Efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului. Virusul poate determina îmbătrânirea acestui organ vital

Publicat: 8 octombrie 2024, 13:43

Efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului pot duce la îmbătrânirea acestui organ vital în cazul pacienților care au suferit o formă severă a bolii. Două studii indică persistența unor tulburări cognitive pe termen lung, după vindecarea simptomelor.

Oamenii de știință au observat o afectare cognitivă foarte ușoară la pacienții tineri sănătoși la un an după ce au suferit de Covid, fără complicații. Cel de-al doilea studiu arată că creierele pacienților în vârstă, care au dezvoltat o formă severă a bolii, par că au îmbătrânit cu 20 de ani.

Efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului

Există două studii care arată că infecția cu virusul Covid-19 poate provoca îmbătrânirea creierului. Primul studiu a fost publicat la începutul lunii octombrie în The Lancet. Acesta a examinat oameni tineri, care au luat Covid-19. Al doilea studiu a fost publicat pe 23 septembrie în revista Nature Medicine, conform Adevărul. În acest caz, cercetătorii au evaluat persoane cu o vârstă medie de 54 de ani, care au fost internate cu forme de Covid-19 severe.

Ambele cercetări au arătat că infecția se poate să fi avut impact prelungit asupra capacităților cognitive. Simptomele s-au manifestat mai puțin la tineri. Însă, au fost mai accentuate în cazul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată, potrivit Le Monde.

Rezultatele studiului publicat în The Lancet susțin că o infecție ușoară cu SARS-CoV-2 Wildtype poate fi urmată de mici modificări ale cogniției și memoriei. Modificările pot persista cel puțin un an. În același timp, cauzele și implicațiile clinice ale acestor mici modificări rămân neclare pentru cercetători. Aceștia intenționează să extindă studiile pentru a afla mai multe despre efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului.

Studiul din revista Nature Medicine a fost condus de Universitatea din Liverpool alături de King’s College London și Universitatea din Cambridge, conform SciTechDaily. Acesta a demonstrat că la 12-18 luni după spitalizarea provocată de COVID-19, pacienții au avut funcția cognitivă mai slabă.

Oamenii de știință au corelat constatările cu un volum scăzut al creierului în zonele cheie ale scanărilor RMN. Cercetătorii le-au mai corelat cu nivelurile anormal de ridicate de proteine ​​din leziunile cerebrale, care au ajuns în sânge. Aceștia au încercat să explice de ce apar efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului.

Virusul Covid-19 poate determina îmbătrânirea creierului

Deficitele cognitive provocate de COVID-19 observate în studiul din revista Nature Medicine pot echivala cu 20 de ani de îmbătrânire. Totuși, cercetătorii punctează că au analizat pacienți care din cauza virusului au necesitat spitalizare. Din acest motiv, aceste rezultate nu ar trebui generalizate asupra tuturor persoanelor care au suferit de COVID.

Scara deficitului în toate abilitățile cognitive testate, legăturile cu leziunile cerebrale în scanările creierului și testele de sânge oferă cele mai clare dovezi până în prezent că formele severe de COVID pot avea un impact semnificativ asupra sănătății creierului și minții o perioadă mai lungă de timp după recuperarea în urma problemelor respiratorii.

Virusul Covid-19 circulă în mai multe variante, iar cele mai întâlnite sunt cele derivate din Omicron. Acesta se poate manifesta prin simptome, precum: febră, frisoane, durere în gât, durere de cap, pierderea gustului, pierderea mirosului, confuzie mentală, secreții nazale, nas înfundat, dificultăți de respirație, stări de oboseală, vărsături, diaree ușoară, dureri musculare, tuse și senzație de greață.

Te-ar mai putea interesa și
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
PARTENERI