Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul test rapid pentru a depista variola maimuței. Permite detectarea virusului din clada 1 și clada 2

Publicat: 7 octombrie 2024, 12:15

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul test rapid pentru a depista variola maimuței (mpox). Rezultatele se pot stabili imediat. Astfel, poate avea un rol important în stoparea creșterii numărului de cazuri la nivel mondial din cauza acestui virus mortal.

Noul test PCR (Reacție de polimerizare în lanț) se realizează în timp real. Acesta permite detectarea ADN-ului mpox prelevat cu ajutorul tampoanelor din leziuni ale pielii. Acesta este primul test-diagnostic in vitro pentru mpox și poate sprijini lupta împotriva epidemiei.

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul test rapid pentru a depista variola maimuței

În prezent, probele se trimit la un laborator pentru testare, iar pacientul și medicii trebuie să aștepte câteva zile până când primesc rezultatul. Capacitatea limitată de testare și întârzierile în confirmarea cazurilor se regăsesc printre factorii care agravează răspândirea variolei maimuței în Africa, potrivit BBC.

Noul test se realizează prin detectarea ADN-ului din probele de erupții cutanate pustuloase sau veziculoase. Prin această metodă, specialiștii care lucrează în laboratoare și în domeniul sănătății pot primi mai eficient și mai rapid rezultatele din analiza probelor recoltate de la cazurile suspectate de mpox. Acesta poate fi un pas semnificativ pentru a preveni transmiterea virusului pentru că se poate interveni într-un timp mai scurt.

„Acest prim test de diagnosticare a mpox enumerat în cadrul procedurii de Listare a utilizării de urgență reprezintă o etapă semnificativă în extinderea disponibilității testelor în țările afectate”, a declarat dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru acces la medicamente și produse de sănătate, conform site-ului OMS.

Noul test poate ajuta la stoparea răspândirii variolei maimuței

Mpox aparține aceleiași familii ca virusul variolei. Specialiștii îl consideră un tip de orthopoxvirus. Cunoscut și sub denumirea de variola maimuței, a fost declarat o problemă de sănătate în Africa, începând cu anul 1970. Mpox provoacă febră, dureri și leziuni ale pielii.

Noul test poate detecta ADN-ul virusului, atât din Clada I, cât şi din Clada II. Acesta este un aspect important deoarece formele de infecție provocate de clada 1 se deosebesc de cele cu clada 2.

Prezența virusului variolei maimuțelor este confirmată printr-un test de amplificare a acizilor nucleici (NAAT). Acesta poate ajuta personalul medical să ofere îngrijiri într-un timp mai rapid și să controleze mai eficient răspândirea virusului mpox.

În 2024, peste 30 000 de potențiale cazuri au fost raportate pe continentul African. Cele mai mari cifre au fost înregistrate în: Republica Democrată Congo, Burundi și Nigeria. În Republica Democratică Congo, doar 37% dintre potențialele cazurile au fost testate în acest an, potrivit Ro Health Review.

Mpox se transmite prin contact de la om la om și prin contactul cu animale infectate. În total, a fost detectată în 16 țări africane în acest an. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din cadrul Uniunii Africane, peste 800 de oameni din Africa au decedat din cauza bolii, conform Al Jazeera.

În august, OMS a declarat mpox o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în ultimii doi ani. Ca urmare, a solicitat producătorilor să-și trimită produsele pentru o evaluare de urgență.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI