Antena

Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 ianuarie 2025, 08:49

Ovăzul este una dintre cele mai consumate cereale din lume. Acesta prezintă un profil nutritiv bogat, dar consumul său în exces poate deveni dăunător, mai ales dacă se menține pe termen lung. Citește despre efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz.

Reclamă

Ovăzul are un conținut nutritiv bogat în substanțe esențiale, precum: proteine, fier, magneziu, sodiu, fibre și alți carbohidrați. Consumul său poate completa o alimentație echilibrată, dacă se adaugă în cantități moderate.

Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz

Ovăzul poate oferi o serie de beneficii pentru sănătatea organismului. Printre acestea se pot regăsi: o digestie mai bună, o potențială pierdere în greutate, îmbunătățirea sănătății inimii și o senzație mai puternică de sațietate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă îți place să consumi ovăz este de preferat să nu-l mănânci zilnic sau în cantități mult prea mari. În caz contrar, poți suferi efecte adverse. Dacă ai nevoie de mai multe informații în ce privește dieta, se recomandă să ceri sfatul unui medic sau al unui nutriționist.

Pot provoca balonare

Se poate ca atunci când nu ești obișnuit, efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz să determine simptome de balonare. Din acest motiv, este indicat să începi să-l incluzi în dietă în cantități reduse.

Reclamă

Cerealele integrale, cum ar fi grâul și ovăzul, se caracterizează printr-un un conținut ridicat de fibre, glucoză și amidon, conform Eat This, Not That. Acestea sunt consumate de bacteriile din intestinul gros. Procesele rezultate pot determina gaze și balonare în cazul persoanelor cu un sistem digestiv mai sensibil.

Pentru a ameliora efectele secundare, poți crește treptat porția de ovăz până ajungi la cantitatea dorită. Astfel, simptomele neplăcute pot dispărea treptat.

Te pot face să iei în greutate

Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz pot determina o creștere nedorită în greutate. În timp ce consumul de fulgi de ovăz te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, includerea unor porții foarte mari pot cauza exact efectul contrar. În același timp, este important să acorzi atenție ingredientelor pe care le adaugi și cantităților pe care le folosești. Prea mult unt sau zahăr pot crește și mai mult riscul să acumulezi kilograme în plus.

Reclamă

Îți pot limita aportul de nutrienți necesari zilnic

Includerea de fulgi de ovăz la micul dejun zilnic îți poate oferi niveluri de energie și nutriție pentru a-ți începe ziua. Însă, consumul în fiecare zi impune restricții asupra altor varietăți de alimente pe care le poți mânca dimineața, potrivit Times of India.

Te pot expune mai frecvent la substanțe chimice din agricultură

Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz te pot expune la o substanță chimică toxică folosită în agricultură. Această cereală poate conține clormequat, un tip de pesticid. Consumul de clormequat se poate asocia cu toxicitatea asupra reproducerii și dezvoltării. Aceste rezultate au fost observate pe studiile pe animale, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța sa. Practic, ar putea provoca efecte dăunătoare asemănătoare în cazul oamenilor.

Totodată, efectele cumulate ale expunerii la mai multe substanțe chimice pot provoca mai multe potențiale daune asupra sănătății organismului.

De asemenea, consumul zilnic de ovăz mai poate determina multe alte reacții adverse, cum ar fi: scăderea masei musculare, inhibarea absorbției anumitor minerale sau reacțiile alergice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon