatoscopic.
-Ce analize ar trebui să facă un pacient pentru a stabili dacă ficatul îi funcționează bine?
-Analizele sunt destul de simple, începând cu determinarea unor enzime, care pot crește prin degradarea celulelor hepatice. De exemplu, transaminazele sunt alte enzime de colestază, care se produc prin obstrucția căilor biliare. Este important ca întotdeauna să se ia în considerare anumite cauze și să se efectueze un screening al hepatitelor cronice pentru că acestea sunt foarte frecvente în lume, în special în România și în țările din Europa de Est.
,,Am găsit un review recent publicat în Nature. Pe hartă, cu culori sunt reprezentate cauzele. Cu roșu este etiologia alcoolică. Este foarte mult roșu și în țările din Europa de Vest, în țările din Europa de Centrală, în țările din Europa de Est, în Rusia și în China, inclusiv în România.”
– Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog
,,Motivul principal al cirozei hepatice în România este de cauză alcoolică, mai exact din cauza consumului excesiv de alcool.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Echimoze
Un alt semn important al cirozei hepatice sunt echimozele, mai exact vânătăile. Acestea nu se manifestă numai în regiunea superioară a toracelui și pot fi considerate, în general, printre semnele bolilor de ficat pe piele. De exemplu, când te lovești în casă, de un scaun sau de o ușă apare o zonă, care inițial este neagră. Prin degradarea hemoglobinei se transformă treptat, devine violacee, după aceea galbenă, verde, până când dispare.
Toate persoanele au vânătăi la un moment dat. Aceasta nu înseamnă că este un fenomen patologic sau o boală. Problemele apar când se întâmplă prea des și spontan. Practic, se dezvoltă fără ca pacienții să se lovească. În această situație, echimozele sunt caracteristice bolilor hepatice și altor boli la pacienții, care iau tratamente cu anticoagulante. Din acest motiv, necesită investigate.
Icter
Icterul presupune o colorație în galben a tegumentelor și a sclerelor pacienților. Pacienții observă când se uită în oglindă dimineața că au sclerele, mai exact părțile albe ale ochilor, colorate în galben.
Icterul nu este numai un semn de boală hepatică. Acesta poate ascunde multe probleme de sănătate și poate fi un semn de patologie absolut benignă, că nu întotdeauna indică un semn de afectare gravă.
,,În general, când apare icterul pacienții trebuie să consulte un medic pentru că trebuie explorat.”
– Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog
Metode de prevenție a bolilor de ficat
Pentru a preveni bolile de ficat se pot aplica mai multe măsuri. În primul rând, se recomandă abstinența de la alcool. Cantitatea acceptată de alcool este de aproximativ 30 de grame de alcool la bărbați și 20 de grame la femei pe zi. Aceasta înseamnă maxim un pahar, iar consumul nu trebuie să fie zilnic.
Pentru prevenție, este necesar un screening viral pentru a identifica pacienții, care sunt asimptomatici. În această situație, se fac analize de sânge, pentru a vedea dacă există o boală hepatică virală.
Alimentația ocupă un rol foarte important în menținerea sănătății ficatului. Steatoza hepatică, mai exact încărcarea grasă a ficatului, și obezitatea sunt, de asemenea, doi factori semnificativi.
Steatoza hepatică poate evolua către inflamație, către steatohepatită metabolică, care nu este neapărat alcoolică. Lăsată netratată, poate deveni ciroză.
-Se observă în lume o creștere a incidenței hepatice de etiologie alimentară. Unde este cauza principală la un pacient care nu bea, nu are virus hepatitic B sau C, dar, totuși, ajunge să aibă steatoză sau ciroză, din cauza alimentelor pe care le mănâncă exclusiv?
-Există o creștere a incidenței hepatice pentru că este o epidemie de obezitate în toată lumea. Se observă începând cu Statele Unite ale Americii, unde cifrele sunt și mai mari decât în Europa de Vest și Europa de Est. Există un gradient Nord-Sud, în țările mediteraneene este mult mai bine, sunt mai puține cazuri de ciroză de cauză metabolică.
,,Ca rezumat, evitați consumul de alcool, mergeți la analize pentru a vedea dacă aveți un risc în plus, o hepatită care poate fi tratată și mare atenție la ceea ce mâncați, la greutatea în plus, care pune o greutate un plus și pe ficat și poate să ducă la o astfel de steatoză.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.