Efectele dependenței de cafea. Cum apar simptomele

Publicat: 8 aprilie 2024, 12:15

Consumul constant de cafea ridică frecvent numeroase controverse deoarece multe persoane se întreabă dacă această băutură poate provoca dependență sau sevraj. Carina Cosăreanu, psihoterapeut, specialist în adicții, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 7, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre efectele dependenței de cafea.

Carina Cosăreanu a explicat cum acționează cafeaua în organismul uman, a vorbit despre simptomele pe care le determină reducerea sau excluderea consumului, a expus de ce este considerată a fi cafeaua un drog și a menționat care sunt simptomele sevrajului la această băutură.

Efectele dependenței de cafea

Subiectele asociate cafelei se dezbat frecvent deoarece aceasta se prepară și se consumă pe scară largă. Foarte multe persoane spun că un consum regulat al cafelei face din această substanță un drog. Din acest motiv, poate duce la dezvoltarea unei dependențe.

-Este cafeaua un drog?
-Da. Organizația Mondială a Sănătății consideră cafeaua un drog ușor.

În marea majoritate a cazurilor, dacă persoanele consumatoare uită să o bea, au șanse mari să simtă o stare de rău. Se poate instala o ușoară iritabilitate, atunci când se așteaptă sau se întârzie momentul consumului de cafea.

Efectele dependenței de cafea pot varia în funcție de corpul fiecărei persoane în parte. Pe lângă aceasta, unele persoane pot simți că au o stare de spirit mai negativă. Pot avea senzația că sunt lipsite de energie, alături de simptome neplăcute la nivelul capului, cum ar fi o tensiune.

,,Este posibil să existe o ușoară iritabilitate, atunci când așteptăm sau întârziem momentul consumului de cafea.” – Carina Cosăreanu, psihoterapeut

Efectele sevrajului la cafea

Sevrajul cauzat de întreruperea sau renunțarea completă la consumul de cafea provoacă mai multe simptome neplăcute în organism. Te poate face să te simți iritat, îți poate provoca dureri de cap, poți avea o senzație de presiune, poți simți o stare de apatie, te poți confrunta cu o stare de tristețe și poate chiar crește senzația de anxietate.

-Ce se întâmplă în creier atunci când renunți brusc la cafea și începe să determine astfel de stări?
-Cafeaua are un efect asupra sistemului nervos și crește secreția de dopamină. Secreția de dopamină este în strânsă legătură cu sistemul de recompense, ceea ce te face să ai o stare de spirit mai bună în momentul în care o bei.

Efectele dependenței de cafea îți pot afecta desfășurarea activităților zilnice, atunci când o scoți din alimentație. Cafeaua este considerată un drog ușor pentru că atunci când oprești consumul, îți cauzează o stare de rău. Totodată, chiar dacă se încadrează în categoria drogurilor ușoare, acest aspect nu înseamnă că un consum regulat de cafea poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Dimpotrivă, acest obicei poate deveni benefic dacă îl urmezi cu moderație.

De asemenea, cafeaua are beneficii pentru sănătate recunoscute. Printre acestea se regăsesc o ușoară întârziere a îmbătrânirii și o mai mare activitate neuronală. Conform mai multor studii, s-ar putea susține că ar exista o legătură între consumul de cafea și întârzierea dezvoltării simptomelor anumitor boli, cum ar fi boala Alzheimer.

,,Faptul că e considerat un drog ușor, nu înseamnă că ne face rău consumul de cafea.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI