Ce se întâmplă dacă bei zilnic lapte. Care sunt schimbările pe care le poate produce în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 decembrie 2023, 06:07 / Actualizat: 23 decembrie 2023, 8:07

O varietate largă de produse conțin lapte, astfel că se poate întâmpla să-l consumi mai des decât ești conștient. Consumul foarte frecvent poate produce mai multe schimbări în organism. Află ce se întâmplă dacă bei zilnic lapte.

Reclamă

Laptele de vacă oferă o varietate de substanțe nutritive, precum: vitamine, minerale, proteine, grăsimi și carbohidrați. Deși este un produs hrănitor, se recomandă să acorzi atenție cantității pe care o bei și frecvenței cu care faci acest lucru.

Ce se întâmplă dacă bei zilnic lapte

Compoziția laptelui include: fibre, zaharuri, grăsimi saturate, fibre și alți carbohidrați. Pentru a determina ce cantitate de lapte poți bea zilnic, se iau în considerare mai mulți factori, inclusiv: înălțime, greutate, vârstă, sex și nivel de activitate fizică, conform Health Digest.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă nu suferi de intoleranță la lactoză sau de alergie la lactate, laptele poate fi un aliment foarte nutritiv. Consumul de lapte și includerea altor produse lactate în alimentație pot determina unele beneficii pentru sănătate.

Mușchii se pot recupera mai rapid după antrenamente

Laptele îți poate oferi concentrații ridicate de proteine. Proteinele au un rol esențial în dezvoltarea și vindecarea mușchilor. Pe lângă acestea, pot sprijini o recuperare mai rapidă în urma activității fizice. Aceste proprietăți se datorează capacității de a hidrata și nutrienților importanți pe care îi are în compoziție, precum vitamina D sau sodiu.

Reclamă

Poți asimila mai mult calciu

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă bei zilnic lapte, gândește-te că acesta are un rol important pentru menținerea sănătății oaselor. Dacă nu există suficient calciu în sânge, oasele pot elibera mai mult calciu pentru a compensa. În acest caz, consumul de lapte poate menține calciul din sânge la un nivel normal.

Produsele lactate conțin printre cele mai mari cantități de calciu. Acestea pot avea în compoziție proteine de înaltă calitate, care pot dezvolta și susține sănătatea mușchilor.

Poate crește aportul de vitamina D

Deficitul de vitamina D se asociază cu probleme de sănătate. În același timp, prezența în exces a acestui nutrient poate fi dăunătoare sănătății. Consumul frecvent de lapte îți poate crește aportul de vitamina D în mod semnificativ.

Reclamă

Poate reduce riscul de apariție a declinului cognitiv

Odată ce vrei să știi ce se întâmplă dacă bei zilnic lapte, ia în calcul că profilul său nutritiv te poate ajuta să ai o mai bună capacitate de concentrare pe măsură ce înaintezi în vârstă. Consumul de lapte se poate asocia cu un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer. Lactatele degresate și lactatele fermentate se asociază cu o mai bună sănătate a creierului, potrivit Eating Well.

Poți experimenta erupții acneice frecvente

Laptele poate provoca inflamații, care pot fi prezente pe parcursul întregului proces de dezvoltare a acneei. În plus, laptele are în compoziție un tip natural de zahăr, numit lactoză. Consumul acestuia în cantități mari ar putea contribui la creșterea glicemiei. Creșterea glicemiei poate favoriza inflamația și poate fi afectată de o substanță numită sebum.

Poate afecta tensiunea arterială

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă bei zilnic lapte, ia în considerare că pe măsură ce inima pompează sânge, acesta împinge în pereții arterelor. Această forță resimțită în artere se numește tensiunea arterială. Atunci când depășește limitele normale devine o afecțiune numită hipertensiune arterială. Nutrienții precum calciul, magneziul și potasiul, prezenți în lapte pot contribui la echilibrarea sau diminuarea nivelului tensiunii arteriale.

Poate influența managementul colesterolului

Cantitățile mai mari decât cele normale ale colesterolului cu ​​lipoproteine ​​de densitate joasă, mai exact de colesterol rău, pot cauza înfundarea arterelor și probleme de sănătate serioase, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Grăsimea saturată găsită în laptele integral poate crește colesterolul LDL, cât și colesterolul cu lipoproteine de înaltă densitate, mai precis colesterolul bun.

În general, laptele cu conținut scăzut de grăsimi are un conținut mai mic de grăsimi saturate și colesterol decât laptele integral.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi care îți pot afecta somnul. În ce fel îți îngreunează odihna
Băuturi care îți pot afecta somnul. În ce fel îți îngreunează odihna
Băuturi care îți pot afecta somnul. În ce fel îți îngreunează odihna
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Reclamă
PARTENERI
icon