Alcoolul are un impact dăunător asupra sănătății inimii, iar un consum crescut poate cauza probleme grave de sănătate. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 14, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre efectele alcoolului asupra inimii.
Ștefan Busnatu a prezentat care sunt riscurile consumului ridicat de alcool și a precizat ce limite generale se recomandă să respecți atunci când consumi băuturi alcoolice. De asemenea, a menționat ce simptome necesită intervenția rapidă a specialiștilor.
Efectele alcoolului asupra inimii
Alcoolul are două efecte principale asupra inimii. Primul efect este acut, cauzat de un consum brusc și crescut de alcool. Următorul efect se manifestă prin acumularea simptomelor pe care le generează consumul îndelungat de alcool.
Studiile din zona cardiologiei arată cum cantitatea de alcool care se consumă într-un anumit timp diferă în funcție de mai multe caracteristici individuale. Totodată, există recomandări generale.
Dacă un bărbat consumă în decurs de două ore în jur de 70-80 de grame de alcool pur, prezintă un risc foarte mare de intoxicație. Acestea ar fi echivalentul pentru aproximativ cinci pahare cu vin. În cazul unei femei, dacă în decurs de două ore bea 50-60 de grame de alcool, cu aproximație 4 pahare de vin, se expune acestui risc. Astfel, se pot manifesta efectele alcoolului asupra inimii.
-Dacă bei 5 pahare cu băuturi alcoolice în două ore, ce se poate întâmpla?
-În situația aceasta, există posibilitatea ca sistemul de conducere al impulsurilor prin inimă, mai exact centrul de comandă care condiționează cât de repede trebuie să bată inima, să se deregleze. E posibil să se instaleze tulburări de ritm, pe care să le resimți ca episode de palpitații.
-Ce ar trebui să fac dacă am băut 5 pahare în două ore și încep să am palpitații?
-În principiu, mai ales în cazul consumului de alcool, apar ritmuri cu frecvență crescută. Pentru că alcoolul are și un efect colateral de vasodilatație, cel al scăderii tensiunii arteriale, există riscul ca în condițiile în care apar palpitații, să se manifeste stări de amețeală. În cel mai rău caz, pot duce la episoade de pierderi de conștiență.
Cum se reacționează dacă apar simptome îngrijorătoare
Amețeala tipică provocată de intoxicația alcoolică cerebrală și amețeala provocată de hipotensiune se diferențiază. Manifestarea ca palpitație reprezintă un element de alarmă, fiind printre efectele alcoolului asupra inimii. Dacă ai palpitații și începi să simți amețeală, atunci situația este destul de îngrijorătoare și se recomandă să le comunici celor din jur pentru a ști cum să acționeze.
-Cum se acționează în această situație?
-Cel mai important într-o astfel de situație este de a stabiliza tensiunea. Hidratarea are un rol important, mai ales când apar aceste manifestări. Dacă persoana tinde să amețească, este indicat să stea întinsă cu picioarele puțin mai ridicate. Astfel, se asigură fluxul de sânge necesar pentru inimă și organele vitale. Dacă manifestările acestea persistă timp de 5-10 minute și există posibilitatea de a măsura tensiunea, iar aceasta se află sub 90 mm Hg, se recomandă să suni la 112.
Efectele consumului cronic de alcool
Efectele pe termen lung ale consumului cronic de alcool se raportează la o persoană care consumă cantități crescute pe o perioadă de câțiva ani. În această situație, alcoolul ca moleculă are efect toxic la nivelul celulii musculare din mușchiul inimii.
La nivel general, specialiștii au stabilit care sunt cantitățile maxime de alcool. Pentru un bărbat limita este de maximum două unități de alcool pur, aproximativ 20 de ml de alcool pe zi. Pentru o femeie, limita este de 10 ml de alcool pe zi. Totodată, acestea reprezintă cantități crescute, care influențează inima. Din acest motiv, pot apărea efectele alcoolului asupra inimii.
,,Recomandarea este să nu depășești aceste cantități.” – Mihail Pautov, medic chirurg
,,Dacă le depășești te duci în această zonă de efect cronic asupra inimii. Prin faptul că molecula de alcool generează o toxicitate în celula musculară, progresiv, îi scade capacitatea de contracție. Pe termen lung, în decurs de 5-10 ani de expunere cronică la cantități crescute de alcool, conduce la scăderea capacității mușchiului inimii de a pompa. E o așa-numită insuficiență cardiacă, dar o insuficiență cardiacă de etiologie toxic nutrițională.” – Ștefan Busnatu, medic cardiolog
,,Inima devine din ce în ce mai slabă, din cauza acestui efect toxic cronic al alcoolui.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.