Dischinezia biliară (bila leneșă): ce este și cum se manifestă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 decembrie 2023, 07:29

Cunoscută popular sub denumirea de „bilă leneșă”, dischinezia biliară este o problemă de funcționare a vezicii biliare care provoacă simptome digestive neplăcute. Află cum se manifestă această afecțiune și cine este mai predispus la ea. 

Reclamă

Principala funcție a vezicii biliare este să stocheze bila („fierea”) produsă de ficat și să o elimine în intestinul subțire pentru a ajuta digestia. Atunci când trebuie să digere alimente, intestinul subțire trimite semnale către vezica biliară prin intermediul hormonilor. Când primește semnale, ea se contractă pentru a împinge bila în ductele biliare, care o varsă în intestinul subțire.

Uneori, se întâmplă ca ceva să nu funcționeze corect pe parcurs și vezica biliară să nu se mai contracte normal. Problema poate fi legată de semnalizarea hormonală, de nervii care ar trebui să primească semnalul sau de mușchii care ar trebui să reacționeze, potrivit specialiștilor centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Drept urmare, bila nu mai este eliminată prin tractul biliar și se acumulează în vezica biliară, ceea ce afectează digestia. Această situație definește dischinezia biliară, mai cunoscută sub denumirea sa populară de „bilă leneșă”. 

Ce simptome are dischinezia biliară 

Când bila se acumulează în vezica biliară, aceasta se dilată, așa cum se întâmplă și atunci când există un calcul biliar care blochează trecerea lichidului. Umflarea vezicii biliare și bila acumulată în interiorul acesteia pot cauza infecții, inflamații (colecistită) și durere.

Reclamă

Dacă ai dischinezie biliară, poți simți dureri intermitente în partea superioară a abdomenului, sub coastele din partea dreaptă, precum și greață sau vărsături, în special după mesele bogate sau grase, atunci când vezica biliară încearcă să se contracte pentru a elimina bilă în intestin. 

Unele persoane resimt durerea în mijlocul abdomenului, iar alții, în umărul drept sau în spate. Ea apare în episoade intermitente care pot dura până la câteva ore, dar nu în fiecare zi, și este în general destul de severă încât să-ți afecteze activitățile. Durerea poate să te trezească în miezul nopții sau să te trimită la camera de gardă. Aceste simptome definesc ceea ce se numește colică biliară. 

Lipsa bilei din intestine provoacă și alte simptome digestive neplăcute, în special după consumul de alimente grase. Simptomele dischineziei biliare sunt, așadar:

Reclamă
  • durerea în partea superioară dreaptă a abdomenului;
  • durere episodică ce crește în intensitate și atinge un vârf după 20 de minute;
  • balonare;
  • greață și vărsături;
  • pierdere involuntară în greutate;
  • dureri de cap;
  • oboseală;
  • reflux acid cronic;
  • indigestie funcțională și/sau sindromul de colon iritabil;
  • anxietate și/sau depresie.

Cine este mai predispus la dischinezie biliară

Calculii biliari („pietrele la fiere”) au fost considerate multă vreme principala cauză a durerilor biliare. Însă, în ultimii ani, dischinezia biliară este identificată și recunoscută tot mai mult ca o problemă a vezicii biliare. Ea este diagnosticată chiar și la copii și adolescenți. 

Tulburările funcționale ale vezicii biliare au simptome nespecifice, motiv pentru care pot fi confundate cu alte afecțiuni digestive. De aceea, incidența dischineziei biliare este greu de stabilit, dar statisticile arată că afectează între 10% și 20% din populația generală.

Nu este clar dacă anumite persoane sunt mai susceptibile decât altele la dischinezia biliară, dar au fost identificați câțiva factori de risc:

Obezitatea 

Excesul ponderal favorizează depozitarea grăsimilor în organe și crește riscul de inflamație cronică. Ambii factori afectează motilitatea vezicii biliare (mișcările de contracție și relaxare). Bila care stagnează în vezica biliară poate deveni densă și vâscoasă, ceea ce duce la formarea de calculi biliari. Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru calculi biliari, dar aceștia pot fi secundari dischineziei biliare.

Diabetul

Diabetul zaharat poate afecta nervii care controlează contractilitatea vezicii biliare, ceea ce duce la o evacuare mai lentă a bilei din vezică în intestin. De asemenea, diabetul predispune la inflamație cronică ce afecta funcționarea normală a vezicii și căilor biliare. 

Predispoziția genetică

În unele familii, există o predispoziție genetică pentru problemele vezicii biliare, inclusiv pentru dischinezia biliară. Dacă ai cazuri de dischinezie biliară în familie, poți avea un risc mai mare de a avea aceeași problemă.

Sexul și vârsta

Femeile sunt mai predispuse să dezvolte dischinezie biliară, în comparație cu bărbații. De asemenea, afecțiunile vezicii biliare, inclusiv dischinezia biliară, sunt mai frecvente la adulți decât la copii.

Colecistita

Colecistita este o stare de inflamație constantă a vezicii biliarecare se asociază uneori cu dischinezia biliară. Simptomele celor două sunt asemănătoare, cu deosebirea că inflamația vezicii biliare provoacă și febră.

Stresul

Factorii psihologici pot juca un rol în dezvoltarea dischineziei biliare. Stresul este considerat un factor de risc pentru această afecțiune.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon