Antena

Înțepăturile de insecte produc tot mai multe îmbolnăviri. Care sunt motivele

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 septembrie 2024, 07:40

Boli rare, potențial fatale, transmise de insecte se răspândesc în tot mai multe regiuni ale lumii. Febra Dengue, West Nile și alte boli provocate de înțepăturile de insecte au devenit frecvente în zone unde erau întâlnite rar sau deloc. Citește despre motivele acestui fenomen îngrijorător pentru sănătatea publică globală.

Reclamă

Boli considerate rare sau tropicale până nu demult se răspândesc acum în lumea întreagă, iar insectele sunt principalul vector de transmitere. Țânțarii și căpușele au o activitate în creștere, iar arealul de răspândire se extinde pe glob și devin o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică.

Bolile transmise prin înțepăturile de insecte 

Numeroase boli infecțioase care erau limitate la regiunile calde și umede au ajuns și în Europa în ultimii ani. Totodată, boli considerate rare în trecut sunt diagnosticate astăzi tot mai des ca urmare a creșterii răspândirii unor insecte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bolile infecțioase transmise prin înțepăturile de insecte care au devenit mai frecvente includ:

Febra West Nile

Virusul West Nile a fost identificat inițial în regiuni tropicale și subtropicale, dar s-a răspândit ulterior și în zonele temperate. Primele focare majore s-au înregistrat în Europa la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. 

Reclamă

În România, primul focar a fost raportat în 1996. Vectorul febrei West Nile este țânțarul comun (Culex pipiens). 

Febra Dengue

Cazurile de febră Dengue au crescut alarmant în ultimii 5 ani, semnalează un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dintre toate bolile virale transmise de țânțari, febra Dengue a avut cea mai rapidă răspândire din lume, iar specialiștii o consideră o amenințare globală pentru sănătatea publică.

Vectorii acestei boli virale sunt speciile de țânțari Aedes aegypti și Aedes albopictus, aceleași care transmit și virusurile Zika, respectiv Chikungunya. În formele severe, febra Dengue provoacă hemoragii grave şi poate fi fatală. 

Reclamă

Febra Chikungunya

O altă boală tropicală transmisă de aceiași țânțari care răspândesc Dengue, febra Chikungunya a fost detectată și în sudul Europei. Primele focare au fost raportate în Italia, în 2007. Ulterior, au fost identificate cazuri și în Spania și Franța.

Simptomele acestei boli virale includ febră, dureri articulare severe, umflarea articulațiilor, dureri musculare, dureri de cap, senzație de greață, oboseală și erupții cutanate.

Febra Zika

Boala cauzată de virusul Zika a fost identificată inițial în regiunile tropicale și subtropicale. În ultimii ani, febra Zika a fost raportată și în Europa și America de Nord, dar la persoane care au călătorit în zone endemice și s-au întors infectate.

Vectorii acestei boli sunt țânțarii din specia Aedes. Deocamdată, nu s-a confirmat transmiterea virusului Zika prin acești țânțari în Europa, dar prezența lor în zonele temperate ridică preocupări cu privire la o posibilă răspândire a bolii în viitor.

Boala Lyme

Această boală cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi este specifică regiunilor temperate. În ultimii ani, s-a observat o creștere a infectărilor în Europa (în special în zona centrală și de est) și America de Nord.

Bacteria care provoacă boala Lyme este transmisă de căpușele Ixodes infectate. Gravitatea bolii variază de la forme ușoare și tratabile, până la forme severe, care pot cauza complicații grave.

Malaria

Numărul de îmbolnăviri este în creștere în anumite regiuni, motiv pentru care malaria rămâne o problemă globală de sănătate publică. Boala infecțioasă este cauzată de paraziți din genul Plasmodium care se transmit la oameni prin înțepăturile țânțarilor infectați din genul Anopheles.

Dacă nu este tratată, malaria poate duce la complicații severe. Boala este endemică în multe părți ale Africii, Asiei, Americii Latine și Pacificului.

Febra Oropouche

Cunoscută și ca „febra leneșului”, febra Oropouche este o boală tropicală care se răspândește cu rapiditate în America de Sud și a fost semnalată recent inclusiv în Europa, dar fără a fi endemică. 

Vectorul principal este o specie de musculițe care înțeapă (Culicoides paraensis), dar care nu trăiește în Europa. Deocamdată, aici au fost raportate doar cazuri de import, legate de călători infectați în regiunile endemice.

Motivele pentru care înțepăturile de insecte provoacă mai multe îmbolnăviri

Numărul tot mai mare de îmbolnăviri cauzate de înțepăturile de insecte este pus de specialiști pe seama unor factori precum schimbările climatice, migrația și globalizarea. Acest fenomen este foarte îngrijorător, deoarece pune în pericol sănătatea publică globală.

Iată principalele motive pentru care bolile transmise de insecte sunt tot mai răspândite în lume:

Încălzirea globală

Încălzirea globală nu afectează doar oamenii, a explicat într-un interviu pentru CBS News directorul CDC, dr. Mandy Cohen. Ea „schimbă locurile în care trăiesc țânțarii și căpușele și, prin urmare, ce boli circulă în diferite regiuni. Vedem mai multe insecte, iar unele dintre aceste insecte devin rezistente la metodele noastre de control”, spune dr. Cohen.

Pe măsură ce temperaturile cresc în emisfera nordică, mediul devine propice pentru insecte precum țânțarii și căpușele. Verile mai lungi și iernile mai blânde le permit să se reproducă și să supraviețuiască o perioadă mai lungă de timp. Țânțarii pot migra și coloniza zone mai nordice sau aflate la altitudini mai mari.

„Căpușele nu mai mor iarna pentru că nu este suficient de frig, ceea ce face ca boala Lyme să se răspândească. Și, de asemenea, vedem alte boli transmise de căpușe, precum virusul Powassan, care încep să se răspândească. Este o consecință previzibilă, dar potențial fatală a schimbărilor climatice”, a declarat pentru site-ul de știri american Axios dr. Megan Ranney, decan al Yale School of Public Health.

Călătoriile și globalizarea

Oamenii călătoresc astăzi mai mult decât oricând, iar transportul bunurilor a ajuns la o scară fără precedent. Acești doi factori alimentează răspândirea bolilor transmise de insecte, spune dr. Michael Osterholm, directorul University of Minnesota’s Center for Infectious Disease Research and Policy.

De exemplu, cercetătorii cred că febra Oropouche, care este răspândită de țânțari, a fost adusă în Europa și SUA de călători care au fost în Cuba și America de Sud. Transmiterea locală nu a fost confirmată nici pentru febra Zika. 

Insectele pot fi transportate accidental prin comerțul internațional. Odată ajunse în medii favorabile, se pot înmulți rapid. Proliferarea deșeurilor (cauciucuri uzate și plastic vechi) poate crea, de asemenea, locuri ideale pentru reproducerea țânțarilor, mai spune dr. Osterholm.

Urbanizarea

Dezvoltarea urbană rapidă și defrișările modifică mediul natural și creează noi habitate pentru insecte. Extinderea orașelor forțează insecte precum țânțarii și căpușele să migreze în zone urbane și periurbane. Aici, temperaturile sunt de obicei mai ridicate decât în zonele rurale din cauza suprafețelor de beton, asfaltului și poluării. Temperaturile mai ridicate accelerează ciclul de reproducere al insectelor și le oferă condiții favorabile înmulțirii. 

Aglomerările urbane cresc riscul de contact cu insectele și facilitează răspândirea bolilor transmise de acestea, cum ar fi febra Dengue sau West Nile. În plus, sistemele de canalizare inadecvate și deșeurile creează medii favorabile pentru proliferarea insectelor. 

Rezistența la medicamente

În cazul malariei, pe lângă schimbările climatice care au extins arealul țânțarilor vectori Anopheles și au modificat sezonalitatea bolii, un alt factor contribuie la creșterea numărului de cazuri: rezistența la medicamente. 

Parazitul care cauzează forma cea mai severă de malarie a dezvoltat rezistență la medicamente antimalarice cum ar fi clorochina și artemisinina. În anumite regiuni ale lumii, tratamentul bolii a devenit mai dificil și mai puțin eficient din această cauză. De asemenea, țânțarii au dezvoltat rezistență la insecticidele utilizate în plasele de protecție, ceea ce îngreunează controlul lor. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
Ce este virusul West Nile. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Ce este virusul West Nile. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Ce este virusul West Nile. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Ce simptome are „febra leneșului”, boala tropicală care a ajuns și în Europa
Ce simptome are „febra leneșului”, boala tropicală care a ajuns și în Europa
Ce simptome are „febra leneșului”, boala tropicală care a ajuns și în Europa
Reclamă
PARTENERI
icon