Efectele schimbărilor bruște de vreme asupra sănătății. Cum le poți gestiona

Publicat: 9 februarie 2024, 06:31

Diferențele bruște de temperatură pot crește riscul de a contracta boli, de aceea poate fi util să afli de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face pentru a le preveni. Citește despre efectele schimbărilor bruște de vreme asupra sănătății.

Schimbarea temperaturii nu cauzează îmbolnăvire, dar schimbările condițiilor meteorologice te pot predispune la afecțiuni. Acestea implică mai mulți factori, care îți pot slăbi sistemul imunitar, mai ales dacă nu iei măsuri pentru a te proteja de acestea.

Efectele schimbărilor bruște de vreme asupra sănătății

Iarna aduce un aer mai rece și uscat, care usucă membranele mucoase și care poate permite virusurilor să ajungă mai repede în corp. Fisurile din membranele mucoase pot permite acestor virusuri să rămână și să circule prin organism, potrivit Cleveland Clinic.

Când aerul devine mai rece, îți slăbește sistemul imunitar, ceea ce te poate predispune la infecții. Pe lângă expunerea la aer rece, se prelungește expunerea la persoane bolnave. Odată cu scăderea temperaturilor, apare tendința de a sta în spații închise, pentru perioade mai lungi de timp, în jurul mai multor oameni. Acest comportament favorizează răspândirea bolilor.

În general, marea majoritatea a alergiilor reprezintă o problemă pe tot parcursul anului. Totuși, există alergii sezoniere care apar toamna, când temperaturile scad pentru prima dată. Ambrozia este cel mai frecvent alergen de toamnă. Alte plante, cum ar fi pelinul, pot răspândi polen, care declanșează alergii când este vreme mai rece.

Totodată, creșterile bruște de temperatură pot fi la fel de dăunătoare pentru sănătate precum scăderile bruște. Acestea pot ridica la fel de mult riscul de transmitere a bolilor.

Infecții și boli ale tractului respirator superior

Efectele schimbărilor bruște de vreme asupra sănătății includ slăbirea imunității. Dacă nu porți suficiente straturi de haine, temperatura corpului scade. Dacă porți prea multe straturi, te poți supraîncălzi. Acest obicei îți poate afecta răspunsul imunitar și poate favoriza instalarea infecțiilor la nivelul căilor respiratorii superioare.

Gripă și răceală

Când vremea se îmbunătățește temporar, oamenii au tendința de a relua întâlnirile și activitățile de grup. În această situație, dacă o persoană se îmbolnăvește de răceală sau gripă, se poate ca persoanele prezente să ia virusul pe calea aerului.

De asemenea, poți încerca remedii naturiste pentru a trata răceala și gripa precum: turmeric, ghimbir, ceai de soc sau miere. Acestea te pot ajuta să gestionezi simptomele în mod natural.

Leziuni musculare și articulare

Efectele schimbărilor bruște de vreme asupra sănătății includ favorizarea riscului de leziuni musculare și articulare. Când vremea se încălzește, oamenii își doresc să petreacă mai mult timp în aer liber. O activitate fizică intensă și bruscă asupra mușchilor și articulațiilor care au stat pe loc în lunile reci de iarnă poate favoriza apariția rănilor.

Alergii sezoniere la polen

Atunci când temperaturile cresc în mod neașteptat, se poate ca florile să înflorească mai devreme. Din acest motiv, acestea pot elibera brusc o cantitate mare de polen, ceea ce poate agrava alergiile sezoniere în cazul persoanelor mai sensibile, conform Piedmont.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI