Efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului. Ce poți face pentru a le ameliora

Publicat: 6 octombrie 2024, 07:28

Stările de stres care apar zilnic pot avea un impact negativ asupra calității somnului, ceea ce-ți poate împiedica odihna pe parcursul nopții. Elena Iorga, psihoterapeut, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului.

Elena Iorga a explicat de ce metodele folosite de majoritatea persoanelor pentru a adormi nu funcționează, a discutat despre cercurile vicioase care provoacă tulburări de somn și a oferit câteva sfaturi pentru a avea un somn odihnitor chiar dacă suferi din cauza stresului.

Efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului

Perioadele de stres te pot împiedica să te odihnești noaptea. Atunci când nu reușești să dormi, insomnia poate provoca o stare de stres, iar starea de stres poate cauza insomnie. Astfel, poți intra într-un cerc vicios pe termen lung.

Incapacitatea de a te odihni suficient noaptea este un disconfort puternic. Din acest motiv, mulți oameni încep să se simtă foarte stresați, mai ales dacă a doua zi au de desfășurat o activitate importantă. În plus, când se prelungește pe o perioadă lungă de timp îi poate face să se îngrijoreze la gândul că pot suferi de o boală. Însă, cu cât se consumă mai mult pe plan emoțional pentru că nu se odihnesc, cu atât le este mai dificil să adoarmă.

-Cum îți dai seama că stresul este cauza insomniilor?
-Nu doar stresul este cauza insomniilor. Stresul este factorul declanșator de început. De obicei, când oamenii își dau seama că suferă din cauza stresului, încep să depună tot mai mult efort pentru a scăpa de această stare. De exemplu, o parte dintre aceștia încearcă să se liniștească numărând sau recurg la o tehnică de meditație. Toate acestea au cu scopul de a-i face să adoarmă.

De asemenea, dacă nu dormi o noapte poți încerca câteva sfaturi simple pentru a face față mai bine celei de-a doua zi, cum ar fi să devii mai activ fizic sau să te expui la lumina soarelui.

Metode de ameliorare a stresului pentru un somn odihnitor

Somnul este un proces care presupune relaxare. De cele mai multe ori, oamenii recurg la metode de gestionare care presupun control și intră într-un paradox. În general, nu poți depune efort pentru a te relaxa deoarece efectul devine contrar. Atunci se creează un cerc vicios, care susține efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului. Stresul în sine nu mai provoacă tulburarea de somn. Însă, toate gândurile, emoțiile și senzațiile fizice cu care aceștia se luptă, alimentează cercul vicios.

,,Te chinui să adormi, te chinui să te destresezi, dar chinul acela te stresează mai rău în final.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Soluția nu este să îndreptăm lucrurile, ci să le acceptăm așa cum sunt.”

– Elena Iorga, psihoterapeut

Există un studiu care a evaluat calitatea somnului la români și susține că peste 60% spun că stresul îi împiedică să doarmă. Somnul poate deveni mai relaxant dacă se diminuează nivelurile de stres pe parcursul zilei.

Efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului pot fi combătute dacă înveți să abordezi altfel problemele cotidiene. Ceea ce faci noaptea când te lupți cu gândurile și lipsa de somn, este o continuare a ceea ce faci în timpul zilei. Modul în care gestionezi toate problemele în stare de veghe te face să continui cu aceeași atitudine noaptea.

,,Aș vrea să rămânem la final cu această recomandare. Să acceptăm lucrurile și să nu mai încercăm să controlăm acele gânduri. Să ne ancorăm în prezent și să încercăm să ne simțim corpul. De fapt, majoritatea meditațiilor ghidate pentru somn ne ajută să ne întoarcem în corp, să simțim umerii, mâinile, picioarele. Aceasta ne aduce în prezent la relaxare și acceptare. Ne separă de grijile pe care le-am avut pe parcursul zilei și sper că în acest fel, făcând asta o să reușiți să adormiți, să aveți un somn odihnitor și care să vă regenereze din toate punctele de vedere.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Obiceiuri care îți afectează somnul. Ce te împiedică să te odihnești corespunzător
Obiceiuri care îți afectează somnul. Ce te împiedică să te odihnești corespunzător
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat
PARTENERI