Dacă încerci să-ți estompezi cearcănele, este important ca înainte să stabilești cărui tip aparțin. Monica Păun, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre tipuri de cearcăne.
Monica Păun a explicat care sunt particularitățile fiecărui tip de cearcăne, a prezentat câteva teste simple pe care le poți face singur acasă pentru a le putea deosebi și a oferit sfaturi simple și accesibile pentru a le ameliora.
Tipuri de cearcăne
Pentru a putea trata corespunzător cearcănele, este de preferat ca mai întâi să înveți să le identifici. Te poți folosi de două teste cu ajutorul cărora poți stabili ce tip ai. Există foarte multe tipuri de cearcăne, de aceea ai nevoie să folosești aceste metode de diferențiere.
,,Sunt două teste în care poți vedea ce tip de cearcăne ai.”
– Monica Păun, medic dermatolog
Primul test se poate efectua cu lumina telefonului mobil. Sunt anumite cearcăne denumite constituționale. În acest caz, structura osoasă a feței poate determina un efect de con de umbră. Drept urmare, acestea pot apărea fals pigmentate. Practic, nu ai cearcăne, doar adâncituri în zona ochilor, care pigmentează zona.
Dacă pui o lumină deasupra capului și observi că se accentuează culoarea în zona cearcănelor, atunci acestea se asociază cu structura osoasă. Dacă ai cearcăne de hiperpigmentare, umbra o să aibă o nuanță maronie.
Al doilea test implică ciupirea ușoară a pielii cearcănelor. Dacă își păstrează culoarea înseamnă că este un efect de umbră. Persoanele cu o nuanță mai maronie în jurul ochilor prezintă cearcăne încă din copilărie. Aceste tipuri de cearcăne sunt constituționale.
De asemenea, există cearcănele asociate cu consumul excesiv de sare. Uneori, oamenii au tendința de a consuma o cantitate prea mare de sare, ceea ce poate cauza umflarea ochilor.
În zona ochilor se găsesc foarte multe ligamente și grăsime. Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire de pe toată suprafața corpului. Astfel, prin transparența sa se pot vedea chiar și modificările pigmentare. În plus, deshidratarea provocată de alcool poate determina pliuri sub ochi.
Exemple de cearcăne și metode de tratament
În general, cearcănele apar din cauza lipsei somnului, însă pot avea la bază mai multe cauze care se asociază stilului de viață. Fiecare tip de cearcăne are propriile sale caracteristici și metode de gestionare.
De exemplu, cele formate dintr-o combinație de hiperpigmentare, nuanță maronie a pielii și umflare pot indica o alimentație bogată în sare, dacă are formă de grăsime herniată. Pe măsură ce organismul înaintează în vârstă, din cauza gravitației, musculatura se slăbește, de aceea poate apărea o herniere a grăsimii.
Printre aceste tipuri de cearcăne este cel în care sunt hiperpigmentate, mai precis maronii. Acestea pot apărea încă din copilărie. Pentru a le ameliora, se pot folosi produse pe bază de vitamina C, cafeină aplicată local și oxid de vitamina K. Dacă nu se dovedesc atât de eficiente produsele locale, medicul dermatolog poate recomanda administrarea de injectabile.
,,Există multe tipuri de cearcăne și multe soluții pentru aceste tipuri de cearcăne. Adresați-vă medicului dermatolog dacă aveți cearcăne și vreți să scăpați de ele și dormiți suficient pentru a nu le accentua.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.