De ce îți asigură energie cafeaua. Efectele acestei băuturi asupra organismului

Publicat: 6 aprilie 2024, 13:10

Cafeaua este printre cele mai consumate băuturi de pe planetă datorită aromei și capacității de a-ți oferi energie pe parcursul zilei. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre efectele cafelei, în episodul 7, din sezonul 6, la MediCOOL. Află de ce îți asigură energie cafeaua.

Mihail Pautov a prezentat compoziția cafelei, a explicat ce acțiune are asupra creierului pentru a crește nivelurile de energie și a discutat despre beneficiile pe care le aduce această băutură asupra organismului.

De ce îți asigură energie cafeaua

Cafeaua este o băutură pe care o consumă miliarde de oameni. Aceasta oferă energie și te ajută să rămâi în stare de veghe, deși are 0 calorii. Poate fi foarte utilă pentru persoanele care lucrează până la ore târzii deoarece le poate scăpa de senzația de somnolență.

Compoziția cafelei îți asigură mai multă energie. Pentru a forma energie, organismul are nevoie de oxigen și glucoză. Din momentul în care te trezești dimineața și pe parcursul zilei, moleculele de ATP, adenozin trifosfat, ard în corp în mod continuu. Ele se aprind și dau această energie care se consumă. Odată ce această energie se consumă rămâne un reziduu, care poartă denumirea de adenozină.

Adenozina se acumulează în creier. În interiorul creierului, există receptori pentru adenozină. Aceste molecule de adenozină se fixează de receptori, de aceea creierul simte oboseală. Pe durata somnului, adenozina începe să se curețe, astfel încât ATP-ul și energia se refac.

Dacă te întrebi de ce îți asigură energie cafeaua, ia în calcul că atunci când o bei, aceasta funcționează ca un antagonist de receptori de adenozină. Ea nu dă energie, dar când se acumulează în creier, nu-ți permite să te simți obosit. Toată adenozina se acumulează în creier, nu se metabolizează și nu se fixează de receptori.

Efectul cafelei trece și toată adenozina se fixează din nou aici. Din acest motiv, se recomandă ca seara să eviți s-o consumi.

,,Cafeaua te face, de fapt, să nu simți că ești obosit.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ce efecte are cafeaua asupra organismului

Când vrei să știi de ce îți asigură energie cafeaua, gândește-te că este benefică pentru organism, dacă o consumi cu moderație. Aceasta poate avea o serie de proprietăți medicinale, dar o parte dintre acestea sunt printre cele mai importante.

  1. Cafeaua crește numărul de receptori ai dopaminei în creier. Dopamina se găsește în creier și are nevoie de receptori pentru a fi captată.
  2. Cafeaua este întăritor. La aproximativ o jumătate de oră după ce bei cafea simți o stare de bine. Creierul procesează și în subconștient asociază cafeaua cu această stare. Din acest motiv, o băutură amăruie poate părea foarte bună și poate fi asociată cu activitatea pe care ai făcut-o în ultima jumătate de oră. De exemplu, în cazul studenților, poate fi foarte benefic să bea o cafea după ce învață. După o oră în care înveți, cafeaua funcționează ca un întăritor. Practic, te ajută să memorezi mai mult din acea informație și să-ți placă activitatea în sine.
  3. Conform unui studiu, o ceașcă cu cafea scade cu 8%, riscul de a dezvolta depresie.
  4. Cafeaua crește performanța sportivă. Consumul a 3 cești îmbunătățește performanța sportivă cu 7%, potrivit unui studiu efectuat pe maratoniști.
  5. Cafeaua crește expresia de GLP 1. Aceasta oferă o ușoară senzație de sațietate. Oamenii care beau cafea reușesc să piardă mai ușor în greutate.
  6. Cafeaua are efecte anticancerigene. Foarte multe studii au arătat cum cafeaua a scăzut riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer.
  7. Cafeaua reduce riscul de a apariție al unui accident vascular cerebral și diminuează în general mortalitatea din orice cauză.
  8. După ce afli de ce îți asigură energie cafeaua, ia în considerare că oamenii care consumă cafea au un risc de 15% mai mic de a muri din orice cauză.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI