Cireșele sunt fructe cu un conținut bogat în numeroase substanțe esențiale pentru sănătatea organismului. Acestea pot fi foarte benefice deoarece prezintă puține calorii și grăsimi. Citește despre efectele consumului de cireșe asupra sănătății.
Cireșele au concentrații ridicate de nutrienți esențiali, cum ar fi: vitamina C, potasiu și fibre, care sunt importanți pentru menținerea sănătății generale a organismului. Acestea te pot ajuta să-ți diversifici dieta pe parcursul verii.
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății
Anotimpul cald este sezonul cireșelor. Atunci au cea mai mare prospețime și cel mai puternic gust. Consumul sezonier asigură aroma fructelor și conținutul bogat în nutrienți. În plus, cireșele prezintă proprietăți hidratante, datorită conținutului ridicat de apă.
Practic, cireșele pot fi o gustare plăcută de vară ce poate contribui la susținerea unui nivel de hidratare optimă. Dacă vrei să fii sigur că-ți diversifici corect alimentația pe parcursul verii, poți cere sfatul unui nutriționist pentru a-ți oferi recomandări.
De asemenea, sucul de cireșe poate îmbunătăți acțiunea sistemului imunitar și poate combate durerea și inflamația cauzate de artrită. Aceste proprietăți se datorează antioxidanților denumiți flavonoide.
Pot susține recuperarea în urma antrenamentelor
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății pot fi utile în cazul practicării unui sport. Proprietățile antiinflamatoare ale cireșelor pot fi foarte eficiente în cazul sportivilor și persoanelor implicate în activități fizice intense. Pot diminua durerea și inflamația musculară după exercițiile fizice și pot contribui la accelerarea procesului. Totodată, pot susține performanța atletică.
Pot menține sănătatea inimii
Cireșele au un conținut bogat în compuși sănătoși pentru inimă, inclusiv antociani si flavonoide. Acești compuși pot diminua riscul de a dezvolta boli de inimă prin diminuarea inflamației, colesterolului și tensiunii arteriale. În plus, pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, conform NDTV.
Pot sprijini sănătatea digestiei
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății se caracterizează printr-o cantitate ridicată de fibre, substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Consumul de cireșe poate fi benefic pentru atenuarea constipației și poate fi util pentru asigurarea mișcărilor intestinale regulate. Mai mult, poate sprijini sănătatea generală a intestinelor.
Au proprietăți antiinflamatoare
Cireșele conțin compuși numiți antociani, care le asigură culoarea roșie puternică și le fac să acționeze ca antioxidanți puternici. Acești antioxidanți pot avea un rol în diminuarea inflamației în organism, ceea ce poate ameliora simptomele unor afecțiuni precum artrita.
Pot reduce tensiunea arterială
Combinarea sucului de cireșe cu sucul de fructe de pădure poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Acest efecte pot fi posibile datorită cantităților ridicate de compuși din plante numiți polifenoli, care pot asigura numeroase beneficii pentru sănătate. Sucul de cireșe poate contribui la echilibrarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge, potrivit BBC Good Food.
Pot îmbunătăți calitatea somnului
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății pot fi eficiente asupra somnului. Cireșele se regăsesc printre puținele surse naturale de alimente care au în compoziție melatonină, un hormon care reglează programul de somn. Consumul de cireșe sau suc de cireșe poate ajuta la echilibrarea ciclurilor somn-veghe, poate contribui la îmbunătățirea calității somnului și poate avea un rol în tratarea tulburărilor de somn cum ar fi insomnia.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.