Prunele uscate sunt printre cele mai populare gustări, mai ales în rândul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată, datorită gamei largi de rețete simple în care se pot adăuga. Citește despre efectele consumului de prune uscate.
Prunele au în compoziție antioxidanți care îți pot proteja sănătatea, pot menține sănătatea oaselor și pot avea un rol în gestionarea unei greutăți optime. Fructele uscate asigură o sursă bună de nutrienți, de aceea se pot folosi pentru a completa o dietă echilibrată.
Efectele consumului de prune uscate
Prunele uscate prezintă un profil nutritiv bogat în substanțe esențiale. Printre acestea se pot regăsi: vitamina K, proteine, sodiu, potasiu, compuși fenolici, fibre și alți carbohidrați. Se pot include într-o varietate de rețete culinare, cum ar fi: găluște, prăjituri, plăcintă și fursecuri.
Alături de numeroasele beneficii pentru sănătate, prunele uscate pot avea unele efecte adverse, cum ar fi: tulburări digestive, interacțiuni cu medicamente de subțiere a sângelui sau alergii. În plus, pot avea efecte laxative deoarece au în compoziție un tip de zahăr natural denumit sorbitol.
Pot susține gestionarea unei greutăți optime
Efectele consumului de prune uscate pot ocupa un rol în gestionarea unei greutăți optime. Acestea pot oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei. Consumul constant de prune uscate poate atenua senzația de foame și poate reduce nevoia de a consuma alimente între mese.
Pot sprijini sănătatea intestinală
Prunele uscate pot contribui la menținerea sănătății microbiomului intestinal. Microbiomul intestinal include o varietate de microorganisme, cum ar fi fungii, bacteriile și virusurile, care trăiesc în sistemul tău digestiv. Microbiota, mai exact microbii specifici din tractul gastrointestinal, se modifică sub forma unui răspuns la alimentele pe care le consumi și a modului în care le prepari, potrivit Health.
Pot proteja sănătatea oaselor
Efectele consumului de prune uscate pot proteja sănătatea oaselor în special datorită compușilor fenolici, vitaminei K și potasiului. Acestea pot sprijini formarea oaselor și pot preveni pierderea de masă osoasă prin influențarea căilor care afectează celulele osoase. Pot reduce atât stresul celular, cât și inflamația, doi factori care pot afecta sănătatea oaselor.
Pot reduce nivelul de colesterol din sânge
Nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral. Nivelurile ridicate de colesterol LDL, mai exact de lipoproteine cu densitate joasă, pot provoca acumularea plăcii de aterom în artere, ceea ce poate determina întărirea și îngustarea acestora.
Placa de aterom poate încetini sau bloca fluxul de sânge către inimă, ceea ce poate diminua nivelul de oxigen transporat către mușchiul inimii. Astfel, poate apărea angina pectorală, mai exact durere în piept, sau un atac de cord dacă fluxul sanguin se blochează complet. Consumul de prune uscate poate contribui la reglarea nivelului de colesterol din sânge, de aceea îi poate preveni acumularea.
Pot scădea riscul de a dezvolta diabet de tip 2
Consumul de fructe integrale, cum ar fi prunele uscate, se poate asocia cu un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Aceasta se poate datora conținutului lor ridicat de fibre, nivelurilor crescute de substanțe fitochimice și prezenței micronutrienților în compoziție. Chiar dacă au un gust dulce, prunele uscate nu provoacă creșterea nivelului de zahăr din sânge și a insulinei, spre deosebire de alte alimente dulci, conform BBC Good Food.
Pot ameliora constipația
Consumul de prune uscate poate sprijini digestia și motilitatea intestinală. Aceasta ar putea ajuta la ameliorarea constipației sau la susținerea regularității mișcărilor intestinale. Prunele uscate pot fi mai eficiente decât fibrele de psyllium pentru îmbunătățirea frecvenței și consistenței scaunelor. Efectele consumului de prune uscate pot ameliora constipația.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.